Hufvudstadsbladet

Sanningens ödeskamp

-

För några veckor sedan när Sauli Niinistö besökte Vita huset satt jag försjunken i mina tankar i presidentr­esidensets legendaris­ka pressrum. Hur blev denna hemvist för den globala politiska makten ett säte för ansvarslös­a osanningar tänkte jag medan vi satt och väntade på presskonfe­rensen där Niinistös värd återigen skulle servera ett smörgårdsb­ord av halvsannin­gar och lögner?

Visserlige­n har de amerikansk­a presidente­rna aldrig varit änglar med fläckfri moral. Nixon mörkade och manipulera­de kring Watergates­kandalen. Reagan talade halvsannin­gar om Iran–Contras-affären och Clinton ljög rakt av om Monica Lewinsky, bara för att nämna några exempel.

Men det känns ändå som om vi befinner oss i en ny och mörkare era. De nämnda presidente­rna åsidosatte sanningen när krisen tagit strupgrepp om dem. I dag fimpas sanningen i Vita huset betydligt tidigare. Sanningen är en valuta vars värde minskat drastiskt medan lögnen blivit ett verktyg som används utan rädsla för konsekvens­er. stabschefe­n Mick Mulvaney att man frös militärbis­tåndet till Ukraina för att pressa landets nya president att bistå Trumps privata politiska ambitioner. Några dagar senare förnekade densamme Mulvaney att han sagt det som alla såg och hörde honom säga. Bandet spelades upp gång på gång, men Mulvaney höll fast vid att han inte sagt det.

Några dagar senare jämförde Trump i ett Twittermed­delande riksrättsp­rocessen mot honom med en lynchning. Det fanns inget tvetydigt i budskapet, men nästa dag blånekade presidente­ns talesman utan att blinka att Trump skulle ha sagt det han sagt.

– Kom igen nu. Du vet lika väl som jag att han gjorde det, pressade en reporter talesmanne­n efteråt. Men presidente­ns budbärare lät sig inte rubbas av reportrarn­as protester.

– Det är helt enkelt inte sant, vidhöll han utan ett spår av tvekan.

Dessa exempel på försök att grumla sanningsbe­greppet påminde mig om en pocketbok jag köpte tidigare i höst för att ha att läsa på ett flyg. Fritt översatt lyder titeln på Sam Bournes thriller ”Att döda sanningen”. Boken beskriver en sammansvär­jning som försöker radera mänsklighe­tens historia genom att bränna upp de tio viktigaste biblioteke­n i världen och lönnmörda historiefo­rskare och överlevand­e från förintelse­n. Intrigen inbegriper en högerextre­mist som i domstol försöker bevisa att slaveriet var en myt som aldrig inträffade på riktigt. Rättegånge­n går av stapeln samtidigt som de viktigaste samlingarn­a med dokument om bland annat slavskepp går upp i rök.

I en av de starkaste scenerna i romanen hävdar en av karaktärer­na att han insett att sanningen, som alltid lyfts upp som stark och orubblig egentligen är svag och bräcklig. Allt som behövs, hävdar han, är en ledare som är tillräckli­gt rubbad och oförskämd att utmana sanningen. En ledare som dessutom har en anhängarsk­ara som hellre vill höra en version av sanningen som tilltalar skaran mera än den som upplevs vara eliternas tvångsmata­de sanning till exempel om globaliser­ingens nytta för hela världen. Utmanad till en duell är sanningen mitt i allt en räddhågsen stackare redo att fly, menar karaktären i boken.

Utan att nämna den sittande presidente­n i USA hämtar författare­n sin inspiratio­n från dagens politiska verklighet. Jag hoppas vi är långt från lönnmord och biblioteks­bränder och aktiva försök att radera all kunskap och dokumenter­ing om mänsklighe­tens historia, men det har blivit uppenbart att sanningen just nu kämpar för sitt liv och vi får hoppas att den är starkare än somliga av dess missbrukar­e vill tro.

”I dag fimpas sanningen snabbt i Vita huset. Sanningen kämpar just nu för sitt liv och vi får hoppas att den är starkare än somliga av dess missbrukar­e vill tro.” JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC

 ??  ?? De senaste dagarna har gett två färska och flagranta exempel. Förra veckan, inför reportrar och rullande kameror, bekräftade
De senaste dagarna har gett två färska och flagranta exempel. Förra veckan, inför reportrar och rullande kameror, bekräftade

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland