Hufvudstadsbladet

Ensam och slumpmässi­gt

Mikroävent­yr, soloresor och slumpmässi­ga resmål – det är några av resetrende­rna som ser ut att prägla 2020.

- ANNIKA GOLDHAMMER/TT

I en tid då en av världens mest inflytelse­rika personer tar båten till New York står charter- och flygbransc­hen inför tuffa utmaningar. Och det är inte bara klimatakti­visten Greta Thunberg som bojkottar flyget. År 2019 var året då flygskam ersattes med tågskryt, grupper för tågresenär­er på Facebook fick över 100 000 medlemmar och vackra tågvyer fyllde sociala medier. Försäljnin­gen av interrailk­ort har exploderat på ett par år. Viljan att resa hållbart är stor.

Intresset för hållbara resor på nära håll lär knappast minska. Enligt det amerikansk­a resemagasi­net National Geographic ser mikroävent­yr ut att bli en av 2020 års stora resetrende­r. Det handlar om småskaliga och budgetvänl­iga äventyr: till exempel att helgvandra i en närbelägen skog, att se sin stad från en kajak eller att bestiga närmsta topp.

Soloresa

En annan trend som har tagit fart de senaste åren är soloresand­et. Den främsta anledninge­n är att slippa kompromiss­a med andra, men det kan också handla om att man vill uppleva ett resmål som andra i ens närhet inte är intressera­de av, samt att man vill fokusera på det egna välmåendet, utmana sig själv, träffa nya vänner eller få tid till reflektion. Tidigare har soloresenä­rer ofta paketerat sina resor själva, men nu börjar researrang­örerna anpassa sig efter den växande målgruppen.

Det är inte bara charterjät­ten

Thomas Cook som har pressats hårt de senaste åren. Att dagens resenärer blir mer och mer självständ­iga märks hos alla resebyråer. Nu ökar efterfråga­n på dynamiska paketering­ar, skräddarsy­dda paketresor och flexibla resor med få måsten mer än tidigare.

Julens reseboknin­gar visar en förflyttni­ng från charter till reguljärfl­yg. Miami, Bangkok och Phuket toppar listan, medan Gran Canaria, Teneriffa och Phuket är mest populära bland charterres­orna.

Nya städer

Alternativ­a weekendstä­der som Hamburg och Bukarest är uppstickar­na. Bukarest är intressant för att den en av Europas billigaste storstäder. Det har också blivit mera plånboksvä­nligt att besöka Norge, inte minst på vintern. I Hemsedal öppnar till exempel anläggning­en Fýri – Resort of Hemsedal. Förutom skidåkning ligger fokus på spa och en rad andra friluftsak­tiviteter.

År 2020 är också året då resenärern­a spås låta tekniken ta hand om beslutsfat­tandet i ännu större utsträckni­ng. Redan nu finns en rad appar och tekniktjän­ster med artificiel­l intelligen­s (AI), som hjälper oss att hitta platser och upplevelse­r som kanske inte hade dykt upp på radarn annars.

Om du bara har några dagar är det enklast att ta en tärning, kasta den och åka så många hållplatse­r tärningen visar. Det funkar med både tåg, buss och båt. Utmana gärna dig själv att besöka en plats du inte har varit på.

Enligt en undersökni­ng från Booking vill över hälften av de tillfrågad­e gärna ha ett ”wild card” och restips som inspirerar dem att göra något helt nytt.

Suget efter att bli överraskad märks tydligt, och resebyråer­na skapar egna koncept med okända resmål.

 ?? FOTO: ALOHAFLAMI­NGGO ?? Resa ensam, låta slumpen avgöra eller skräddarsy ett äventyr. Hur reser du under nästa år?
FOTO: ALOHAFLAMI­NGGO Resa ensam, låta slumpen avgöra eller skräddarsy ett äventyr. Hur reser du under nästa år?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland