Hufvudstadsbladet

Said skickar ut läsaren på en förvirrand­e färd

Eldrid Lunden, Norge, och Sami Said, Sverige, kandiderar för Nordiska rådets litteratur­pris som tillkännag­es den första november under rådets session i Stockholm. En sparsmakad lyriker, en prosaist som slungar ut läsaren på flyktingen­s färd.

- CLAUS ELHOLM ANDERSEN kultur@hbl.fi

PROSA

Sami Said

Människan är den vackraste staden Natur och kultur 2018

Ibland lägger man ifrån sig en roman man läst utan att egentligen veta vad den handlar om. Inte för att den är dålig, men för att själva handlingen är det minst viktiga i den. En sådan roman är Sami Saids Människan är den vackraste staden. Romanen är den eritreansk­födde författare­ns tredje, och den ena av Sveriges kandidater för Nordiska rådets litteratur­pris.

Den är vild, explosiv och förförande. Vi följer den unga huvudperso­nen San Francisco från att han i början av berättelse­n slängs ut ur en lägenhet på en resa i både tid och plats. Den för honom bland annat tillbaka till Afrikas horn, som han ursprungli­gen kommer från.

Att huvudperso­nen heter San Francisco är ingen tillfällig­het. Den amerikansk­a staden med det namnet, grundad av spanska missionäre­r, fick nämligen sitt namn efter Franciskan­erordens grundare Franciskus av Assisis, känd för kärlek, enkelhet och fattigdom. Det är just detta som karakteris­erar romanens San Francisco, som på många sätt liknar helgonet Franciscus.

Den omvända flykten

San Franciscos resa från det trygga Sverige tillbaka till Afrikas horn är en omvänd variant av den resa som många flyktingar ger sig ut på för att nå det förlovade Norden. De många anhalterna på resan transcende­rar både tid och rum. Ofta vet vi inte vilken tid vi befinner oss i, var vi befinner oss eller i vilken skepnad San Francisco visar sig. Det här skapar en omedelbar förvirring, som rycker oss ut ur våra trygga ramar för romanläsni­ng och gör oss osäkra. På det sättet försätter San Franciscos resa oss i rollen av flykting och migrant. Vi – de prydliga, vita, nordiska medelklass­läsarna – får ett ögonblick känna i vårt eget skinn vad det innebär att förlora allt och bege sig ut i det okända. Ensamheten, saknaden och drömmen om att höra till en plats.

Kanske är det så att den omvända flykten bättre än något annat beskriver ingenmansl­andet och ensamheten som är flyktingar­s och migranters lott. En värld som hänger samman genom Western Union som – på samma sätt som internet förenar oss vita européer och amerikaner – förbinder flyktingar med deras hemländer och familjer. Den delen av globaliser­ingen som inte handlar om varor och informatio­n, utan om överlevnad tack vare att släktingar i utlandet kan skicka hem pengar till familjen.

Att San Francisco mitt i allt detta framstår som ständigt optimistis­k för tankarna till pikaresken som genre. Pikareskro­manen uppstod på 1500-talet och är en episodisk roman där huvudperso­nen med friskt mod och optimism beger sig ut i en pessimisti­sk värld. Människan är den vackraste staden för tankarna till Voltaires Candide, eftersom San Francisco precis som denne kastas ut i en hård värld då han blir utslängd ur sin lägenhet och påbörjar sin symboliska resa i en alltför hård och cynisk värld.

Utöver San Francisco ställs vi inför vi ett brokigt persongall­eri av reskamrate­r och människor han möter på sin väg. Men från första början är det tydligt att San Francisco längtar efter sin vän Yei, som han slutligen möter halvvägs in romanen, och vars perspektiv vi sedan får följa:

”Varenda en av oss har gjort saker vi djupt ångrar. Du är inte ensam om det, Yei. Tror du att en ond handling betyder att en person är ond rakt igenom? Att armarna och benen också är ruttna? Att framtiden också måste bli ond?”

Det magiska med Saids roman är att även om man går vilse i historien och aldrig riktigt vet var man befinner sig, kan man inte undgå att dess nyskapande påhittighe­t drar in en i sitt universum. Och det är glädjande att en sådan roman kunnat bli nominerad för Nordiska rådets litteratur­pris.

Att Människan är den vackraste staden också är en bra roman är jag inte så säker på. Fascineran­de, ja. Vild, ja. En berättelse med sug, ja. Men den är inte en bok man tar ur hyllan när man vill läsa en god historia. Inte heller en roman man tar till för att njuta av det estetiska och stillaståe­nde. Men den vågar något, och den visar ett stort mod. Den ger oss en viktig lektion, och den visar också att litteratur­en fortfarand­e förmår ge oss en inblick i andras värld och visa världen ur den andres perspektiv. Bara detta är skäl nog att läsa den.

 ?? FOTO: ANNIKA AF KLERCKER/ PRESSBILD ?? Sami Saids roman vågar något – det är glädjande att en sådan roman kunnat bli nominerad för Nordiska rådets litteratur­pris, skriver recensente­n.
FOTO: ANNIKA AF KLERCKER/ PRESSBILD Sami Saids roman vågar något – det är glädjande att en sådan roman kunnat bli nominerad för Nordiska rådets litteratur­pris, skriver recensente­n.
 ?? FOTO: CATO LEIN/ ?? Det här är en mästares arbete, skriver recensente­n. Eldrid Lundens dikter kan vara personliga, de kan vara berörande. Men på några undantag när är de alla bra, en del särdeles bra.
FOTO: CATO LEIN/ Det här är en mästares arbete, skriver recensente­n. Eldrid Lundens dikter kan vara personliga, de kan vara berörande. Men på några undantag när är de alla bra, en del särdeles bra.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland