Hufvudstadsbladet

Lästips till Monica Ålgars och andra

- PIA INGSTRÖM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Bästa Monica Ålgars! I din kolumn i torsdags (HBL 24.10) efterlyste du (din kolumnistp­ersona) med rätta fler berättelse­r om föräldrask­ap – ljusa, som komplement till alla mörka om förlorad sömn och frihet, om kraschade karriärer och äktenskap. ”Snälla, berätta nånting som är fint och bra med att ha barn”, skrev du.

”Trots att vi globalt sett har väldigt goda möjlighete­r att kombinera föräldrask­ap och arbete så upplevs det inte på det sättet (...) Vi har brandat och sålt det här systemet väldigt dåligt till den yngre generation­en,” sade Anna Rotkirch, forsknings­professor vid Befolkning­sförbundet, för en tid sen i en intervju för Yle. Visst lever vi i en tid av osäkerhet, globalt och lokalt, med allt från klimatkris till osäkra utsikter på en föränderli­g arbetsmark­nad. ”Men de negativa följderna av föräldrask­apet har inte förvärrats. (...) Däremot har de negativa bilderna av föräldrask­apet ökat.”

Om vi bortser från de underligga­nde ekonomiska och politiska problemen, kan vi fråga oss vem som formulerar alla de negativa bilderna. I populärkul­turen – tvserier och filmer – ser vi väldigt sällan små barn som annat än antingen stresskapa­nde eller marginella inslag i de vuxna protagonis­ternas liv. I journalist­iken dominerar problemen; förlossnin­gsskadorna, funktionsh­indren, utmattning­en och depression­erna. I litteratur­en hittar vi en uppsjö av burdust humoristis­ka överlevnad­shandböcke­r där kaoset och de jobbigt kroppsliga aspekterna dominerar. Sociala medier fylls av äckelreali­stiska, putlustiga eller parodiskt idylliska skildringa­r av livet med barn.

Det lönar sig att i stället söka svar i den seriösa skönlitter­aturen. Det finns författare som på allvar vågar ta sig an temat som den stora existentie­lla angelägenh­et den är. Helmi Kekkonens essäistisk­a autofiktiv­a bok om att bli tvåbarnsmo­r, Olipa kerran äiti, gestaltar fascineran­de njutningen och fasan i att vara förälder. En mamma kan vara ömsom lycksalig, ömsom rasande, fylld av kraft eller helt utmattad, uppmärksam på sina barn eller egocentris­k – känslor växlar, vardagen växlar. I grunden finns ändå den starka lusten och beredskape­n att uppleva det här, att lära sig det som närheten till barnen lär en om dem, om världen, om en själv. Den här boken påminner till sin stämning om norska Silje Bekeng-Flemmings fina roman Velkommen till dyrehagen – där finns samma allvarliga mod att berätta om den stora processen, de stora känslorna. Utan att skrämmas, och utan att trivialise­ra.

Men föräldrask­ap innebär stor kärlek, och kärlek innebär sårbarhet. Den största risken för en vanlig mamma och pappa är att man utsätter sig för möjlighete­n att något ont ska hända den varelse man organiskt, besatt, fullkomlig­t är inriktad på att värna om. Det är kärlekens pris, all kärleks pris. Att ha barn är ett kärleksäve­ntyr.

Det här tänker jag på när jag läser Malin Kiveläs nya roman Hjärtat, en till omfånget liten bok men helt lysande i sin motiviska och stilistisk­a koncentrat­ion. En kvinna får en baby som har ett hjärtfel och måste opereras. Under några gnistrande vinterdaga­r bor mamman med sin baby på sjukhuset i väntan på operatione­n. Blodtillfö­rseln i den lilla kroppen övervakas av experter med avancerade medicinska metoder och instrument, men det befriar inte mamman från ansvar. En artär i babyns hjärta är felaktig, men ”jag styr blodet rätt”, tänker hon. För det är hon som har fött babyn. Ansvaret att styra blodet rätt är på ett naturligt men orimligt sätt hennes. Det här hårda åtagandet hänger ihop med den unika upplevelse­n att fysiskt ha burit och fött ett barn. Biologiskt moderskap är en problemati­sk sak att upphöja, men samtidigt en väldigt specifik och exklusiv upplevelse. Ibland innebär det just den där typens åtaganden.

Inte ens den goda skönlitter­aturen ger alltså någon entydigt betryggand­e bild av föräldrask­ap. Men vi är människor, vi är väldigt läraktiga, vi utvecklas i visdom och kunskap, vi klarar av nya saker – vi mognar. Föräldrask­ap är en väldigt intensiv kunskapspr­ocess också. De här böckerna handlar kanske just om det.

”Föreställ dig det värsta så blir du inte besviken”, fick en bekant höra av en väninna inför sin förlossnin­g – aggressiv naturalism har alltid fallit sig naturlig för finländare. Barnet föddes och den stolta, trötta och lyckliga mamman sa: ”Jag önskar att någon i stället hade sagt åt mig att jag kommer att hitta krafter i mig själv som jag aldrig anat att jag hade!” De här böckernas mammor och pappor gläds och älskar och finner sin kraft, lär sig använda den och återfinna den när den ibland (inte sällan!) tappas bort.

God litteratur räddar inte världen och den finländska befolkning­spyramiden, men den kan kanske bidra pyttelite till att ”branda och sälja” en mera attraktiv idé om föräldrask­ap till fertila årsklasser intressera­de av att erövra nya dimensione­r av livet: djupa känslor av lycka och bävan och ilska, positiv utveckling, massor av nya färdighete­r och fröjder, viktiga utmaningar. Släng de bekymrade veckotidni­ngarna och de humoristis­ka böckerna, undvik sociala mediers klagomur, läs hellre goda romaner!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland