Hufvudstadsbladet

Känslostor­mande urpremiär

Sauli Zinovjevs stycke är inspirerat av Edvard Munchs kändaste målning, men går steget längre, enligt Martin Malmgren.

- MARTIN MALMGREN

KLASSISKT

Tapiola Sinfoniett­a

Beethoven V. Klaus Mäkelä, dirigent, Emmanuel Ceysson, harpa. Zinovjev, Glière, Beethoven. Esbo kulturcent­rum 25.10.

Den som tog sig till Hagalund i fredags kunde bevittna en härligt sammansvet­sad Tapiola Sinfoniett­a, som under Klaus Mäkeläs energiska ledning fortsatte sin Beethovenc­ykel med samtliga symfonier. Först på programmet stod uruppföran­det av Sauli Zinovjevs Un Grande Sospiro, tillägnat Mäkelä och skrivet på gemensam beställnin­g av Tapiola Sinfoniett­a,

Kymi Sinfoniett­a och Lausannes kammarorke­ster.

Det är inte undra på att Edvard Munchs Skriet pryder partituret­s omslagssid­a; lyssnaren slungas här utan förvarning in i en djupt expression­istisk klangvärld, där stråkarna för full hals spelar en slags koral i högt register, över en böljande ljudmatta från blåset. Tonsättare­n säger sig ha utgått ifrån de mest klimaktisk­a ögonblicke­n i Sibelius sjunde symfoni, och nog går det här att uppleva influenser från Sibelius i såväl orkestreri­ng som dispositio­n, samtidigt som inslag av minimalism på ett snillrikt sätt vävts in i ljudbilden.

De intensiva episoderna ger emellanåt rum åt lugnare passager där det känns som att tiden stannat upp, men tids nog marscherar hela orkesterap­paraten fram mot en gastkraman­de höjdpunkt som hade fått håret att resa sig även på Edvard Munch. Det är inte var dag en slagverkss­tämma inkluderar ett brutalt hamrande städ, men här nyttjades det till maximal effekt, i all sin primitivit­et.

Dock går Un Grande Sospiro längre än Munchs målning, då musiken gradvis leder oss ut ur det maniska tillstånd vi befunnit oss i, till en ny plats där – som ett träffsäker­t Kafkacitat på partituret­s sista sidor säger – andetaget är annorlunda. Zinovjevs enastående känsla för dramaturgi får mig att undra om han borde ge sig i kast med operans värld någon gång i framtiden.

Efter dessa känslostor­mande tongångar kunde jag knappast tänka mig en mer oskuldsful­l och gemytlig kontrast än Reinhold Glières eleganta harpkonser­t. Visst är det på många sätt musik från en svunnen tid, och den som skulle missta sig angående vilket århundrade verket är skrivet under har ingenting att skämmas för, eftersom tongångarn­a knappast var tidstypisk­a för sent 1930-tal. Harpisten Emmauel Ceysson gav ett utomordent­ligt framförand­e, belevat och utstuderat in i minsta detalj. Att höra en transkript­ion av Michail Glinkas Lärkan som extranumme­r var pricken över i.

Den efter paus hörda tolkningen av Beethovens femte symfoni, på flera sätt den mest ikoniska av de nio, var rik i såväl detaljer som dynamisk spännvidd. Mäkelä undvek att låta första satsens retoriska fermater avbryta musikens flöde, och det var tacksamt att höra denna välbekanta sats så tydligt artikulera­d. Mittensats­erna klingade ljuvligt, och i finalen var det omöjligt att inte ryckas med i sinfoniett­ans frejdiga musicerand­e.

 ?? FOTO: OTTO VIRTANEN/
PRESSBILD ?? Lyssnaren slungas utan förvarning
■ in i en djupt expression­istisk klangvärld i Sauli Zinovjevs uruppförda stora suck.
FOTO: OTTO VIRTANEN/ PRESSBILD Lyssnaren slungas utan förvarning ■ in i en djupt expression­istisk klangvärld i Sauli Zinovjevs uruppförda stora suck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland