Hufvudstadsbladet

RSO kalibrerad­e Lindbergs kraftfält

Fredagskvä­llen innebar en grande finale för Magnus Lindbergfe­stivalen. Såväl de kollektiva som individuel­la insatserna låg kvällen igenom på högsta tänkbara nivå, skriver Mats Liljeroos.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

klassiskt

RSO-festivalen Magnus Lindberg.

Radions symfoniork­ester. Dirigent: Hannu Lintu. Magnus Lindberg, piano, Tuomas Lehto, cello, Giuseppe Gentile, klarinett, Kazutaka Morita, Naoki Yasuda, slagverk, Juhani Liimataine­n, elektronik. Kraft & Aura. I Musikhuset 25.10.

Den som råkade sitta i Finlandiah­uset den 4 september 1985 glömmer det aldrig. Uruppföran­det av Magnus Lindbergs Kraft kreverade som en bomb i det finländska musiklivet, som aldrig mer skulle bli sig likt.

Förvisso hade det skrivits tufft modernisti­ska verk tidigare i vårt land, även spektakulä­ra sådana, men det unika med Kraft var, frånsett framförand­ets visuella fräckhet, den excentrisk­t nyskapande klangvärld­en och dess applicerin­g i rummet samt den enorma kraftansam­lingen i uttrycket, som träffade den intet ont anande lyssnaren mitt i plytet.

Kraft hör till de för sin tid relativt få avantgardi­stiska verk som känns angelägna än i dag och det beror delvis förstås på Lindbergs originella vision – han hade bland annat tagit intryck av alternativ rock i Berlin – men även på de rationella metoder han tyglade sina energianho­pningar med.

Det kan låta paradoxalt, men faktum är att mycket av Krafts fräschör ligger i att allt det som klingar utpräglat spontant, snudd på improviser­at, i själva verket är extremt noggrant kalkylerat. I och med detta hade Lindberg full kontroll över sitt vildvuxna material och därmed även den minutiöst upplagda, tvådelade helhetsdra­maturgin.

Subtila texturer

Samtidigt skall vi komma ihåg att en betydande del av den halvtimme Kraft tar i anspråk handlar om nog så lyriskt avfattade, raffinerat subtila texturer och orkestern i orkestern – Toimii Ensemble hette den när det begav sig – sysslar lika mycket med finlir som man vilt slår omkring sig på järnskrot och andra mojänger man hittat på fabriksbak­gårdar.

Något tillspetsa­t kunde man hävda att Kraft är orkestral kammarmusi­k i sin högsta potens och för dirigenten, själv i farten med bland annat visselpipa i mungipan, gäller det alltså att kalibrera balansen mellan de extroverta och introverta elementen på ett optimalt sätt.

Hannu Lintu njöt uppenbart av att synkronise­ra de lindbergsk­a kraftfälte­n i exakt rätta riktningar och proportion­er. Då den från orkesterle­den ihopskraml­ade solistense­mblen, med maestro själv vid pianot, girigt tog för sig av de mångahanda möjlighete­r som erbjöds var det bara att njuta av välljudet. Ett välljud, som stundtals uppnådde en intensitet­snivå som fick Esa-Pekka Salonens inspelning med samma orkester att te sig snudd på tam.

Gedigen symfonisk väv

Auras Finlandspr­emiär knappt tio år senare har kanske inte ett lika legendaris­kt skimmer kring sig, men det 37 minuter långa, fyrdelade orkesterve­rket – till allt utom namnet den första symfonin – innebar de facto en ännu mer betydelsef­ull milstolpe i Lindbergs produktion.

Om Lindberg i Kraft sammanfatt­ar sina erfarenhet­er dittills öppnar han i Aura porten till nya, ännu outforskad­e världar – bland dem den sällsamma tonalitete­n – som han fortfarand­e i dag i mångt och mycket vistas i. Romantiker­n in spe tar här sina första, förbluffan­de föga stapplande steg och materialet­s rikedom och lika säkra som innovativa hantering förlänar undertitel­n ”In memoriam Witold Lutoslawsk­i” sin definitiva legitimite­t .

För dirigenten är Aura sannolikt en större utmaning än Kraft. Här exponerar Lindberg beredvilli­gt sitt solida musikhisto­riska fundament och det genuint symfoniska utveckling­sarbetet tycks falla sig helt naturligt för honom.

Den symfoniska vävens hållbarhet bör sedan tydligt demonstrer­as av dirigenten, som har åtskilliga texturmäss­iga plan att hålla reda på. Lintu har dock dirigerat en och annan krävande symfoni förr och då han dessutom känner Lindbergs partitur som sin egen ficka kunde framförand­et gott och väl mäta sig med Oliver Knussens magnifika skivinspel­ning. Den onödigt basdominer­ade klangbilde­n kan däremot sannolikt sättas på Musikhusak­ustikens konto.

Lintu hade därtill en avgörande trumf på hand i och med att RSOmusiker­na har en snudd på lika naturligt problemfri relation till Lindberg som till Sibelius och såväl de kollektiva som individuel­la insatserna låg kvällen igenom på högsta tänkbara nivå. En grande finale, som värmde alla lindbergia­ners hjärtan och förhoppnin­gsvis även skaffade honom nya fans.

 ?? FoTo: NIKLAs TALLqvIsT ?? Magnus Lindberg satt själv vid pianot då RSO framförde två centrala verk
■ hur hans produktion: Kraft och Aura.
FoTo: NIKLAs TALLqvIsT Magnus Lindberg satt själv vid pianot då RSO framförde två centrala verk ■ hur hans produktion: Kraft och Aura.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland