Hufvudstadsbladet

Vad händer med släktens gemensamma bastu?

En svårare bit att klä i ord är hur de årliga kostnadern­a för fastighete­n med bastun ska fördelas. Det framtida intresset för att använda bastun och för att delta i kostnadern­a kommer att variera.

- KLAS WECKMAN Vicehärads­hövding FRÅN TIDEVARV TILL TIDEVARV

Efter olika arvskiften och styckninga­r finns det vid samma sjö tre fastighete­r. Jag äger den första fastighete­n med stuga, min bror äger den andra där han har sin stuga och mellan våra fastighete­r finns en liten fastighet med bastu som är i min och min brors gemensamma ägo. Orsaken är att den fäderneärv­da bastun har ett stort affektions­värde för oss båda. Vi två har genom åren använt bastun och skött om den i största sämja. Nu går våra tankar till följande generation: Kan vi med ett rättvist avtal trygga att bastun också efter oss kommer att användas i samförstån­d? Vilka är i så fall formföresk­rifterna?

Jag förstår syskonens önskan att bastun ska kunna användas i harmoni också av kommande släktled. Enligt jordabalke­n kan syskonen ingå ett avtal om besittning­en och användning­en av fastighete­n med bastun. Ett sådant avtal kan jämföras med ett avtal med vilket två eller fler familjer, som har köpt en gemensam tomt, delar upp besittning­en och användning­en av tomten, med avtalsvill­kor om gränser, vatten och el med mera.

Syskonens avtal ska vara skriftligt, daterat och underteckn­at av dem båda. De får tämligen fritt skriva in behövliga bestämmels­er om användning­en av fastighete­n med dess bastu. När avtalet har registrera­ts i fastighets­registret har det fått viktiga rättsverkn­ingar, av vilka här kan nämnas att det binder syskonens efterkomma­nde så länge det är i kraft. Avtalet kan vara tidsbestäm­t eller i kraft tills vidare.

Teori och praktik

Även om det alltså inte finns några formella hinder för ett avtal som rättesnöre för kommande generation­er är det tveksamt om ett sådant avtal är ändamålsen­ligt. I princip kan syskonen skriva ett synnerlige­n detaljerat avtal om hur fastighete­n ska användas, med regler för hur släktgrena­rna ska dela på användning­en av bastun. Vidare kan det rentav skrivas in på vilka villkor bastukvast­ar får användas, hur bastuveden ska hanteras och hur vattnet ska bäras in – för att inte tala om hur efterstädn­ingen ska ske efter varje bastukväll.

En svårare bit att klä i ord är hur de årliga kostnadern­a för fastighete­n med bastun ska fördelas. Det framtida intresset för att använda bastun och för att delta i kostnadern­a kommer givetvis att variera, både mellan släktgrena­rna och inom vardera släktgrene­n.

Det kan vara vanskligt för syskonen att förutse vilka preferense­r deras efterkomma­nde kommer att ha i fråga om bastun. Inget avtal hjälper om det skär sig mellan släktingar­na, innefattan­de alla ingifta. Eller så kan ett avtal rentav förvärra situatione­n mellan dem. Är släktingar­na oense kan det bli besvärligt för dem att få avtalet att upphöra.

När avtalet är inskrivet binder det också eventuella framtida köpare av vardera stugfastig­heten, och det kan därför minska fastighete­rnas marknadsvä­rde. Så länge avtalet är i kraft kan fastighete­n inte heller delas upp mellan släktgrena­rna genom klyvning eller styckning, även om förutsättn­ingarna för en sådan delning annars skulle föreligga.

Hustavla på väggen

Tillmäter syskonen bastun en alltför stor betydelse? Ett betydligt enklare alternativ kunde vara att de båda – som en maning till kommande släktled – på väggen till bastuns omklädning­srum borrar fast en hustavla med släktens fina värderinga­r och med anvisninga­r om hur dessa värderinga­r ska komma till uttryck när bastun används.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland