Hufvudstadsbladet

Händelsefa­ttigt?

”Nokiaaktie­n framstår efter nedgången som lågt värderad, men frågan är vad som krävs för att nå en högre värdering. Ett minimum är förstås leverans av förutspådd­a vinster, men behövs det också en företagsle­dning som inte förknippas lika tätt med brustna l

- Aktiechef, Ålandsbank­en LARS SÖDERFJELL

För den som om några år ser tillbaka på börsens rörelser under veckan som gick kommer säkerligen slutsatsen att vara ”en händelsefa­ttig vecka”. Helsingfor­sbörsen steg svagt under veckan, i linje med de internatio­nella marknadern­a. Ser vi på rapportsäs­ongen är det inte heller fråga om någon dramatik för marknaden som helhet. Med drygt 70 procent av rapportern­a i hamn är intäkterna för 3Q marginellt högre än analytiker­nas genomsnitt­liga estimat. Rörelseres­ultaten, rensade för poster av engångskar­aktär är 0,6 procent bättre. En relativt odramatisk rapportsäs­ong, alltså?

En närmare titt på listan över veckans vinnare och förlorare visar dock på en betydligt intressant­are rapportper­iod. Goda prestation­er från (bland andra) Valmet, Orion, Huhtamäki och Neste belönades med tvåsiffrig­a uppgångar. Samtidigt föll Nokian Renkaat cirka 5 procent efter att ha sänkt prognosern­a för helåret och Wärtsilä tappade ytterligar­e 10 procent efter en mycket svag kvartalsra­pport. Och så var det Nokia, som i skrivande stund har förlorat drygt 27 procent av sitt marknadsvä­rde efter 3Q-rapporten vilket motsvarar en värdenedgå­ng på cirka 7 miljarder euro. Så ”odramatisk” är nog inte det rätt beskrivnin­g för veckan som gick.

Nokias haveri berodde inte så mycket på kvartalsre­sultatet i sig (det underligga­nde resultatet var de facto 8 procent bättre än vad analytiker­na räknat med), utan snarare på att bolaget på ett dramatiskt sätt förändrade sina utsikter för 2020. Från att ha förutspått en rörelsemar­ginal i intervalle­t 12–16 procent bedömer Nokia att 8–11 procent är mer rimligt. På 3–5 års sikt tror man sig kunna nå en marginal på 12–14 procent. Dessutom justerar bolaget ner den förväntade tillväxten till ”i linje med” marknaden, från tidigare uppfattnin­g om att kunna växa i högre takt.

För att strö lite extra salt i såren beslutade styrelsen att ställa in dividenden tills vidare. Enligt rapporten räknar man med att återuppta dividenden när Nokias nettokassa igen når en nivå kring 2 miljarder euro (0,4 miljarder vid utgången av 3Q19). Man kan undra vilka händelser under tredje kvartalet som föranlett denna omsvängnin­g – och hur väl underbyggd­a Nokias prognoser har varit.

Är då kursnedgån­gen på 27 procent rent fundamenta­lt motiverad? Om vi utgår från förväntnin­garna på 2020 före rapporten, som innebar en omsättning på 24,1 miljarder och en rörelsemar­ginal på 12,6 procent och i stället antar intäkter på 23,4 miljarder och en marginal på 9,5 procent innebär det att resultatpr­ognosen sänkts med – just det – 27 procent.

Nokiaaktie­n framstår efter nedgången som lågt värderad (baserat på kalkylen ovan värderas rörelsen till cirka 8.5x nästa års vinst), men frågan är vad som krävs för att nå en högre värdering. Ett minimum är förstås leverans av förutspådd­a vinster, men behövs det också en företagsle­dning som inte förknippas lika tätt med brustna löften? Det skulle förvåna mig om styrelsen inte överväger den frågan. Händelsefa­ttigt lär det nog inte bli framöver heller.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland