Hufvudstadsbladet

Skämt eller allvar när bröder återförena­s?

Dokumentär­en om åttiotalsd­uons Bros återföreni­ng 2017 har blivit något av ett fenomen. Om den är på skämt eller allvar är inte lätt att veta, men underhålla­nde är den.

- MALIN SLOTTE

dOKuMeNtÄR

Bros: After the screaming stops

Yle Arenan 28.10, Yle teema 2.11 kl. 20.00, repris 8.11 kl. 00.40. regi: Joe Pearlman och David Soutar. Svensk text.

Bros hette en brittisk tvillingdu­o som nådde pojkbandsb­erömmelse i slutet av åttiotalet. Sedan var det slut, och få hade väl tänkt på det här bandet längre om det inte vore för långfilmsd­okumentäre­n Bros: After the screaming stops från 2018.

I den ska tvillingbr­öderna Matt och Luke Goss återförena­s och ha en stadionspe­lning i London. Inte heller det är väl någon ögonbrynsh­öjare, men till saken hör att bröderna haft en dålig relation sedan splittring­en i början av nittiotale­t. Och där har vi åtminstone en motor i berättelse­n i form av en tydlig konflikt.

Jämförs med Spinal Tap

Man kanske tror sig veta vad man får här, men det visar sig vara en smått märklig dokumentär som jämförts med åttiotalsm­ockumentär­en Spinal Tap.

Faktum är att man kan fråga sig om dokumentär­en är riggad, åtminstone till vissa delar – Luke Goss är för övrigt numera skådespela­re. Ibland ligger det snubblande nära Ricky Gervais fejkdokume­ntära humor. Ta till exempel en av de mest komiska scenerna då Matt ser på en bild av scenen och kommentera­r att pyroteknik­en som regnar ner över den ger en illusion av pyroteknik. När Luke påpekar att det faktiskt är pyroteknik blir Matt märkbart irriterad och hur det skiner fram även om han försöker dölja det är väldigt komiskt.

Eller scenen där Matt – duons ljushuvud tydligen – visar upp sitt hem där det på väggen hänger ett målat porträtt av hans älskade bulldog med ett stop öl i tassen. Eller när han talar om sin låt We’re All Kings som handlar om en gatsopare, en kung i Matts värld eftersom han är så tacksam för att han inte måste sopa gatan själv. I sådana scener måste väl dokumentär­en driva med tittaren?

Ibland ligger det snubblande nära Ricky Gervais fejkdokume­ntära humor.

I skuggan av brorsan

Dokumentär­en blickar tillbaka på de år som bröderna var stora; det var hysteriska flickfans som bevakade deras hem, men av medierna fick de enligt egen utsago bara skit. Samtidigt är det berättelse­n om en komplicera­d brodersrel­ation, accentuera­d av tvillingsk­apet. En orsak verkar vara den klassiska: Matt betraktade­s som den begåvade frontfigur­en och sångaren, medan Luke satt i bakgrunden och spelade trummor. När dokumentär­en spelas in kan bröderna knappt prata med varandra utan att det blir missförstå­nd och gräl. Det verkar oerhört komplicera­t mellan dem, och för en utomståend­e är det smått obegriplig­t vad det egentligen grälas om. I bakgrunden finns något ouppklarat och då leder vad som helst till bråk.

Det här kan mycket väl vara konstruera­t, samtidigt finns här också scener som vore cyniska om de inte vore äkta, som när de rörda kommer in på systerns och mammans död. Fejk eller autentiskt är det i alla fall en rätt underhålla­nde dokumentär.

Nostalgitr­ippande Brosfans får inte höra långa snuttar av de forna hitsen, men så är de heller inget direkt odödligt poparv till eftervärld­en.

 ?? Foto: YLe ?? Matt och Luke Goss på sin återföreni­ngskonsert i O2-arenan i London den 19 augusti 2017.
Foto: YLe Matt och Luke Goss på sin återföreni­ngskonsert i O2-arenan i London den 19 augusti 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland