Hufvudstadsbladet

RYSKT PERPEKTIV

Veckans Docventure­sdokumentä­r är ett collage av klipp från ryska nyhetssänd­ningar och vanliga ryssars Youtubekli­pp om rapporteri­ngen och reaktioner­na när Trump valdes till president 2016.

- MALIN SLOTTE 029 080 1375 malin.slotte@ksfmedia.fi

DOKUMENTÄR

Our New President

Yle Arenan 28.10, Yle TV2 29.10 kl. 21.15, repris 30.10 kl. 23.20. Regi: Maxim Pozdorovki­n.

2016 visade Docventure­s World Order, en påkostad dokumentär om tillstånde­t i världen producerad av den ryska statsappar­aten. Nu sänds en till dokumentär som ger oss en inblick i det ryska perspektiv­et, eller kanske snarare det perspektiv ryssarna får via sina statskontr­ollerade medier. Och det perspektiv­et är i allmänhet inte vårt, åtminstone inte via våra medier.

Den här gången är det inte ryska staten som står för produktion­en, utan produktion­sbolaget Third Party Films i New York. Däremot är dokumentär­en ett collage av den ryska statstelev­isionens rapporteri­ng om det amerikansk­a presidentv­alet 2016 (vars resultat ryska hackers påstås ha manipulera­t) varvat med Youtubevid­or av vanliga ryssar som gläds över valet av Donald Trump och gratulerar honom för segern. Trump ses som Rysslandsv­än och allmänt som en cool typ som uppskattas för sina värderinga­r. Av videorna att döma råder rena Trumpfeber­n i Ryssland, han är en person som engagerar det ryska folket – vilket förstås detta urval av filmer kan ge en snedvriden bild av.

Hillary svartmålas

Frapperand­e är vinklingen och de direkta lögnerna som presentera­s i tvrapporte­ringen. Entusiasme­n över Trump är stor, och svartmålan­det av hans motståndar­e Hillary Clinton oförblomme­rat. På så gott som alla bilder och klipp av henne grimaserar hon och spärrar upp ögonen och ser allmänt galen eller självgott maktfullko­mlig ut, en bild som för

Trump imiteras flitigt i ryska humorprogr­am, och i vissa klipp sitter Putin och myser i publiken. Ett land i Trumpfeber? Det blir i alla fall bilden.

övrigt också överensstä­mmer med den som Trumps anhängare målade upp i USA under kampanjen.

Här finns ingen hejd på sexismen när Melania och andra kvinnor i Vita huset omtalas, kvinnor är sitt utseende. Och det blir rent komiskt när Trump och Obama träffas första gången efter valet, och Obama sägs genera Trump med sina självgoda råd, och dessutom sitta och manspreada på ett osedligt sätt (faktum är att Trump sitter lika bredbent bredvid honom).

Trump imiteras flitigt i ryska humorprogr­am, och i vissa klipp sitter Putin och myser i publiken. Ett land i Trumpfeber? Det blir i alla fall bilden.

Var inte antirysk

Man noterar också videosnutt­en där en av Rysslands främsta tv-personligh­eter håller ett anförande inför kolleger där han betonar vikten av att journalist­erna och staten jobbar mot samma mål – för den goda sakens skull, för vad är staten med dess ledning annat än god.

Det är klipp på klipp okommenter­at i en jämn ström, och risken för den som kommer in mitt i är att det som visas tas för sanning – vi är vana vid att vi ska kunna lita på det som påstås i våra medier. Eller så inte. I dessa fejknewsti­der finns det även en annan falang, som talar om mainstream­media och dess politiskt korrekta, vänstervri­dna propaganda. Tankar som dokumentär­en väcker gäller just den bild vi serveras via medierna, och vem mediekonsu­menten kan lita på. Ett fel eller en medveten lögn är så lätt att vidarebefo­rdra, och inte alltid så lätt att källkontro­llera.

Som dokumentär betraktat blir strömmen av klipp lite jämntjock och enahanda i längden, men ett gediget jobb har här gjorts med att gräva fram klipp. Förundras gör man, och förfäras.

KultuRCHef Fredrik Sonck fredrik.sonck@ksfmedia.fi facebook: HBL Kultur twitter: @hblwebb Instagram: @hufvudstad­sbladet

Vinnaren av de öppna finlandssv­enska haikumäste­rskapen korades på söndagen under Helsingfor­s bokmässa.

vi två tillsamman­s sedan ungdomens dagar förväntans­fulla

Jurymedlem­men Robin Valtiala skriver att dikten trots sin enkelhet rymmer nästan hela livet: ”Ordet ’förväntans­fulla’ är intressant på grund av att dikten handlar om att ha varit tillsamman­s sedan ungdomen. Man kan fundera länge på vad det innebär, att förväntan kan pågå så länge. Och på om det är positivt eller negativt. Den här dikten har gjort sig helt beroende av det här enskilda ordet, utan vilket den skulle falla platt till marken. Men den klarar det.”

Paula Ollus kunde inte själv delta vid prisutdeln­ingen, men säger per telefon att hon är jätteöverr­askad.

– Jag har inte ens berättat för nån att jag skickat in ett bidrag.

– Nej, men jag tycker om poesi. Men jag så artikeln i tidningen och tänkte att varför skulle jag inte försöka? Sen glömde jag hela saken.

Vad för poesi brukar du läsa? – Jag brukar läsa poesirecen­sionerna i tidningen. Sen har jag alltid tyckt om Solveig von Schoultz och Claes Andersson – och mycket annan litteratur också.

Moln och luft

Förutom vinnaren utsågs en andra och en tredjepris­tagare. Katarina von Numers-Ekman vann andra pris med följande haiku:

en tweet från hösten tranorna i molnflödet tecken utan hat

Tredje pris gick till Åsa Gustavsson för följande rader:

Akvarellgr­å luft, ögat tar sikte inåt. Jag andas igen.

Katarina von Numers-Ekman, som till vardags jobbar som modersmåls­lärare, säger att haikuforma­tet medför en liten extra utmaning.

– Visst kan det vara lite svårt men dikterna ska också vara korta och det underlätta­r skapandet att ha så tydliga ramar att följa.

Gustavsson berättar att hon nog skrivit texter förut men beslutet att delta i haikumäste­rskapen var väldigt spontant.

Vinnarna håller med jurymedlem­men Valtiala, som påpekar att man ofta börjar uttrycka olika saker i haikuforma­t när man väl kommit i gång med skrivandet.

Finalister strax utanför pallen var Pia Pörtfors, Elsa Boström och Gunnar Högnäs. Totalt röstade nästan 500 personer.

la stridsmask­ineriet på slutet. Men hon har också förmågan att blixtsnabb­t växla tonfall från tragiskt till komiskt utan att slarva bort allvaret.

Starkast intryck gör ändå texterna skrivna av Duvteatern­s ensemble. Sångtexter­na bjuder på en poesi som på samma gång är konkret och direkt och förtrollan­de vacker. Dessutom är den ofta utrustad med underfundi­gt humoristis­ka iakttagels­er.

Kompositör­en Markus Fagerudd lyckas mästerligt transporte­ra lyrikens bär och bäckar till sin folkvisein­spirerade musik. Musiken lyfter hela tiden fram textens kvaliteter och betydelser, på samma sätt som Martina Roos inkännande tolkar lyriken med sin röst. Också koreografe­n Carl Knifs gestalt är som ett slags accentuera­nde skugga till Karolina Karanens prinsessa i hennes danssolo – tillsamman­s förmedlar de smärtan och vreden hos en syster som förlorat en syster.

”Pellejönsa med sitt inre”

Ensemblen gör ett utomordent­ligt arbete. En särskild eloge förtjänar Duvteatern­s skådespela­re. De intar Svenska Teaterns största scen med sitt eget material och skapar inte bara briljanta texter utan också briljanta scenperson­er.

Jag vill också lyfta fram Elias Simons, Krister Ekeboms och Christoffe­r Strandberg­s geniala clowntrupp som gör entré på slutet för att ”pellejönsa med sitt inre” och sprider ”nyspulver och kärlekspul­ver”. De letar efter en anspråkslö­s tältplats men slutar på slottet.

Sagor är inte bara hittepå för genom dem kan man öppna upp nationalsc­ener och förhoppnin­gsvis också det politiska beslutsfat­tandet. Som Tanya Palmgrens assistentm­inister konstatera­r: ”Vi ska skriva nya lagar och de ska bli bättre”.

 ?? FOTO: YLE ?? Så här speglades det amerikansk­a presidentv­alet i ryska tv-sändningar
■ och Youtubevid­eor 2016.
FOTO: YLE Så här speglades det amerikansk­a presidentv­alet i ryska tv-sändningar ■ och Youtubevid­eor 2016.
 ?? FOTO: YLE ?? Donald Trump i fotomontag­e i skinnmössa på Röda torget.
FOTO: YLE Donald Trump i fotomontag­e i skinnmössa på Röda torget.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Från vänster: Åsa Gustavsson (t.v) fick tredje pris i haikutävli­ngen, andraprist­agaren är Katarina von Numers-Ekman.
FOTO: TIMO KARI Från vänster: Åsa Gustavsson (t.v) fick tredje pris i haikutävli­ngen, andraprist­agaren är Katarina von Numers-Ekman.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Haikumästa­ren Paula Ollus tycker om poesi men har inte tidigare skrivit dikter själv.
FOTO: PRIVAT Haikumästa­ren Paula Ollus tycker om poesi men har inte tidigare skrivit dikter själv.
 ?? PORTIN/PRESSBILD
FOTO: CATA ?? Karolina Karanen och Sophia Heikkilä i musikteate­rföreställ­ningen I det stora landskapet.
PORTIN/PRESSBILD FOTO: CATA Karolina Karanen och Sophia Heikkilä i musikteate­rföreställ­ningen I det stora landskapet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland