Hufvudstadsbladet

Turkisk och syrisk militär drabbar samman

- TT-AFP-REUTERS

Turkisk militär och syriska regeringss­tyrkor har drabbat samman för första gången sedan Turkiet inledde offensiven i nordöstra Syrien. Samtidigt meddelar Ryssland att syriskkurd­isk milis lämnat gränsområd­et mot Turkiet.

Minst sex syriska soldater dödades när strider bröt ut nära staden Assadiya, söder om gränsstade­n Ras alAyn, uppger det opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritan­nien.

En syrisk soldat som turkiskstö­dd milis gripit i området ska ha dödats under fångenskap­en, enligt SOHR. Uppgiften har inte bekräftats från annat håll.

Den turkiska militären anföll den 9 oktober med hjälp av milisallia­nsen SNA den kurdkontro­llerade nordöstra delen av Syrien från turkisk mark. Ankara likställer den kurdiska YPGmilisen med den terrorstäm­plade PKK-gerillan i Turkiet och vill upprätta en så kallad säkerhetsz­on på syrisk mark längs gränsen.

Turkiet har ställt som krav att YPG lämnar området längs gränsen för att inte återuppta den tillfällig­t avbrutna offensiven. Ryssland meddelade i går att kurderna dragit sig tillbaka.

Sedan den turkiska offensiven inleddes har kurderna slutit ett avtal med den syriska regimen, vars styrkor skickats till regionen för att försvara gränsen. Även Ryssland, som är allierat med Syrien, har styrkor i regionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland