Hufvudstadsbladet

Fransk lökoch potatissop­pa

-

Potatis för att bli mätt, lök för den syrligt härliga smaken och krutonger för både utseende och krispigt tuggmotstå­nd.

för 4 personer, 30 minuter

6 potatisar av fast sort 1/2 purjolök 3–4 salladslök­ar 1 gul lök 2 msk smör 8 dl vatten 2 msk grönsaksbu­ljong i pulverform 2 dl grädde 1 msk vetemjöl + 1 msk rumsvarmt smör 3–4 kvistar färsk timjan salt och peppar

att äta till:

vitt matbröd 2 msk olivolja 1 vitlökskly­fta

Gör så här:

1. Skala potatis och gul lök. Skölj purjooch salladslök. Skär potatisarn­a i centimeter­stora bitar och strimla lökarna.

2. Fräs potatis och lök med smör i en rymlig kastrull i ett par minuter. Bitarna ska inte få färg utan bara ”klarna” i fettet.

Slå i vatten och tillsätt grönsaksbu­ljong i pulverform. Låt allt koka upp för att sedan sjuda sakta utan lock i 10 minuter.

3. Rör samman vetemjöl och rumstemper­erat smör till en pasta. Hacka timjan och koka upp grädden. Tillsätt timjan, rör varsamt ned den kokande grädden och låt allt koka upp. Klicka i mjölrednin­gen och låt sjuda ytterligar­e 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Värm ugnen till 200 grader. Skär bort kanterna på brödet och skär resten i sockerbits­stora bitar. Lägg i plastpåse, häll i olja och pressa ned vitlök. Ruska påsen så att det blandas. Lägg på ett ugnsfast fat och rosta dem i ugnen. De ska få färg men inte bli brända.

5. Servera soppan i stora koppar eller portionssk­ålar. Garnera med färsk timjan och servera krutongern­a i en skål för sig. TT

 ?? FOTO: TT ?? Fransk lök- och potatissop­pa med krispiga vitlökskru­tonger är mat som värmer till lågt portionspr­is.
FOTO: TT Fransk lök- och potatissop­pa med krispiga vitlökskru­tonger är mat som värmer till lågt portionspr­is.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland