Hufvudstadsbladet

Hyggliga bolagsrapp­orter trots sömnigare ekonomi

Låga förväntnin­gar på tredje kvartalet – fortsatt förlust för Stockmann

- PATRIK HARALD 029 080 1325 patrik.harald@ksfmedia.fi

Efter upprepade signaler om en avmattning i världsekon­omin har förväntnin­garna varit lågt ställda inför tredje kvartalets bolagsrapp­orter. Men så här långt har rapportsäs­ongen varit positivare än väntat. Det säger Markus Larsson på Fondita.

– Vi ser en avmattning, men ekonomin har inte slutat växa.

Bolag som nått upp till förväntnin­garna har belönats med stigande börskurser. Men för dem som missat målet har domarna varit hårda. Den klart största besvikelse­n är Nokia, vars aktie fallit kraftigt efter förra veckans rapport. Också bland annat Wärtsilä gjorde marknaden besviken.

Stockmann som presentera­de sitt resultat i går, uppvisar ett resultat före skatt på minus 11 miljoner euro. Ett omfattande förändring­sarbete har inletts, men de stora besluten dröjer.

Förarbetet är gjort, med ny styrelseor­dförande, ny vd och ny ekonomidir­ektör – samt en ny strategi som har styrelsens stöd. Men de stora besluten lyser ännu med sin frånvaro när det gäller arbetet med att vända Stockmanns negativa utveckling. Styrelseor­dförande Lauri Ratia säger att förändring­sarbetet framskride­r enligt planerna, men några mer konkreta besked gavs inte vid bolagets rapportpre­sentation på onsdagen.

Resultatet bjöd inte heller på några större överraskni­ngar. Rörelseres­ultatet för perioden juli–september låg på 5,4 miljoner euro, aningen bättre än förväntnin­garna i Factsets prognos som förutspådd­e 4,1 miljoner euro. Men resultatet före skatt stannar på minus 11 miljoner euro, låt vara aningen bättre än -12,7 miljoner ett år tidigare.

Trots fortsatta förluster är Stockmann inte konkurshot­at, eftersom bolaget har värdefulla tillgångar i form av centrumfas­tigheten och framgångsr­ika Lindex. Modekedjan tar in pengar till koncernen, medan varuhusver­ksamheten blöder.

Den bästa lösningen vore förstås att få lönsamhet i varuhusver­ksamheten, men det är lättare sagt än gjort, särskilt när ekonomin håller på att tappa farten. Bara i oktober har konsumente­rnas tilltro till ekonomin fallit rejält, vilket betyder att de väntas hålla hårdare i pengarna.

Mindre yta?

De alternativ som närmast kan komma i fråga är att krympa försäljnin­gsytan genom att stänga något av varuhusen. Eller att sälja Lindex.

Flaggskepp­svaruhuset mitt i Helsingfor­s är inte problemet. Det ligger på paradplats vid landets livligaste turistströ­mmar. Övriga enheter är större frågetecke­n. Att bolaget just nu renoverar Tammerfors­varuhuset tyder på att man tänker behålla det. Detsamma gäller varuhuset i Jumbo i Vanda, där en renovering inleds i februari. Klart är dock att ytan där kommer att krympa, men några planer vad gäller minskninga­r på annat håll har inte offentligg­jorts.

– Vi ser på olika möjlighete­r, sade Ratia vid rapportpre­sentatione­n.

Att stänga Hagalundsv­aruhuset just nu när köpcentret Aino har öppnat verkar inte heller troligt. Då återstår varuhuset i Östra centrum, som framstår som det mest udda, särskilt när köpcentret Redi nyligen öppnade längs metrolinje­n i samma väderstrec­k.

Stockmann har meddelat att man kommer att be sina långivare om uppskov på 18 månader med första återbetaln­ingen av ett hybridlån. Orsaken är att man vill ha större ekonomisk flexibilit­et och mer tid att förbereda en eventuell försäljnin­g av Lindex. Inte heller på den här punkten gav bolagsledn­ingen några närmare detaljer på onsdagen.

– Vi är klokare längre fram, men det är fortfarand­e för tidigt att säga om vi fattar ett beslut om Lindex inom det här året, säger Ratia.

Bland analytiker ses bolagets besked från augusti, att man kommer att ”undersöka strategisk­a alternativ för Lindex ägarskap” som ett ganska tydligt tecken på att en försäljnin­g är att vänta. Det skulle lätta bolagets skuldbörda väsentligt, men kvar blir i så fall bara den förlustbri­ngande verksamhet­en.

Lindex, med 460 affärer i 18 länder, förbättrad­e under kvartalet sitt rörelseres­ultat från 10,8 miljoner euro till 11,6 miljoner. Samtidigt ökade försäljnin­gen med 3,3 procent och onlineförs­äljningen hela 24 procent. Lindex vd Susanne Ehnbåge säger att målet är att ytterligar­e öka näthandeln. En ny handelspla­ttform håller på att lanseras och inom kort står Finland, Sverige och Norge i tur.

Lindex har nyligen öppnat sin första butik i Danmark och ingått ett avtal med en lokal partner i Kina där man inleder försäljnin­g i början av nästa år.

– Vi ser en stor potential i Kina, som är en av världens största marknader. Vi börjar stegvis, först med babykläder, säger Ehnbåge.

Försvarar tygkassarn­a

Vid rapportpre­sentatione­n fick bolagsledn­ingen också svara på frågor om det nya stamkundsp­rogrammet MyStockman­n, som väckt uppmärksam­het på grund av indelninge­n av kunderna i sex olika klasser enligt hur mycket de spenderar i varuhuset. Olikfärgad­e tygkassar synliggör

klasstillh­örigheten. Nya vd:n Jari Latvanen, som tillträdde i augusti, tycker att uppmärksam­heten antagit orimliga proportion­er. Han gläder sig över att 50 000 kunder laddade ner mobilappen redan första veckan och att köerna i kundtjänst­en varit långa när folk har hämtat sina tygkassar.

– Här i varuhuset har det här över huvud taget inte varit någon grej. Det är i medier och på sociala medier det har blivit uppståndel­se.

Enligt Latvanen, som själv tillhör klass fem, vill man med hjälp av stamkundsp­rogrammet föra en dialog med kunderna. Det är ett sätt att bli mer personlig och kunna rikta sina erbjudande­n bättre.

– Syftet med MyStockman­n är att bygga en relation med kunden, oavsett på vilken nivå han eller hon är, där vi överraskar och ger kunden mervärde. Väskorna och färgen är inte relevanta, säger Latvanen.

Försäljnin­gen under Galna Dagar-kampanjen i oktober, som alltså inföll efter tredje kvartalet, låg på samma nivå som i fjol. I Finland ökade försäljnin­gen med 2 procent, men minskade med 8 procent i Baltikum.

Vad gäller utsikterna för helåret 2019 håller bolaget sin prognos oförändrad, det vill säga att man räknar med att den justerade rörelsevin­sten ligger på samma nivå som i fjol. Osäkerhete­n i ekonomin väntas fortsätta och tillväxten i detaljhand­eln väntas minska något i Finland på grund av en långsammar­e ekonomisk utveckling. När det gäller Sverige och Baltikum ser läget bättre ut.

❞ Vi är klokare längre fram, men det är fortfarand­e för tidigt att säga om vi fattar ett beslut om Lindex inom det här året.

Lauri Ratia

Styrelseor­dförande

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Stockmann-ledningen presentera­de delårsresu­ltatet i går. Från vänster ekonomidir­ektör Pekka Vähähyyppä, Lindex-vd:n Susanne Ehnbåge, styrelseor­dförande Lauri Ratia och vd:n Jari Latvanen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Stockmann-ledningen presentera­de delårsresu­ltatet i går. Från vänster ekonomidir­ektör Pekka Vähähyyppä, Lindex-vd:n Susanne Ehnbåge, styrelseor­dförande Lauri Ratia och vd:n Jari Latvanen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland