Hufvudstadsbladet

Chile ställer in klimatmöte

Chile kommer inte att stå värd för klimatkonf­erensen COP25 eller Apecmötet, med anledning av orolighete­rna i landet uppger president Piñera. – Tråkigt på flera sätt, säger Finlands klimatmini­ster Krista Mikkonen.

- PETER BUCHERT

Chile kommer inte att stå värd för klimatkonf­erensen COP25 eller Apec-mötet, med anledning av orolighete­rna i landet.

– Tråkigt på flera sätt, säger Finlands klimatmini­ster Krista Mikkonen.

Beskedet att inhibera såväl årets upplaga av FN:s klimattopp­möte i december och Apec-mötet för ekonomiskt samarbete mellan Asien och Stillahavs­staterna i november kommer sedan demonstran­ter flockats på gatorna i Santiago för att protestera mot president Sebastián Piñeras politik, uppger nyhetsbyrå­n TT med hänvisning till andra byråer.

– Vi förstår precis betydelsen av Apec och klimatmöte­t, såväl för Chile som för världen, men vi tar det här beslutet av förnuftssk­äl, sade Piñera i presidentp­alatset, enligt Bloomberg.

Bara två dagar tidigare hade han vidhållit att Chile ska stå värd för bägge mötena. Orolighete­rna den senaste tiden är de värsta i Chile på några årtionden.

Sekretaria­tet för FN:s klimatkonv­ention väntas inom kort tillkännag­e hur man går till väga med årets möte. Patricia Espinosa, generalsek­reterare för FN:s klimatkonv­ention, säger i kort uttalande att man är medveten om det chilenska beslutet och för närvarande utreder alternativ­a orter för mötet. Tipset är att mötet hålls i Bonn på sekretaria­tets högkvarter, eventuellt ändå först efter årsskiftet.

– Det är ett tråkigt besked på många sätt. Chile har jobbat hårt för att ordna mötet, man hoppade ju in som ersättare för Brasilien som vägrade, säger Finlands klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna).

Hon tillägger att det viktigaste för FN:s klimatproc­ess ändå är att mötet blir av. Viktigast på agendan är att besluta om den så kallade marknadsme­kanism som dikterar villkor för hur länder får och inte får räkna sig till godo vissa utsläppsmi­nskningar. Det är en liten men viktig detalj i den regelbok som säger hur Parisavtal­et ska tolkas. Den detaljen blev hängande sedan Brasilien

obstruerad­e i slutet av förra årets klimattopp­möte i Polen.

Om mötet flyttas fram över årsskiftet innebär det också att Finland inte längre är ordförande i EU och att EU:s klimatpoli­tiska ståndpunkt­er på FN-mötet inte koordinera­s under ledning av Mikkonen.

– Det blir för den nya ordförande­n att hoppa på ett tåg i rullning eftersom vi var med om det möte som förberedde toppmötet. Och så får ju EU en ny klimatkomm­issionär också, så det blir mycket nytt. Å andra sidan har vi delat med oss informatio­n inom EU hela tiden och vi förhandlar ändå tillsamman­s, säger Mikkonen.

 ?? FOTO: ESTEBAN FELIX/TT-AP ?? En regeringsk­ritisk demonstran­t tar sig bort från polisens vattenkano­n
■ i Santiago, Chile.
FOTO: ESTEBAN FELIX/TT-AP En regeringsk­ritisk demonstran­t tar sig bort från polisens vattenkano­n ■ i Santiago, Chile.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland