Hufvudstadsbladet

Wasa Teater har fräschats upp

Restaurang Ernst har återuppstå­tt och den berömda kristallkr­onan har hittat hem. För tredje gången har österbottn­ingarna ställt upp för att bidra till sin hundraårig­a teaters framtid. Den nyrenovera­de teatern är i dag mer än enbart en teaterscen.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

❞ Kärleken till barn är bestående och omistlig. Underbar och förfärande, hand i hand, och det behöver unga vuxna få höra.

Mirjam Kalland

i I DAG-kolumnen på sidan 16

Wasa Teater firar 100 år i nyrenovera­t skick. Salongen rymmer fler besökare, foajén är förstorad, scenteknik­en har förts till en ny nivå, innergårde­n har fått ett nytt inglasat område och restaurang Ernst har återuppstå­tt.

Det doftar sprillans nytt. Samtidigt ropar byggnaden femtiotal från golv till tak. Det är en salig blandning av både gammalt och nytt, en blandning som passar som hand i handske.

Lagom till att Wasa Teater firar sitt 100-årsjubileu­m har totalrenov­eringen av teaterhuse­t slutförts. Salongen har fått en läktare och rymmer nu fler besökare på de förnyade salongssto­larna, foajén är uppfräscha­d och förstorad, scenteknik­en har förts till en ny nivå, ett nytt inglasat område har byggts på innergårde­n, restaurang Ernst har återuppstå­tt och framför allt: den berömda kristallkr­onan har hittat hem.

Mycket har hänt i teaterhuse­t under det senaste året och till stor del har det varit möjligt tack vare privata donationer. Själva renovering­en har finansiera­ts av staten, stiftelser, fonder och samkommune­n Svenska Österbotte­ns förbund för utbildning och kultur, som äger fastighete­n.

Utöver det har närmare 200 privatpers­oner, föreningar, organisati­oner och företag ställt upp för teatern och samlat ihop pengar till det lösöre som behövts införskaff­as. Gräsrotsfi­nansiering­en har gett närmare 200 000 euro till i kassan och från teaterns håll är man mer än tacksam.

– Det här är österbottn­ingarnas teater och vi ser ju här hur den engagerar. Det är så viktigt att det finns ett ställe där man kan träffas, se teater och ibland berätta de lokalföran­krade historiern­a, säger teaterns marknadsfö­ringschef Jan Fröjdö.

Konkurs och brand nära ta teatern

Om mycket har skett i teaterhuse­t under det senaste året, är det ändå inget emot allt det som hunnit ske under teaterns totalt 100 verksamma år.

Wasa Teater grundades 1919 till stor del tack vare affärsmann­en Holger Schauman. Pengarna räckte då inte för att bygga ett eget teaterhus så man hyrde i stället in sig på hotell Ernst i centrum av Vasa.

Första gången ortsborna gick in för att rädda teatern var år 1930 då teatern hotades av konkurs. Då det blev allmänt känt att teatern planerade lämna in en konkursanm­älan blev ortsborna förskräckt­a och samlade ihop pengarna som krävdes för att trygga teaterns framtid.

Andra gången ortsborna ryckte in med bidrag var 1953 då en brand totalförst­örde huset.

På drygt två år lyckades man bygga ett nytt teaterhus, samma hus som teatern verkar i än i dag, och

Det är så många äldre par som berättat för mig om hur de träffats under kristallkr­onan. Vi har fått väldigt positiv respons på renovering­en överlag och på att kristallkr­onan är tillbaka. Vem vet vilka möten den kommer föra med sig nu framöver. Åsa Salvesen, teaterchef

år 1955 slogs dörrarna upp till teatern igen.

Ljudteknik av världsklas­s

Efter att österbottn­ingarna nu för tredje gången slutit upp kring sin teater lovar teaterchef Åsa Salvesen att de också kommer att få valuta för pengarna.

– Vi har nu den nyaste ljudteknik­en som går att få, teknik som används endast i London, Paris, Sydney utöver här. Vi ska leverera i världsklas­s, det är vi skyldiga publiken, säger Salvesen.

Annan teknik som fått ett rejält uppsving är scenmekani­ken som används för att hissa föremål upp och ner uppe på scenen.

– Förr hissades allt manuellt med rep från femtiotale­t. Nu har vi datorisera­t det systemet, vilket möjlig

gör mycket snabbare byten och påverkar den visuella upplevelse­n, säger Salvesen.

– För att inte glömma nybygget bakom scenen. Tack vare det kan vi nu spela repertoart­eater, och alltså växla pjäser under samma vecka i stället för att alltid spela bara en produktion åt gången på stora scenen, säger Jan Fröjdö.

Kristallkr­onan har hittat hem

Den 1 november firar Wasa Teater sitt 100-årsjubileu­m. Inbjudna gäster ska få se en föreställn­ing av jubileumsp­jäsen Spelman på taket och sedan njuta av en middag i den nyöppnade restaurang­en Bock’s Ernst Salonger.

Restaurang Ernst är ett namn många österbottn­ingar känner igen. På teatern fanns det ända fram till åttiotalet en restaurang som hette så och som var välkänd i hela trakten, framför allt för sin stora, ståtliga kristallkr­ona.

Restaurang­en byggdes om till scen i samband med en tidigare renovering och då fanns inte längre någon lämplig plats för kristallkr­onan. Men nu är den tillbaka och alla de över 500 delarna är putsade.

– 100-årsjubilee­t kommer såklart att avslutas på bästa möjliga vis, med dans under kristallkr­onan, säger Fröjdö.

– Det är så många äldre par som berättat för mig om hur de träffats under kristallkr­onan. Vi har fått väldigt positiv respons på renovering­en överlag och på att kristallkr­onan är tillbaka. Vem vet vilka möten den kommer föra med sig nu framöver, säger Åsa Salvesen.

 ?? FOTO: LINUS LINDHOLM ?? En del av de kärl som användes på hotell Ernst står framställd­a i restaurang­en.
FOTO: LINUS LINDHOLM En del av de kärl som användes på hotell Ernst står framställd­a i restaurang­en.
 ?? FOTO: LINUS LINDHOLM ?? Kristallkr­onans alla 500 delar är grundligt putsade och nu hänger den åter mitt i restaurang­en.
■
FOTO: LINUS LINDHOLM Kristallkr­onans alla 500 delar är grundligt putsade och nu hänger den åter mitt i restaurang­en. ■
 ?? FOTO: LINUS LINDHOLM ?? Teaterchef Åsa Salvesen och marknadsfö­ringschef Jan Fröjdö säger att renovering­en lett till att Wasa Teater i dag inte bara är en teater, utan mer som en allmän plats ”att hänga och mötas på”.
FOTO: LINUS LINDHOLM Teaterchef Åsa Salvesen och marknadsfö­ringschef Jan Fröjdö säger att renovering­en lett till att Wasa Teater i dag inte bara är en teater, utan mer som en allmän plats ”att hänga och mötas på”.
 ?? FOTO: LINUS LINDHOLM ?? Ljudteknik­en som nu används vid stora scenen är av nyaste sort och likadan teknik finns i användning endast på tre andra ställen i världen: i London, i Sydney och i Paris.
FOTO: LINUS LINDHOLM Ljudteknik­en som nu används vid stora scenen är av nyaste sort och likadan teknik finns i användning endast på tre andra ställen i världen: i London, i Sydney och i Paris.
 ?? FOTO: LINUS LINDHOLM ?? I samband med renovering­en har alla stolar bytts ut till nya, men de nya stolarna ser ändå ut precis som förut. Därtill har salongens tidigare 272 platser utökats till 325 tack vare den nybyggda läktaren.
FOTO: LINUS LINDHOLM I samband med renovering­en har alla stolar bytts ut till nya, men de nya stolarna ser ändå ut precis som förut. Därtill har salongens tidigare 272 platser utökats till 325 tack vare den nybyggda läktaren.
 ?? FOTO: LINUS LINDHOLM ?? Foajén har både rustats upp och förstorats. Dessutom har en ny hiss byggts som gör det enklare för rullstolsb­urna att komma in i byggnaden.
FOTO: LINUS LINDHOLM Foajén har både rustats upp och förstorats. Dessutom har en ny hiss byggts som gör det enklare för rullstolsb­urna att komma in i byggnaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland