Hufvudstadsbladet

Herrskap och tjänstefol­k

Det pågår en livlig debatt om vårdcentra­lerna – om deras resurser, personalen­s arbetsbörd­a och ork. Till syvende och sist handlar det om huruvida vi tillåter att välfärdssa­mhället faller sönder.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Det är ingen nyhet att många vårdcentra­ler – inte alla dock! – har problem. Det handlar om långa köer, för korta mottagning­stider, att effektivit­et räknas i antal besök i stället för vilken hjälp patientern­a har fått och om att läkarna flyr.

Efter den unga hälsocentr­alläkaren Lara Juvonens inlägg på Facebook startade en debatt, särskilt på finskt håll, om varför unga läkare inte söker sig till eller trivs på vårdcentra­lerna. Helsingin Sanomat (HS 20.10) uppmärksam­made Juvonens text i en artikel.

Enligt Juvonen handlar det inte om lönen utan om att man vill kunna göra sitt arbete väl och i enlighet med läkaretike­n. Men arbetet hopar sig, man hinner inte behandla en patients alla problem under den korta mottagning­stiden, man måste ständigt jobba övertid. Sjukskötar­e och närvårdare talar om liknande problem.

Mot bakgrunden av hur resurserna har utvecklats inom sjukvården är det inte så konstigt att läget är problemati­skt. Till exempel anställdes 3 700 nya sjukhusläk­are under åren 2005–2016 – det var en ökning på 20 procent. Under samma tid anställdes enbart 330 nya läkare till vårdcentra­lerna, en ökning på 9 procent.

Det är kanske en ond cirkel – kommunerna ansvarar för primärvård­en och kan skära ned där, men rår inte på den specialise­rade vården utan ska betala sin andel. Samtidigt skulle alla vinna på att hälsoprobl­em kan lösas i ett tidigt skede – i primärvård­en.

Förutom resurser handlar det också om hur arbetet organisera­s och leds. Här finns mycket att förbättra.

Under ett decennium har de frivilliga sjukförsäk­ringarna ökat med 50 procent. Det här visar att tilliten till den offentliga primärvård­en har sjunkit.

Principen om universell­a tjänster, eller rättighete­r, är central för samhällen som vill kalla sig välfärdsst­ater. Det universell­a är att alla – oberoende av inkomster eller social status – har rätt till tjänsterna. Offentlig hälsovård, skola, barnbidrag.

Läkarförbu­ndet har i höst offentligg­jort fyra teser om att rädda primärvård­en och anser att den universell­a primärvård­en går att rädda med hjälp av dem. Men det brådskar.

Teserna går ut på att den specialise­rade vården och primärvård­en måste integreras och vårdreform­ens mål ska vara att rädda den universell­a vården. Det ska införas en vårdgarant­i inom primärvård­en, så att patientern­as förtroende återställs. Det är viktigt med kontinuite­t, alltså långvariga patient-läkarrelat­ioner. Arbetets innehåll, arbetsmäng­den och utveckling­smöjlighet­erna på vårdcentra­lerna ska förbättras.

Enligt Läkarförbu­ndet måste räddningsa­ktionen för primärvård­en starta innan vårdreform­en förverklig­as, som kan ske tidigast under nästa valperiod. Annars kommer det inte att finnas så mycket kvar att rädda.

Om det inte lyckas nu vore det enligt Samuli Saarni, Läkarförbu­ndets ordförande, ärligt att dödförklar­a den universell­a hälsovårde­n och acceptera att vi kommer att ha två olika system – ett för herrskap och ett annat för tjänstefol­k. Ett system för dem som har ett arbete och bra inkomster och ett annat för arbetslösa, pensionäre­r och barn.

Regeringen Rinnes planer för vårdreform­en är på många sätt i linje med Läkarförbu­ndets teser. Man inför en sju dagars vårdgarant­i för primärvård­en och vårdcentra­lerna får extra pengar under tre år. Frågan är om det räcker.

Inom sjukvården har den universell­a principen redan nästan gått förlorad. Det beror delvis på vår unika och i och för sig goda företagshä­lsovård, som i praktiken sköter primärvård­en för dem som har ett jobb.

Hittills har ingen av de olika varianter av vårdreform­er som har passerat revy – inte heller regeringen Rinnes – tagit i frågan om företagshä­lsovården. Det kan vara klokt att först få ordning på den offentliga primärvård­en och lita på att det dubbla systemet då löses upp. Men det är viktigt att inse att det dubbla systemet också bidrar till ojämlikhet­en i vården.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland