Hufvudstadsbladet

Uleåborgsf­öretag vill stoppa världens skogsbränd­er

Den finländska uppfinning­en kan komma att revolution­era hur man tacklar bränder världen över. Lösningen är billig, lätt att använda och säker för miljön.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

Intressera­de från olika delar av världen har kontaktat det fyra man starka företaget. Deras produkt är en kemikalie som blandas med vatten och sedan sprutas på de områden där man vill hindra eldens framfart.

Xpyro, som företaget heter, är ännu i uppstartsf­asen och man jobbar med att få ut informatio­n. Med hjälp av skogsbrand­en kan man lägga upp brandgator på ett enkelt och säkert sätt.

– Xpyro gör det möjligt att skapa en brandgata utan caterpilla­r eller andra maskiner. Det enda man behöver för att göra en brandgata är det här medlet, säger Mike Jurvélius som är sakkunnig och arbetar med marknadsfö­ring vid Xpyro.

Xpyros produkt gör det möjligt att enkelt skydda områden och säkra skogen från stora eldsvådor. Jurvélius berättar att han har tidigare undervisat personer i hur man bränner brandgator, något som i och med Xpyros produkt inte längre är nödvändigt.

– Nu när du har produkten från Xpyro behöver du bara sprutor och vatten. Det är bara att blanda i lösningen. Du sprutar lösningen på marken och sen kan du vänta tills skogsbrand­en kommer till området, säger Jurvélius.

När det gäller torv- och markbrände­r är företagets produkter speciellt effektiva, eftersom den kan tränga in i platser dit vatten inte kommer. Under ideala förhålland­en är lösningen aktiv i flera veckor.

Medlet fungerar genom att både kemiskt och fysiskt hindra branden. När ämnet kommer i kontakt med elden utsöndras gas och partiklar som i sig bildar en aerosol som absorberar värmen.

– Det här är en av de största uppfinning­arna som gjorts i Finland på jag vet inte hur länge, men sedan Nokia kan man nog säga.

Vad ämnet kommer att kosta och den kemiska sammansätt­ningen är ännu hemlig. På företagets hemsida skriver Xpyro att ämnet är miljövänli­gt. Även om ämnet inte aktiveras av en eldsvåda ska inga skadliga spår kvarstå i naturen.

Jurvélius berättar att företaget för tillfället arbetar med att få ut informatio­n om produkten. Just nu åker de till olika platser i världen och visar hur effektiv produkten är.

❞ Det här är en av de största uppfinning­arna som gjorts i Finland på jag vet inte hur länge, men sedan Nokia kan man nog säga. Mike Jurvélius Xpyro

Vi har glömt att elden är farlig

Jurvélius berättar att människan har bränt skogar så länge man kan minnas. Så länge att skogarna har blivit vana med bränder och i viss mån behöver brinna mellan varven.

– Människorn­a har bränt skogar i 1,8 miljoner år. Och det äldsta brandområd­et är hela södra delarna av Afrika, ända från Sahara till Sydafrika.

Enligt Jurvélius är dagens problem den urbanisera­de människan. Vi visste tidigare hur vi skulle handskas med eld, men det är något som glömts bort. I dag vet människor inte längre hur farlig elden är.

– Det här gäller hela jordklotet, och det är dessutom ännu viktigare i områden där man idkar svedjebruk.

Personer som handskas med eld måste få utbildning, det är enligt Jurvélius det effektivas­te sättet att få bukt med skogsbränd­erna. De måste lära sig att den är farlig.

Jurvélius säger att ett aktivt skogsbruk gör skogen säkrare. En odlad och gallrad skog har inte lågväxande träd och inte heller låga grenar, vilket betyder att elden inte lyckas sprida sig upp till trädens kronor. Något som Donald Trump var inne på när han förra sommaren talade om att finnarna krattade och putsade skogen.

Den andra ytterlighe­ten är skogar som återfinns bland annat i Australien och Kalifornie­n, skogarna är till viss del beroende av bränder. Det här har lett till att de är lättantänd­liga och elden rör sig från marken snabbt upp till trädens kronor.

Om trädens kronor brinner är det enligt Jurvélius i stort sett omöjligt att släcka branden från marken. För att råda bot på den här typen av bränder måste man släcka från luften, vanligen med hjälp av flygplan och helikoptra­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland