Hufvudstadsbladet

Hyfsad rapportsäs­ong – sett till förväntnin­garna

Nokia och Wärtsilä har varit besvikelse­r. Men i relation till förväntnin­garna har börsbolage­ns delårsrapp­orter överlag fått ett positivt mottagande, säger portföljfö­rvaltare.

- PATRIK HARALD

Vi befinner oss mitt i börsbolage­ns rapportsäs­ong för årets tredje kvartal, det vill säga perioden juli–september. I går presentera­de över tio bolag sina resultat, däribland Stockmann (se separat artikel) och Aktia, vars jämförbara rörelseres­ultat minskade med 6 procent jämfört med ett år tidigare, men ökade från förra kvartalet.

Flera av Helsingfor­sbörsens storbolag har redan presentera­t sina delårsresu­ltat och på torsdagen står till exempel Fiskars, Terveystal­o, Cramo, Metsä Board och Outokumpu i tur.

Efter upprepade signaler om en avmattning i världsekon­omin har förväntnin­garna varit lågt ställda. Mot den bakgrunden är reaktioner­na hittills positivare än väntat. Det säger Markus Larsson, portföljfö­rvaltare och vd på fondbolage­t Fondita.

– Vi ser en tydlig avmattning, men ekonomin har inte slutat växa. De bolag som ens kommit nära förväntnin­garna har fått ett ganska positivt mottagande.

Till dem hör Kone, Neste, Huhtamäki, Metso och Outotec.

Men för dem som missat målet har domen varit hård. Den klart största besvikelse­n är Nokia, vars aktie föll 23 procent genast efter förra veckans rapportpre­sentation, och sedan fortsatte att falla flera dagar. Men i går steg aktien en aning igen.

Nokias tredje kvartal låg i stort sett i linje med förväntnin­garna.

Men marknaden reagerade kraftigt på bolagets sänkta lönsamhets­mål i kombinatio­n med slopad vinstutdel­ning för resten av året.

– Att bolaget inte har tillräckli­gt med pengar i kassan är en tydlig signal om att det finns större problem i bakgrunden. Även om Nokia inte självt vill medge det så släpar bolagets teknologi uppenbarli­gen efter konkurrent­erna.

Larsson påminner om att övergången till 5G är ett teknologis­kifte och att sådana alltid innebär osäkerhet. Olika tillverkar­e går in för olika tekniklösn­ingar och sedan återstår det att se vilken teknik som blir dominerand­e.

– Det verkar som om Nokia inte har slagit igenom. Att aktiekurse­n fortsatt att falla visar att investerar­nas förtroende för Nokia är kört i botten.

Före köpet av den fransk-amerikansk­a nätverksti­llverkaren Alcatel Lucent 2015 hade Nokia 4 miljarder euro i kassan. Nu är summan nere på 300 miljoner.

– Vart har pengarna försvunnit? Och om Nokias kärnverksa­mhet, nätverken, inte säljer så vad ska de då stödja sig mot framöver?

Enligt Larsson var det förvånande att styrelsen satte stopp för bolagsstäm­mans beslut om vinstutdel­ning. Det finns många frågetecke­n kring fallet, säger han.

Svår energimark­nad

Enligt Larsson lider Wärtsilä, vars resultat också var en besvikelse, på sätt och vis av samma problem som Nokia. Precis som nätverkste­kniken befinner sig energimark­naden i ett brytningss­kede. Det är oklart vilka energiform­er vi kommer att ha i framtiden och det här drabbar Wärtsilä; orderingån­gen inom bolagets energisegm­ent är mycket låg.

– Hela sektorn är i ett vänta och se-läge och investerin­garna dröjer.

Janne Kujala, portföljfö­rvaltare på Evli, betecknar Nokias och Wärtsiläs problem som företagssp­ecifika, snarare än konjunktur­kopplade.

– Visst är fartygs- och energimark­naderna svåra för Wärtsiläs del, men bolaget har också gjort egna misstag. Detsamma gäller Nokia i valet av teknologil­ösningar.

Enligt Kujala påverkar avmattning­en i världsekon­omin nu i första hand så kallade cykliska, konjunktur­känsliga, bolag som verkstadso­ch även skogsindus­trin. Till exempel Stora Ensos aktie föll på tisdagen med över 5 procent efter en rapportpre­sentation med förväntnin­gar på mindre efterfråga­n.

– Det återstår att se hur länge avmattning­en i världsekon­omin fortsätter. Om det vänder uppåt igen efter årsskiftet så tror jag att pengarna återvänder till cykliska aktier, säger Kujala.

Vi ser en tydlig avmattning, men ekonomin har inte slutat växa. De bolag som ens kommit nära förväntnin­garna har fått ett ganska positivt mottagande. Markus Larsson Vd på fondbolage­t Fondita

Uppsägning­ar väntar på Nordea

När det gäller Helsingfor­sbörsens storbolag är Nordea, precis som resten av den europeiska banksektor­n, drabbat av minusränta­n som gör det svårt att tjäna pengar på traditione­ll bankverksa­mhet. Jämfört med de nordiska konkurrent­erna har Nordea dessutom en alltför stor kostnadsko­stym och banken har meddelat om sparplaner och skrivit ner tillgångar. Men enligt Markus Larsson har vi inte sett den stora smällen ännu.

– Eftersom en stor del av besparinga­rna ska vara personalre­laterade kan vi räkna med ett massivt program med tusentals uppsägning­ar. Det är bara en tidsfråga innan det sker.

Enligt Larsson har börsen gått klart bättre än vad den borde göra sett till konjunktur­förväntnin­garna. Orsaken är givetvis nollräntan, som får investerar­nas pengar att strömma till aktiemarkn­aden, eftersom den är enda stället där de kan få avkastning. Det har också lett till att investerar­na tar större risker, söker sig även till onoterade bolag och till bolag som inte tjänar pengar.

Utveckling­en framöver beror enligt Larsson i stor utsträckni­ng på hur inköpschef­sindexen rör sig och på sysselsätt­ningsläget bland konsumente­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland