Hufvudstadsbladet

Petter Stordalen Tjäreborgs nya ägare

Petter Stordalen har tillsamman­s med bolagen Altor och TDR Capital ingått avtal att förvärva Vinggruppe­n i Norden och den finska resebyrån Tjäreborg. Det meddelade Vinggruppe­ns vd Magnus Wikner på en presskonfe­rens i går.

- Vad betyder det konkret? HBL-TT-SPT

De nya ägarna köper upp de nordiska bolagen Ving Sverige, Globetrott­er, Ving Norge, Spies i Danmark, Tjäreborg i Finland och Thomas Cook Airlines Scandinavi­a.

– På det här sättet tryggar vi 2 300 jobb i Norden och säkrar resorna för alla de resenärer som har valt oss, säger Vinggruppe­ns vd Magnus Wikner på gårdagens presskonfe­rens.

Vinggruppe­ns och Tjäreborgs förra ägare Thomas Cook-gruppen gick i konkurs i september på grund av sviktande lönsamhet och obetalda skulder. De nya ägarna tar över hela affärsverk­samheten i Norden.

Petter Stordalens investerin­g innebär att Vinggruppe­n för första gången på 25 år har nordiska majoritets­ägare.

– Vi är glada över att ha hittat nya ägare med strategisk kompetens, finansiell styrka och långsiktig­t intresse, säger Magnus Wikner.

Petter Stordalen kallade Vinggruppe­n för Nordens kronjuvel i samband med presskonfe­rensen.

– Ving gjorde allt rätt, Thomas Cook gjorde allt fel. Vi ska ta vara på tilliten. Det handlar inte om pengar. Det handlar om människor och kultur, säger Stordalen.

På Tjäreborg är man glad över de nya ägarna och Petter Stordalens investerin­g.

– Vår verksamhet kommer att fortsätta normalt inklusive alla de rutter som vi har i dag. Tack vare de nya nordiska ägarna kan vi nu utveckla bolaget så att våra resor tillmötesg­år våra nordiska kunders behov på ett bättre sätt, säger kommunikat­ionschef Jessica Virtanen på Tjäreborg.

– Vi kommer att se över vårt nätverk av hotell på olika håll i världen. Petter Stordalen har ju investerat mycket i nya hotell och har en gedigen sakkunskap om branschen.

I augusti i år gjorde Stordalen ytterligar­e en stor affär i Finland då han köpte upp Kämp-gruppens hotell.

Gårdagens affär kommer inte att leda till ett namnbyte för Tjäreborg som i dag är Finlands tredje största researrang­ör med cirka 185000 resenärer per år. Tjäreborgs omsättning under verksamhet­såret 2016–2017 var 132,4 miljoner euro och rörelsevin­sten var 7,4 miljoner euro. Siffrorna för det senaste verksamhet­såret har ännu inte offentligg­jorts.

❞ Ving gjorde allt rätt, Thomas Cook gjorde allt fel. Vi ska ta vara på tilliten. Det handlar inte om pengar. Det handlar om människor och kultur.

 ??  ?? Petter Stordalen tar över hela den nordiska delen av den brittiska resekoncer­nen Thomas Cook.
Petter Stordalen tar över hela den nordiska delen av den brittiska resekoncer­nen Thomas Cook.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland