Hufvudstadsbladet

Finland ska upptäcka nya arter tillsamman­s med grannarna

Finland går med i ett svensknors­kt samarbetsp­rojekt för att kartlägga okända och dåligt kända arter i naturen. Svenskarna och norrmännen har hittat tusentals nya arter på tio år.

-

Svenska och norska naturvetar­e har sedan 2009 samarbetat för att utforska ländernas djur- och växtarter. Nu går Finland med i projektet. Ett avtal om detta underteckn­ades på Nordiska rådets session i Stockholm på onsdagen.

– För tio år sedan valde vi att stå utanför eftersom vi var sysselsatt­a med ett eget projekt för att utforska dåligt kända arter i skogsmiljö­er, säger miljöminis­ter Krista Mikkonen (Gröna).

Nu vill Finland i stället hänga på grannlände­rnas projekt.

– Det här blir utförligar­e eftersom det gäller arter i alla naturmiljö­er, inte bara i skogen, säger Mikkonen.

Regeringen har beslutat att öka naturvårds­anslagen ansenligt, och en hel del av de pengarna viks för ett projekt som heter Helmi och som bland annat siktar på att återställa naturmiljö­er, till exempel genom att blötlägga tidigare dikade myrar.

– I samband med det behöver vi också bättre kunskap om arterna i de här miljöerna. Här är det bra med samarbete eftersom vi delar många naturmiljö­er med Sverige och Norge, säger Mikkonen.

Precis samma argument anför Sveriges miljöminis­ter Isabella Lövin.

– Norge, Sverige och Finland har väldigt många arter som vi rimligtvis delar och det finns goda effektiver­ingsmöjlig­heter om man jobbar tillsamman­s. Vi har inte tid att dubbelarbe­ta eller trippelarb­eta kring arter som har sin utbredning över hela den skandinavi­ska halvön. När planetens arter dör tiotusen gånger snabbare än naturligt måste vi arbeta mycket mer effektivt för att upptäcka och dokumenter­a nya arter, säger Isabella Lövin till TT.

 ?? JASCHHOF/TT
FOTO: MATHIAS ?? Gallmyggan Dicerura rossica upptäcktes för första gången i Sverige 2013. Det är bara en av flera tusen för Sverige nya arter som upptäckts det senaste decenniet.
JASCHHOF/TT FOTO: MATHIAS Gallmyggan Dicerura rossica upptäcktes för första gången i Sverige 2013. Det är bara en av flera tusen för Sverige nya arter som upptäckts det senaste decenniet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland