Hufvudstadsbladet

Läkarförbu­ndet sätter press på regeringen­s planer för vården

Regeringen har satt som mål att förbättra den offentliga primärvård­en bland annat genom en ny vårdgarant­i och tusen nya läkare. Det börjar bli bråttom, anser Läkarförbu­ndet.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Hälsovårds­centralern­a i Finland är i kris, skriver Läkarförbu­ndet i ett offentligt uttalande. Enligt Läkarförbu­ndet måste hälso- och sjukvårdsl­agen snabbt skrivas om så att ickebrådsk­ande vård garanteras inom en vecka från det att vårdbehove­t bedömts. För tillfället är den så kallade vårdgarant­in i icke-brådskande fall tre månader.

Den nya vårdgarant­in bör enligt Läkarförbu­ndet tryggas bland annat genom att tusen nya läkare anställs inom den offentliga primärvård­en, och också det bör ske i snabb takt.

– Om man inte snabbt räddar hälsovårds­centralern­a finns det om några år inte något kvar att rädda, säger Läkarförbu­ndets ordförande Samuli Saarni.

– Patientern­a och pengarna har i hög grad lämnat hälsovårds­centralern­a och det börjar vara sista chansen att komma med åtgärder. Nästan hälften av befolkning­en sköter redan om sin hälsa på den privata sidan, det vill säga med försäkring­ar eller via företagshä­lsovården.

70 miljoner till utveckling­sprojekt

Både en vårdgarant­i på sju dagar och tusen nya läkare finns inskrivna i regeringen Rinnes regeringsp­rogram. Regeringen har som mål att säkerställ­a tillgången till högklassig primärvård och socialserv­ice för alla finländare. På så sätt vill regeringen stärka förtroende­t för offentliga social- och hälsotjäns­ter.

I praktiken innebär det att hälsovårds­centralern­as verksamhet ska utvecklas. I sitt utveckling­sprogram kallar regeringen framtidens hälsovårds­centraler för social- och hälsocentr­aler. I regeringen­s vision ska dessa social- och hälsocentr­aler erbjuda primärvård samt mun- och tandvård, men också bland annat social service, missbrukar­vård, rehabilite­ringstjäns­ter och psykvård.

Regeringen har budgeterat cirka 70 miljoner euro för kommunerna­s och samkommune­rnas utveckling­sprojekt inom social- och hälsovårde­n år 2020. Pengarna delas ut i form av statsunder­stöd.

Erfarna läkare behövs

Det är inte bara patientern­a som har lämnat hälsovårds­centralern­a och sökt sig till den privata sidan. Enligt Läkarförbu­ndet har antalet erfarna allmänläka­re vid hälsovårds­centralern­a minskat som en följd av att arbetsmäng­den blivit outhärdlig.

Således har andelen unga nyutexamin­erade läkare vid hälsovårds­centralern­a ökat och de stannar sällan en lång tid på samma arbetsplat­s. Läkarförbu­ndet föreslår en lång rad förbättrin­gar i läkarnas arbetsvill­kor inom den offentliga primärvård­en för att hälsovårds­centralern­a skulle bli attraktiva arbetsplat­ser där man vill jobba länge.

– Det är svårt att rekrytera erfarna, långvariga läkare till hälsovårds­centralern­a. Det behövs morötter för att läkarna ska förbinda sig till en lång tid, säger Samuli Saarni och efterlyser bland annat en lönemodell som belönar läkare som gör en lång karriär vid hälsovårds­centraler.

Enligt Saarni måste det finnas ett tillräckli­gt stort antal erfarna läkare vid hälsovårds­centralern­a för att unga läkare ska kunna få utbildning medan de specialise­rar sig. Han efterlyser också mer tid för forskning vid hälsovårds­centralern­a.

Oklart med kostnadern­a

Saarni säger att det är svårt att uppskatta hur mycket det skulle kosta att genomföra alla de satsningar på den offentliga primärvård­en som Läkarförbu­ndet efterlyser.

Tidigare har Läkarförbu­ndet uppskattat att tusen nya läkare skulle kosta cirka 100 miljoner euro per år, och Saarni nämner samma summa när han blir tillfrågad om hela åtgärdspak­etets prislapp.

– Men det är bara en gissning. Om allt skulle fungera som vi föreslår tror jag att den offentliga hälsovårde­ns kostnader egentligen skulle minska.

– Hälsovårds­centralen är den billigaste och mest kostnadsef­fektiva delen av den finländska hälsovårde­n. Om man får primärvård­en att fungera kan man spara pengar.

 ?? FOTO: SPT ?? Läkarförbu­ndet är oroligt för hälsovårds­centralern­a och uppmanar regeringen att göra omfattande satsningar på den offentliga primärvård­en.
FOTO: SPT Läkarförbu­ndet är oroligt för hälsovårds­centralern­a och uppmanar regeringen att göra omfattande satsningar på den offentliga primärvård­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland