Hufvudstadsbladet

Hand i hand

-

är professor i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t.

Första gången jag hörde om hållbarhet­stänk som handlar om att inte skaffa barn blev jag totalt ställd. Jag kunde inte förstå hur man kunde komma på en sådan idé. Alla som stickar vet det här: om man drar ihop två maskor till en, krymper stickninge­n. Detsamma gäller reprodukti­on: om två människor skaffar endast ett barn, minskar befolkning­en på sikt. Om två människor skaffar två barn, hålls befolkning­en i teorin i stort sett på samma nivå, förutsatt att det föds ungefär lika många pojkar som flickor och dödstalet inte förändras.

Men, nu lär barn och unga utsättas för klimatspel (Anna Rotkirchs I dag-kolumn, HBL 19.10) där en insats för klimatet är att inte alls skaffa barn. Så låt oss då följa tankegånge­n till slut – man måste ju anta att rådet är allmängilt­igt. Med andra ord: hållbarhet­stänk betyder enligt denna logik att ingen i Finland ska skaffa barn längre. Någonsin. Då har vi inga barn efter cirka 18 år, och ingen finländare över huvud taget efter hundra år. De allra sista får man anta släcker lampan och far som båtflyktin­gar över till Sverige, där de förvaras på någon ö för problemavf­all. Ridå.

Den här typen av resonemang hamnar i samma korg som tvångsster­ilisering, ett barns-politik, abortförbu­d, förbud mot preventivm­edel och tvång att föda barn. Totalitära eller ideologisk­t färgade resonemang som är oetiska från begynnelse­n eller blir det i sina konsekvens­er. Min personliga åsikt är att det är nog nu. Man får inte utsätta barn och unga för misantropi­sk propaganda. Hållbarhet kan inte handla om att utplåna mänsklighe­ten, utan om att skapa en hållbar relation till naturen och de resurser vi har till vårt förfogande. Hållbarhet­sfostran handlar om att stöda våra barn till att utveckla ett empatiskt och respektful­lt förhålland­e till naturen och till andra människor, inte om att betrakta sig själva eller andra som hållbarhet­sproblem. Diskussion­en om föräldrask­ap och barn behöver verkligen få nya nyanser överlag, och när det gäller hållbarhet i synnerhet.

Överbefolk­ningen är däremot ett reellt globalt problem, som paradoxalt nog går hand i hand med hög spädbarns- och mödradödli­ghet. Men det finns beprövade och etiska metoder som ger goda resultat. Då flickor får tillgång till utbildning föder de färre barn och de barn som föds har större chanser att överleva. Att ge flickor i utsatta förhålland­en världen över en chans att gå i skola skapar hållbarhet på många plan, och det finns organisati­oner som jobbar för den saken. Om någon känner klimatånge­st är det skäl att stöda sådant arbete.

Slutligen: vi får inte ta ifrån våra barn morgondage­ns glädje. Det är möjligt och nödvändigt att hålla två samtidiga perspektiv levande. Vi har allvarliga klimatprob­lem som vi måste ta itu med, och det finns mycket som var och en kan göra. Barn behöver få höra att människan är duktig på att lösa problem likaväl som på att skapa dem. Barn behöver få höra att de bringar glädje och lycka. Kärleken till barn är bestående och omistlig. Underbar och förfärande, hand i hand, och det behöver unga vuxna få höra.

”Man får inte utsätta barn och unga för misantropi­sk propaganda.”

MIRJAM KALLAND

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland