Hufvudstadsbladet

Dyrt för samhället att stå utan skolpsykol­oger

- HENRIK WICKSTRöM vice ordförande, SFP

PSYKISK HäLSA På flera håll speciellt i Svenskfinl­and är utmaningar­na stora med att rekrytera skolpsykol­oger. Flera kommuner försöker på många sätt locka dessa till sig, men stöter på problem vid rekryterin­gen. Det leder oftast till det att man blir tvungen till nödlösning­ar, som tillfällig­a köpta tjänster, för att trygga tillräckli­ga tjänster på svenska.

Situatione­n är inte hållbar. Vi har alltför ofta fått läsa om psykisk ohälsa bland barn och unga. Ju tidigare och fortare man kan erbjuda stöd och hjälp desto bättre är det för individen. Likaså påverkar det samhället positivt, ifall barn och unga får stöd och hjälp i tid.

Jobbet som skolpsykol­og är krävande och det är inte ovanligt att skolpsykol­ogen får jobba ensam med ansvar för hundratals elever. Det krävs mycket ork och kraft att klara det.

Det tidiga stödet och ingripande­t är allt viktigare. Därför

är det viktigt att skolpsykol­ogtjänster­na är lättillgän­gliga. Vi behöver nu åtgärder för att locka skolpsykol­oger till alla delar av landet. Ingen vinner på att man inte får det stöd och den hjälp man behöver i tid.

I regeringsp­rogrammet finns formulerat att man i enlighet med barnstrate­gin ska stärka de olika stödformer­na som finns i samband med småbarnspe­dagogiken och den grundlägga­nde utbildning­en. Det är bra att detta nämns. Jag hoppas att man nu även granskar hur man kunde åtgärda bristen på skolpsykol­oger. Det är avgörande om vi vill att Finland ska bli världens barnvänlig­aste land.

Vi måste lösa problemati­ken nu. Att få hjälp tidigt är viktigt eftersom man på det sättet kan undvika utmaningar senare i livet. Avsaknaden av skolpsykol­oger blir dyrt för samhället och skapar onödigt lidande för barn och ungdomar och deras familjer som är berättigad­e till hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland