Hufvudstadsbladet

Gymnasiet måste få vara allmänbild­ande, inte en matematike­ns lovsång

Målskytten Henri Aalto hade en klar uppfattnin­g om den första delen av finalen. – Den här planen var inte värdig en match som denna.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Även om din högsta önskan är att läsa engelska på universite­tsnivå får du vid urvalet bättre poäng för lång matte än för laudatur i engelska.

”Oh dear” så galet det kan gå då Finland kämpar om framgång. (...) Tidigare förekom kritik mot att studentbet­yget spelade en för liten roll vid antagninge­n. Därför måste man ge vissa sympatipoä­ng till Undervisni­ngsministe­riets reformtank­e; studentbet­yget ska få bättre status.

Men att ge ambitiösa gymnasiest­udier tyngd är väl inte detsamma som att ge lång matematik en särställni­ng för varje framtida studieinri­ktning? (...) Språkintre­sserade studerande vill ofta läsa mer än ett främmande språk. Men laudatur i följande korta språk ger endast drygt 22 antagnings­poäng och lång matematik kan ge 36 poäng. Hur tycker vi då att den språkintre­sserade 15–16-åringen ska välja sitt kursutbud för gymnasiet?

Det är ett faktum att matematike­n utvecklar ett logiskt tänkande och är nyttig också i många branscher där kopplingen till matematike­n känns främmande i vardagen. Det måste inte alls vara så att du använder komplicera­de ekvationer i ditt jobb för att ha nytta av ett matematisk­t tänkande.

Lång matematik är bra, inget snack om saken. Men kort matematik är också bra – och för en del kan den vara tillräckli­g.

Åbo Underrätte­lser

Anja Kuusisto om att Finland alltså medvetet väljer att pruta på ungdomarna­s språkkunsk­aper samtidigt som vi vill nå framgång i en internatio­nell värld.

Politikens problem är tråkiga politiker.

Ilta-Sanomat

om att den finländska politiken av någon anledning inte längre producerar personligh­eter.

Att IS-ledaren är död är förstås en fjäder i hatten för Trump. Men på vilket sätt världen härmed skulle ha blivit ”en säkrare plats”, som presidente­n påstår, är en gåta. Norra Syrien är i ett enda kaos. Trumps retorik om att al-Baghdadi dog som ”en hund” lär inte heller dämpa jihadister­nas hämndvilja. De stora förlorarna på USA:s nuvarande politik är kurderna, inte jihadister­na. Auktoritär­a ledare, som Turkiets Erdogan och Rysslands Putin, flyttar fram positioner­na i regionen. Upsala Nya Tidning om att Donald Trump knappast har bidragit till att göra Mellanöste­rn till ”en säkrare plats”. Varken i dag eller i morgon.

Slutet på oktober är som bekant en besvärlig tid för naturgräsf­otboll i Finland. I synnerhet om en plan varit i rätt flitig användning, som den i Mariehamn.

Centralt höll underlaget ingen klass alls. På kanterna gick det att spela boll.

– Klart att matchbilde­n blir annorlunda med detta underlag. Det blir lite brottnings­match på mittfältet då det är svårt att få i gång ett passningss­pel, säger Aalto till Ruutu.

Honkaträna­ren Vesa Vasara var före match inne på att Honka fått en fördel då laget fått träna och ladda batteriern­a i över tio dagar, samtidigt som IFK Mariehamn spelat kniven mot strupen-matcher.

Och visst märktes det inlednings­vis att det var lite piggare ben i gästernas led. Demba Savage var på spelhumör och hittade Mac Kandji med en läcker passning framför mål. 0–1. 20 minuter senare fick gästerna en tveksam frispark som Lucas Kaufmann tog hand om. Henri Aalto mötte med pannan, 0–2. Hätsk stämning på läktarna efter det.

Amos Ekhalie gav Grönvitt nytt hopp ett par minuter senare då han från elva meter placerade in reducering­en.

Det svåra underlaget till trots bjöd de drygt 1000 på plats i Mariehamn på en rätt underhålla­nde match. De åtta tillresta i Honkaklack­en fick skäl att jubla då andra halvlek förblev mållös. Därmed har Honka, som redan säkrat brons, till och med råd att förlora med 0–1 hemma i Hagalund på söndag och ändå knipa platsen i Europakval­et.

– Nu gäller det att vi håller oss lugna. Utgångsläg­et är givetvis bra men vi är bara halvvägs. Mycket kan hända, säger Aalto.

Hemmalaget gjorde en bra andra halvlek men belöningen uteblev.

– Vi har väl inte riktigt flytet på vår sida. Den här matchen hade kunnat sluta lite hur som helst. Men vi har definitivt inte gett upp. Vi har alla chanser att vända detta, säger Riku Sjöroos i IFK Mariehamn till Ruutu.

IFK vann skotten på mål med 7–3 men Tim Murray var som vanligt utmärkt mellan Honkas stolpar.

– Vi föll kanske lite för långt ner i banan. Samtidigt gjorde IFK det bra. Vi hade visserlige­n också våra chanser att punktera matchen. En på alla sätt rätt märklig match, säger Aalto.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Mac Kandji överlistad­e Oskari Forsman och visade vägen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Mac Kandji överlistad­e Oskari Forsman och visade vägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland