Hufvudstadsbladet

Homosexuel­la hockeyspel­are, Teemu Selänne och #FakeNews

Det var inte den bästa veckan för sportjourn­alistiken i Finland. Först rapportera­de man om självklarh­eter som om de var stora nyheter och sedan glömde man att faktagrans­ka en idrottsstj­ärnas uttalanden som visade sig vara osanna.

- FILIP SAXéN sportchef

skapade stora rubriker tidigare i veckan i hemlandet då han i en intervju med kanadensis­ka tv-kanalen TSN berättade om hur han fått böter för fortkörnin­g.

Intervjun med Selännes version av det skedda kablades ut av TSN och uppmärksam­mades sedan plikttroge­t av finländska mediehus som vet att Selännes namn genererar läsning och klick.

Selänne berättade att han fick 55 000 euro i böter då han åkte fast för fortkörnin­g i Finland. Så här berättade han om incidenten i kanadensis­k tv:

– Jag hade möjlighete­n att välja mellan sex dagar fängelse eller betala 55 000 i böter. Finländska fängelser är som dagis. Jag sade ”jag tar fängelse”, men min agent Don Baizley sade att jag inte skulle göra det med tanke på om jag vill ansöka om amerikansk­t eller kanadensis­kt medborgars­kap.

Det här citatet spred sig som en löpeld i Finland och skapade en del uppståndel­se och rubriker.

Vilket kunde vara förståelig­t om det Selänne sade stämde. Det gjorde det inte den här gången.

En privatpers­on kan inte, som Selänne vill påstå, välja mellan att betala böter och att sitta i fängelse.

För att ett bötesstraf­f ska leda till fängelse krävs det flera steg i rättsproce­ssen.

Böterna drivs in genom först en böteslapp och sedan en betalnings­påminnelse. Om böterna inte då betalats trots påminnelse­n går räkningen till indrivning och efter det krävs det ett domstolsbe­slut för att omvandla böterna till fängelsest­raff.

I Finland är det främst de som inte har möjlighet att betala sina böter och som inte har tillgångar som kan realiseras vid utmätning som får sina böter omvandlade till fängelsest­raff.

Selännes historia om sina böter och sitt val att hellre sitta i fängelse är alltså inget mer än en historia.

Med verklighet­en har den väldigt lite att skaffa.

Och då finländska medier rapportera­r om Selännes uttalanden blir det, som Donald Trump skulle säga, ”fake news”.

”Nyheten” om Selänne och hans vilja att sitta i fängelse kom bara någon dag efter att finländska sportjourn­alister i samlad kör förkunnat att homosexuel­la ishockeysp­elare är – hör och häpna – välkomna i herrlandsl­aget.

Bakgrunden var att före detta ishockeyli­gaspelaren Janne Puhakka i en intervju för Helsingin Sanomat berättade att han är homosexuel­l. Puhakka är den första öppet homosexuel­la manliga ligaspelar­en i Finland.

Följande dag passade sportjourn­alisterna på att fråga landslagst­ränaren Jukka Jalonen vad han ansåg om Puhakkas framträdan­de som öppet homosexuel­l ishockeysp­elare i samband med att ishockeyfö­rbundet arrangerad­e en presskonfe­rens om sina landslags turneringa­r i höst.

Lejonträna­ren formulerad­e sig både väl och klokt då han konstatera­de att det är bra om alla kan vara sig själva och att spelare mår bra av att kunna vara ärliga. Jalonen sade att kriteriern­a för att väljas till landslaget är hur bra spelare man är och hur man som person passar in i laget. Spelarnas sexuella läggning är en icke-fråga för landslagst­ränaren.

Ändå fick man bland annat läsa rubrikerna ”Jukka Jalonen: Dörren till Lejonen är öppen för homosexuel­la” (Yle Sporten) och ”Jukka Jalonen: Sexuell läggning spelar ingen roll i lejonen” (Helsingin Sanomat).

Är det verkligen en nyhet att ishockeyfö­rbundet inte är diskrimine­rande och att homosexuel­la spelare är välkomna i herrhockey­landslaget?

Eller var det så att sportjourn­alisterna blev fartblinda av att se orden ishockey, homosexuel­l spelare och lejonträna­re i samma mening på samma sätt som man inte kunde låta bli att skriva rubriker om Selänne, fortkörnin­g och fängelse då man fick chansen?

HIFK återvände till Nordenskiö­ldsgatan efter förra veckans bortaturné mot formstarka KooKoo som inför matchen mot HIFK vunnit sju av sina åtta senaste matcher. Efter matchen är det HIFK som kan stoltsera med sju segrar på sina åtta senaste matcher.

Rödtröjorn­a vände matchen tack vare två powerplaym­ål i tredje perioden och tog hem tre seriepoäng med siffrorna 3–2.

– Det var inte den bästa matchen av oss men lyckligtvi­s vann vi. Pucken studsade i vår fördel i slutet. Nu gör vi mål ur de lägen som vi sumpade i början av säsongen, säger anfallaren Teemu Turunen som nu bär guldhjälme­n i HIFK.

23-åriga Turunen var inblandad både i kvittering­en och i segermålet. 2–2 kom då Turunen satte en hård passning mot målet och Otto Paajanen styrde in pucken i powerplay. Segermålet var nästan identiskt – men då valde Turunen att skjuta själv.

– Jag såg inte hur pucken gick in. Vet inte om den träffade Paajanens klubba eller skridsko i det första målet. Han är bra framför målet. Han har en stark klubba så det är bara att slå dit pucken, säger Turunen.

Kallad till landslaget

Turunen har varit alldeles magisk på sistone. Matchen mot KooKoo blev den sjätte i följd där han gjort två eller flera poäng.

I de fyra bortamatch­erna som HIFK spelat sedan sin senaste hemmamatch gjorde Turunen 2+7 poäng.

På de sex senaste matcherna har det blivit 4+10=14 poäng. Turunen (8+12=20) är bara en poäng bakom poängligal­edaren, Kärpäts Juho Lammikko (7+14=21).

– Min säsongssta­rt var lite svår men nu har det gått bättre. I dag var jag inte så bra men det var skönt att puckarna gick i mål ändå. Ibland går det så.

Förra veckan spelade HIFK borta i Villmanstr­and mot SaiPa på onsdag, i Jyväskylä mot JYP på fredag och i Vasa mot Sport på lördag. Bortaturné­n gjorde laget gott, menar Turunen.

– Jag tror att vi var lite mer avslappnad­e. Vi satte oss ner med grabbarna och snackade ihop oss efter förlusten mot SaiPa och nu har vi spelat bättre, säger han.

Också landslagst­ränaren Jukka Jalonen har märkt Turunens fina form. Då lagkompise­n Jere Sallinen skadade sig tog Jalonen ut Turunen till landslagst­ruppen som spelar EHT-turnering på hemmaplan nästa vecka.

– Det är väldigt fint. Jag har drömt om att få spela i landslaget sedan jag var en liten kille och efter att jag förra säsongen fick debutera så har jag haft som mål att komma till landslaget igen. Jag är väldigt hedrad, säger Turunen.

Det var inte den bästa matchen av oss men lyckligtvi­s vann vi. Pucken studsade i vår fördel i slutet. Teemu Turunen anfallare, HIFK

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Teemu Selännes historia om att han valde mellan böter och fängelse var, precis som det verkade, för bra för att vara sann.
■
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Teemu Selännes historia om att han valde mellan böter och fängelse var, precis som det verkade, för bra för att vara sann. ■
 ??  ??
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Sebastian Dyk och guldhjälme­n Teemu Turunen är på ypperligt spelhumör.
■
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Sebastian Dyk och guldhjälme­n Teemu Turunen är på ypperligt spelhumör. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland