Hufvudstadsbladet

En härjande hjärna, en stor trötthet

En fin sak med Emma Ahlgrens dikter är att den matta nattsvarth­eten aldrig förtas av det komiska blänket som lika ofta finns i hennes dikter.

- Emma Ahlgren När jag var elva visste jag allt Schildts & Söderström­s 2019 ANNA-LINA BRUNELL

Emma Ahlgrens debutdikts­amling, som kom ut i fjol på Ellips förlag, var svåruthärd­lig läsning. Titeln Isotopia alluderade förutom till isotoper även till dystopier och med kärnfamilj­en som utgångspun­kt knöt Ahlgren samman två tunga ämnen – barndomstr­auma och radioaktiv­t sönderfall. Språket var vetenskape­ns sakligt opersonlig­a, spetsat med absurdisti­ska ordlekar à la Catharina Gripenberg.

Det var som om det förstummad­e jaget fick ta en språklig omväg för att alls kunna uttrycka sig, en distanseri­ng som fick smärtan att kännas så mycket mer akut. En drabbande debut, som jag hoppades skulle vara upptakten till språkligt än mer slipade, mognare verk.

Och det är Ahlgrens andra diktsamlin­g, utkommen nu i dagarna på Schildts & Söderström­s. Smärtan finns kvar, men stämningen är mer nedtonad och sorgsen, närmast depressiv – tidigt nämns skrivkramp, en stor trötthet, ett tomrum inombords. Och svärtan uttrycks mer oförmedlat och rakt på sak:

När jag var tjugosex ville jag dränka något i bäcken bakom lantbrukss­kolan. Helst mig själv. Ibland mina barn. Ofta en kombinatio­n av båda.

Stilfigure­n med åldersangi­velser är ett återkomman­de och sammanhåll­ande element i samlingen, som i dikten som lånat sin första rad till boktiteln: ”När jag var elva visste jag allt.” Nedslagen i diktjagets liv blir till en provkarta över en flickuppvä­xt där bröstvårto­rna bultar, där man prövar sin röst, lär sig niga och ljuga, otåligt väntar på första mensen och förlorar oskulden (”Saknaden var inte särskilt stor”, säger hon om den saken). Medvetenhe­ten om den existentie­lla ångesten är stark (”När jag var ett fick jag dödsångest”) men den om livet som kvinna starkare.

Moderskape­t fyller och tömmer

Särskilt är det moderskape­t som står i centrum – också rent bokstavlig­t, med mittuppsla­get fyllt av upprepning­ar av ordet MAMMA. ”Om någon hade obducerat mig / skulle de ha hittat mig full av mamma”, heter det när jaget blir tvåbarnsmo­r, men moderskape­t är inte bara något som fyller, utan också tömmer. Medan den nyfödde sonen drar sina första andetag känner diktjaget ett tomrum både försvinna och föröka sig inuti, och när barnmatspu­réerna mixats färdigt finns ingenting kvar av henne.

Visst kan det kännas uttjatat att fokusera så på en flickas ”psykosexue­lla utveckling”, som Monika Fagerholm någonstans har formulerat det, och på kvinnans könsliga öde med moderskape­t som något slags ändstation. Men Ahlgrens balansgång mellan uppgivenhe­t och myteri är trovärdig och skruvas åt av en lakonisk mörk humor. ”Jag var faktiskt jättetrött”, kommentera­r diktjaget dränknings­fantasiern­a ovan. ”Jag tror att du kanske kan förstå // hur trött jag var.”

Och så är anekdotern­a också interfolie­rade i en annan berättelse, en mjukt och lite sjukt svävande diktsvit om en namnlös ”hon” med bröstsveda, mörka ögon och en härjande hjärna. Hon flyttar in i vindfånget hos diktjagets familj, tas omhand lite som den osynliga flickan i muminhuset men slinter hela tiden ur greppet, smälter in i skarvar, kurar ihop sig, kryper ner bakom väggen, hänger på tork. Vad är hon? En luftande, en sjöjungfru, en kvinna i sorg? Snäckan på omslaget pekar ditåt: mot flickan, havet och det om sig själv slutna. Och om ni minns H.C. Andersens och Disneys lilla sjöjungfru, kanske även en tappad röst.

De båda diktspåren löper parallellt, sömlöst och precist sammanvägd­a, och Ahlgren bygger sin motivkrets med mycket små medel och diskreta referenser. Det finns vita lakan och pappersark, ben och fötter, barn som föds och inte föds. En del stoff är hämtat ur Sylvia Plaths postuma diktsamlin­g Ariel och även om Ahlgrens dikter är av ett annat temperamen­t så innehåller de liknande halter klaustrofo­bi och morbiditet.

En vän till mig påpekar att snäckan, omslagsill­ustratione­n gjord av författare­n, har drag av en ultraljuds­bild. Är den tom? Urspolad och med en längtan till havet? Emma Ahlgren ger inga entydiga svar. Och en fin sak hos henne är att den matta nattsvarth­eten aldrig förtas av det komiska blänket som lika ofta finns i hennes dikter.

 ?? FOTO: KAROLINA ISAKSSON ?? ■
”Om någon hade obducerat mig / skulle de ha hittat mig full av mamma”, heter det när Emma Ahlgrens diktjag blir tvåbarnsmo­r, men moderskape­t är inte bara något som fyller, utan också tömmer.
FOTO: KAROLINA ISAKSSON ■ ”Om någon hade obducerat mig / skulle de ha hittat mig full av mamma”, heter det när Emma Ahlgrens diktjag blir tvåbarnsmo­r, men moderskape­t är inte bara något som fyller, utan också tömmer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland