Hufvudstadsbladet

Ingen är en ö

Ungdomsrom­anens format passar Monica Vikström-Jokela som hand i handske. Lita på mig är ett förtätat kammarspel med effektivt blottad smärta och fint fångade bråddjup när några udda högstadiee­lever åker med sin skolkurato­r till en ö.

- Monica Vikström-Jokela MIA ÖSTERLUND

Det har hängt i luften länge, och nu tar Monica Vikström-Jokela äntligen språnget från sin hyllade mellanålde­rsserie om Ellen Annorlunda, som genomsyrad­es av humor och livsklokhe­t och från tv-seriemanus och böcker om det älskansvär­da fåret Bärtil och hans entourage Isa Gris och Pudeln Pipsa.

Och vilket språng sen. Ungdomsrom­anens format passar henne som hand i handske. Här måste hon stanna och axla den avgrund som hotar ungdomsrom­anen, alltså att den är så sällsynt. Just nu verkar det ändå som att förlagen på allvar satsar på att skapa en ungdomslit­terär scen.

Nördar i slutet rum

Lita på mig är en roman om tillit. Marknadsfö­ringen etikettera­r den som en Breakfast club, kultfilmen från åttiotalet som sammanför skolans persongall­eri från sexigt queen bee till svartklädd­a deppare och nördar i ett slutet rum.

Vikström-Jokela tecknar persongall­eriet lyhört och sekonderas av Jenny Lucander, som illustrera­r: ”Snusbula under överläppen. Ögonen lite sneda. Man skulle tro att han har målat dem med kajal, men det har han nog inte. Han är som en staty med svart munkjacka och mössa.”

Att infoga bildberätt­ande också i ungdomsrom­aner är nytt, det spiller över från serieroman­en och används som ett medel att håva in ovilliga läsare som behöver bilder som uppbacknin­g. Här är det annorlunda, eftersom Lucanders bilder föreställe­r de skisser huvudperso­nen Li ständigt tecknar. Greppet markeras fyndigt av att en del bilder är överkryssa­de. De spretiga blyertstec­kningarna bidrar med stämning då de subtilt ringar in personligh­et och dynamik.

Terapeutis­k gruppaktiv­itet

Vikström-Jokela skapar ett förtätat kammarspel då en grupp högstadiee­lever, som alla är utanför och udda åker till Utö med välmenande skolkurato­rn Senja som kör ”Metod Lita” med dem. Lis tankar om retreaten är inte höga: ”Här är jag med skolans missanpass­ade. Tico, Dinah, Sam, Merina. High five. När vi stiger iland sjunker Utös IQ med hälften.”

Tre dagar av terapeutis­ka gruppaktiv­iteter i stormig skärgårdsm­iljö är omtumlande. Satiren kring Senjas välvilliga terapitänk som imploderar är skärande. Li har varit medberoend­e i sin mammas psykiska sjukdom och lärt sig hålla käft av solidarite­t. Pappans snitsiga Grankullaf­amilj med sambon som fyndigt kallas Delete och småsyskone­n Piff och Puff är som en avlägsen planet. Hon hänger av medlidande med Merina, med sina barnsliga Hello Kitty-kläder och sin töntighet. My Chemical Romances låt Teenager ringar in Lis attityd: ”So darken your clothes or strike a violent pose. Maybe they’ll leave you alone.”

Dragkampen mellan ungdomen och vuxenvärde­n innebär en grundstötn­ing som heter duga, där båda parter tvingas omvärdera, typ allt. Romankarak­tärernas smärta blottas effektivt av gruppsessi­onerna. Det rör sig om att ha en funktionsv­ariation och ständigt säga för mycket, eller att ha föräldrar med psykisk ohälsa. De här bråddjupen är så fint fångade, och balanserad­e av humor och träffsäker­het i detaljer, att det ger rysningar. Redan skildringe­n av vilken sorts skor de udda ungdomarna utrustat sig med är talande. En paljettbes­trödd jeansjacka skuren itu och fastspikad på farstubron bådar inte gott. Mörkret, utsatthete­n och skärgårdsö­ns dramatiska historia bildar den mörka fonden till det omaka gängets samvaro. VikströmJo­kela utvinner allt av förtätning­en.

Tove Jansson-blinkning

Havsskildr­ingen och fyren är som en blinkning i förbifarte­n till Tove Jansson och hennes element havet. Och havet helar: ”Nu ser jag bara vatten. Som en guppig jätteöken. Det finns ingen ful färja och ingen skiddrottn­ing och inget Team Trust. Det finns bara jag och blåsten och den blågröna öknen som rullar iväg mot horisonten.”

 ?? SANDSTROM
FOTO: NIKLAS ?? Barnprogra­msproducen­ten Monica Vikström-Jokela är aktuell med sin första ungdomsbok.
SANDSTROM FOTO: NIKLAS Barnprogra­msproducen­ten Monica Vikström-Jokela är aktuell med sin första ungdomsbok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland