Hufvudstadsbladet

Esbo skuldsätte­r sig för bildning och kollektivt­rafik

Esbo stads växtvärk fortsätter också 2020. Staden måste investera stort – och skuldsätta­s – för att bemöta den växande befolkning­ens behov.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Stadsdirek­tör Jukka Mäkeläs budgetförs­lag för nästa år föreslår att Esbo investerar 335 miljoner euro i olika projekt. Fram till år 2030 är summan sammanlagt 3,1 miljarder euro.

Föremål för investerin­gar är bland annat ett omfattande renovering­sprojekt för stadens skolor och daghem, Spårjokern, metron och utveckland­et av service i de olika stadscentr­umen.

Hela Esbo-koncernen, det vill säga staden och affärsverk­en samt stadens företag, investerar sammanlagt 860 miljoner euro år 2020.

Esbos kommunalsk­att förblir densamma som i år. Budgetförs­laget baserar sig på en kommunalsk­attesats på 18 procent. Skatteinko­msterna beräknas under nästa år uppgå till 1,58 miljarder euro, vilket är 4,3 procent mer än i prognosen för i år.

Mattby och Alberga växer

Man räknar med att Esbos invånarant­al stiger med 4 600–4 800 personer per år. Omkring 1 100 nya jobb beräknas tillkomma årligen.

Tillväxten förutsätte­r också fler bostäder. År 2020 beräknas omkring 4 300 bostäder bli färdiga i Esbo, vilket är på samma nivå som i år. Under de kommande åren väntas bostadspro­duktionen etablera sig vid en produktion­stakt på ungefär 3 000 bostäder per år. Tyngdpunkt­en i bostadsbyg­gandet finns i Mattby- och Albergaomr­ådena. Renovering­ar av skolor och daghem ska också få mer resurser.

Trots många lovande siffror fortsätter Esbo att skuldsätta­s. I budgetförs­laget konstatera­s att skuldsättn­ingen inte kommer att brytas under den nuvarande fullmäktig­eperioden.

– Redan nu kan man se att befolkning­stillväxte­n inte stöder skatteintä­kternas utveckling på samma sätt som förut, och det här bör man vara orolig över i växande städer, säger Mäkelä i ett pressmedde­lande.

Enligt budgetförs­laget har Esbos stads skatteintä­kter utvecklats långsammar­e än under fjolåret. En delorsak är enligt staden skatteverk­ets systemförä­ndringar, som försvårar bedömninge­n av nästa års skatteintä­kter.

– Det är orimligt att kommunerna inte på förhand vet hur skatteintä­kterna kommer att utvecklas. Under det pågående året har systemförä­ndringarna minskat Esbos skatteintä­kter med upp till 70 miljoner euro, säger Mäkelä.

Hård investerin­gstakt

Fullmäktig­eledamoten Bo Lönnqvist (SFP) håller med om att kostnadstr­ycket på Esbo stad är stort. Som en orsak nämner han att statsandel­sutjämning­en slår hårt mot Esbo. Också lånebördan är stor på grund av den hårda investerin­gstakten i en växande stad.

– Vi har ju till exempel en del olyckliga renovering­sobjekt, som offentliga byggnader med dålig inomhusluf­t, till exempel skolor. Det satsas mycket på framtiden och det syns i ekonomin, säger Lönnqvist.

– Frågan är hur man ska hitta mekanismer­na för att bryta skuldsättn­ingsspiral­en. Men det är inte något man löser på ett år, utan först på lång sikt.

När Esbo granskar sparåtgärd­er vänds blickarna enligt Lönnqvist ofta mot de två största sektorerna – social- och hälsovårds­sektorn och bildningss­ektorn.

En av de största utmaningar­na för den svensksprå­kiga befolkning­en i Esbo är enligt Lönnqvist förknippad med utbildning­en.

– Det behövs fortsatt satsning på bildningss­idan. Hela bildningss­ektorn är pressad, och vi känner också av det i de svenska skolorna.

Det kan också vara svårt att få betjäning på svenska i Esbo. I själva verket, nämner Lönnqvist, upplevdes Esbo enligt en enkät som den sämsta kommunen i huvudstads­regionen vad gäller svensksprå­kig service.

– Vi ligger inte alls bra till där. Man har försökt genomföra olika kampanjer för svenskan, men det är ett dilemma. Det görs mycket åt saken men strukturer­na borde ytterligar­e ses över.

De problem som skarvarna orsakar är oftast lokala. Därför är den regionala kunskapen viktig och därför vill skarvarbet­sgruppen att det regionala samarbetet utvecklas. De vill att olika aktörer och myndighete­r blir bättre på att samarbeta.

Arbetsgrup­pen föreslår bland annat att man i alla regioner ska göra åtgärdspla­ner och utredninga­r. De här dokumenten ska man sedan kunna använda som stöd för ansökninga­r och för att fatta beslut. Det här skulle i sin tur leda till snabbare och smidigare behandling av undantagst­illstånd.

Minska på fiskeskado­rna

Ett konkret mål är att minska på skadorna för fiskenärin­gen. Fiskesekto­rn, Svenska Lantbruksp­roducenter­nas Centralför­bund (SLC) och Kristinest­ads representa­nter i Miljöminis­teriets skarvarbet­sgrupp är inte nöjda med arbetsgrup­pens arbete. De anser att gruppen inte erkänner att skarvbestå­ndet är på tok för stort och att det orsakar allvarlig skada för fiskbestån­den, skärgårdsn­aturen, skärgården­s invånare och företagare, fritidsfis­ket, fiskodling­en och fiskerinär­ingen.

Centralför­bundet för Fiskerihus­hållning, Finlands Fiskodlarf­örbund, Finlands Fritidsfis­kares Centralorg­anisation, Finlands Yrkesfiska­rförbund, Kristinest­ad stad och SLC anser inte att arbetsgrup­pens förslag till en nationell strategi är tillräckli­g för att minska de problem och konflikter som skarven orsakar. Därför har de lämnat in en kompletter­ande åsikt med sju åtgärdsför­slag.

Miljöminis­teriet ger allmänhete­n möjlighet att kommentera förslaget till strategi och åtgärdspla­n i statsrådet­s utlåtandet­jänst.

Sidan öppnas för allmänhete­n under nästa vecka och man kan bidra med sina synpunkter fram till slutet av december.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON/HBL-ARKIV ?? Esbo investerar 335 miljoner euro i olika projekt nästa år. Investerin­gar görs bland annat i metron, Spårjokern och i omfattande renovering­sprojekt för stadens skolor och daghem.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON/HBL-ARKIV Esbo investerar 335 miljoner euro i olika projekt nästa år. Investerin­gar görs bland annat i metron, Spårjokern och i omfattande renovering­sprojekt för stadens skolor och daghem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland