Hufvudstadsbladet

Spanien vill hjälpa Chile med klimatmöte

Att Chile stoppar två stora toppmöten ställer till det för Donald Trump, Xi Jinping, FN – och Greta Thunberg. Spanien erbjuder sig att hysa miljömötet COP25 i Madrid. Men för Apec-mötet är framtiden oviss.

-

Chiles president Sebastián Piñera meddelade på onsdagen att landet – på grund av de stora gatuprotes­ter som skakar Santiago och andra städer – avsäger sig värdskapet för stillahavs­samarbetet Apecs möte i mitten av november och klimatkonf­erensen COP25 i början av december.

Mest akut är läget kanske för Kina och USA, vars ledare DonaldTrum­p och Xi Jinping har planerat att underteckn­a en tillfällig handelsöve­renskommel­se vid Apec-mötet.

Nya tullar

Febrilt arbete pågår för att se om den jättelika apparat en sådan sammankoms­t innebär kan flyttas med så kort varsel.

USA tittar på Alaska eller Hawaii, medan Kina funderar på Macau, enligt nyhetsbyrå­n Reuters källor i Washington och Peking. Trump sade i går att en ny plats ”offentligg­örs snart”.

Några andra smidiga tillfällen för Xi och Trump att träffas den närmaste tiden finns inte, eftersom den amerikansk­e presidente­n sedan tidigare nobbat det stora mötet East Asia Summit (EAS) i Thailand nästa vecka. Och i mitten av december är nya tullar tänkta att träda i kraft.

Enklare för FN

FN-organet UNFCCC, som ska hålla i klimatmöte­t COP25, har det något enklare, trots att mötet redan flyttats en gång sedan Brasilien tackat nej med hänvisning till dålig ekonomi.

President Piñera säger att han talat med Spaniens premiärmin­ister Pedro Sanchez, som erbjuder sig att ta emot COP25 i Madrid, skriver AFP.

Enligt reglerna ska COP-mötena hållas i UNFCCC:s hemort Bonn om man inte hittar någon annan plats.

Den svenska aktivisten Greta Thunberg vill av miljöskäl inte flyga, och har väckt globalt uppseende under sin pågående resa till och i Amerika medelst segelbåt och elbil. Hon befinner sig just nu i Kanada, och hade tänkt fortsätta land- och sjövägen till COP25.

”Jag har rest genom Nordamerik­a för att sedan ta sikte mot Santiago, men eftersom COP25 nu kommer att flyttas avvaktar jag mer informatio­n”, skriver hon på Instagram efter beskedet.

HENRIK SAMUELSSON/TT

 ?? FOTO: MELISSA RENWICK/ TT-AP ?? Ändrade planer för Greta Thunberg, som talade i Vancouver i förra veckan.
■
FOTO: MELISSA RENWICK/ TT-AP Ändrade planer för Greta Thunberg, som talade i Vancouver i förra veckan. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland