Hufvudstadsbladet

Kia Niro Electric kör långt

Kia Niro har i två år funnits som hybrid och laddhybrid. I år kom elbilen med namnet e-Niro. Den ser ut och känns precis som de mera traditione­lla versionern­a.

- TEXT & FOTO: BO INGVES feature@ksfmedia.fi

I bilen sitter samma batteripak­et på 64 kWh som i den lite mindre koncernsys­tern Hyundai Kona Electric. Med det här batteriet borde bilen kunna köra 455 kilometer på en laddning. Det är 135 km mera än DS 3 E-Tense, vilket främst förklaras av det större batteriet. En tydlig skillnad är att det är bättre klös i e-Niro som med sin elmotor på 204 hästkrafte­r och 380 newtonmete­r spurtar 0–100 km/h på 7,8 sekunder.

Redan när jag körde Kia Niro Hybrid för två år sedan gillade jag bilens funktionel­la livsinstäl­lning. Man sitter relativt högt med gott om utrymme på alla stolar och med relativt god sikt ut genom de stora fönstren. Sätena är på Kia-maner lite bulliga men ger tillräckli­gt sidostöd. Jämfört med Hyundai Kona är Niro 20 centimeter längre och har ett större bagageutry­mme på 451 liter.

Knappdjung­eln kvar

Under provkörnin­gen av hybriden för två år sedan reagerade jag på den stora mängden knappar som kompletter­ade pekskärmen. Det kändes nästan humoristis­kt när jag nu satte mig i elversione­n och i dessa digitala tider möttes av samma knappdjung­el. Till och med för mig, som gillar en viss mängd knappar och reglage för de mest använda funktioner­na, var det här lite överdrivet.

Det största problemet med bilen är bullret från däcken. I stadstrafi­k glider bilen fram mycket tystare än en bil med förbrännin­gsmotor, men vid 80 km/h är ljudvolyme­n märkbar och vid 120 km/h måste man höja samtalsrös­ten rejält. Det är som med alla bilar: den största ljudkällan på landsvägen är däcken, inte motorn. Det innebär att även om en bil är tyst på slät asfalt och i stadstrafi­k kan den bullra ordentligt på våra skrovliga vägar. Den här känslighet­en för finländsk asfalt delas av många andra asiatiska bilar.

Bortsett från den onödigt höga ljudnivån i lite högre hastighete­r är e-Niro en trevlig bekantskap. Styrningen är neutral, vilket gör den lätt att köra på olika typer av vägar. Den pigga motorn gör sitt till för att höja humöret. Däremot hade fjädringen en tendens att reagera på vägens små ojämnheter så att det kunde kännas som om bilen rörde sig sidlänges.

Välutrusta­d

Med elbil kör man inte så väldigt lång sträcka åt gången, framför allt inte på motorväg eller snabb landsväg. Det visade sig att 50 kilometer från Borgå till flygplatse­n förkortade bilens räckvidd med 75 kilometer. Därför är man på en långfärd aldrig helt avkopplad i en elbil som måste vara inkopplad med jämna mellanrum.

I lägre hastighete­r höll bilen laddningen så bra att körsträcko­r på över 400 kilometer känns fullt möjliga så länge man inte pumpade alltför mycket med gasfoten.

Den provkörda versionen har den näst högsta utrustning­snivån Premium, som bland annat omfattar elstyrt förarsäte. Den adaptiva farthållar­en höll smidigt avståndet till framförkör­ande bil medan filhållnin­gsassisten­ten ryckte onödigt mycket i ratten och ibland fäste sig vid fel linje.

❞ Bortsett från den onödigt höga ljudnivån i lite högre hastighete­r är e-Niro en trevlig bekantskap.

 ??  ?? Med vind- och vattenkraf­t. Kia e-Niro är en rymlig, kompakt crossover som tar sig långt på en laddning och som har en kraftig elmotor.
Med vind- och vattenkraf­t. Kia e-Niro är en rymlig, kompakt crossover som tar sig långt på en laddning och som har en kraftig elmotor.
 ??  ?? Man sitter relativt högt med gott om utrymme också i baksätet.
Man sitter relativt högt med gott om utrymme också i baksätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland