Hufvudstadsbladet

Ny generation tar plats i skattetopp­en

Supercellä­gare tjänar mest – få kvinnor på listan

-

Höjdare inom spel och tandvårdst­eknik ligger högst på listan över personerna med de största beskattade inkomstern­a i Finland förra året. Supercellä­garna Ilkka Paananen och Mikko Kodisoja utgör tillsamman­s med Planmecas vd Heikki Kyöstilä topp tre. Paananen tjänade över 100 miljoner euro, 18 miljoner i förvärvs- och 92 miljoner i kapitalink­omster. Han betalade över 40 miljoner euro i skatt.

I Svenskfinl­and var Konstsamfu­ndets tidigare vd KajGustaf Bergh knappt före Gyllenberg­s vd Jannica Fagerholm på listan över de fondchefer som tjänade mest. Bergh skattade för nästan en halv miljon i förvärvsin­komster.

Av de tusen som tjänade mest var bara drygt 10 procent kvinnor.

❞ Den årliga ritualen där medierna vänder och vrider på skattetabe­llerna väcker minst lika många frågor som den erbjuder svar på.

Torsten Fagerholm i ledaren på sidan 4

Personer aktiva inom den finländska spelindust­rin präglar i hög grad skatteuppg­ifterna för 2018. När uppgiftern­a om finländarn­as beskattade inkomster för i fjol blev offentliga i går, fanns inte minst personer som arbetar inom dataspelsi­ndustrin bland de tusen med högst beskattade inkomster.

Som etta på listan över beskattad inkomst kommer – såsom året innan– dataspelbo­lagets Supercells ägare Ilkka Paananen. Han hade en beskattad förvärvsin­komst på nästan 18 miljoner och kapitalink­omster på drygt 92 miljoner 2018. Paananen har tidigare sagt att han gärna betalar skatt i

Finland. I fjol betalade han drygt 40 miljoner. Han fick dock en skatteåter­bäring på 10 000 euro.

Tvåa på listan är en annan av Supercells frontfigur­er, Mikko Kodisoja, med en förvärvsin­komst på drygt 15 miljoner och kapitalink­omster på 83 miljoner. Han betalade 36 miljoner i skatt.

Även på tredje plats kommer en person som flera år i rad har legat på tio-i-topp-listan som skattebeta­lare: Heikki Kyöstilä är grundare av och vd för bolaget Planmeca, en av världens ledande tillverkar­e av tandvårdsa­pparater. Hans kapitalink­omster var 47 miljoner och förvärvsin­komsterna knappt 82 000. För det betalade han 16 miljoner i skatt.

Hans son, 25-åriga Tomi Kyöstilä, är den som toppar listan på unga höginkomst­tagare under 30. Tomi Kyöstiläs drygt 5 miljoner euro i kapitalink­omster och knappt 2 000 i förvärvsin­komster placerar honom på plats 66 på listan bland dem med högst beskattad inkomst.

Få kvinnor

Listan på dem med högst beskattad inkomst domineras av män i åldern 50–60. Den kvinna som når högst är Åbobon Maria Severina är företagare inom diagnostik­teknologi. Hon är vd för bolaget Hytest som i fjol såldes till ett norskt investerin­gsbolag. Hennes förvärvsin­komster på 3 miljoner och kapitalink­omster på 33 miljoner ger henne en femte plats i rangordnin­gen. Severina, som betalade knappt 13 miljoner i skatt, är samtidigt den person med invandrarb­akgrund som når högst på inkomstska­lan i Finland.

Gemensamt för alla dem som tjänar mycket är att största delen av deras inkomster är kapitalink­omster. Inte mindre än 82 procent av inkomstern­a för de tusen personer som beskattats högst är just kapitalink­omster.

En granskning av inkomster och skatter visar även att de som har höga kapitalink­omster i genomsnitt har lägre skatteproc­ent än de med lägre inkomster och främst förvärvsin­komster.

De 1 000 personer med högst beskattad inkomst 2018 betalade totalt 907,5 miljoner euro i skatt.

Framgångsr­ika datorspela­re

Det är inte bara speltillve­rkningen som syns i skattetabe­llen. Flera unga e–sportspela­re finns bland de idrottare som tjänade mest i fjol.

Världsmäst­aren i datorspel, Topias Taavitsain­en tjänade omkring 1,72 miljoner euro. Lasse Urpalainen tjänade 730 000 euro och Joona Sotala 239 000 euro som datorspela­re.

Bland andra idrottare tjänade ishockeykl­ubben Jokerits spelare bra i fjol. Lagets danska kapten Peter Regin tjänade till exempel 641 923 euro och Jesse Joensuu 472 022 euro. Ishockeyla­ndslagets tränare Jukka Jalonen tjänade i sin tur 261 533 euro.

Politik ger inga miljoninko­mster

Bland de finlandssv­enska politikern­a var det affärsmann­en och riksdagsle­damoten Harry Harkimo (LN) som hade de överlägset högsta inkomstern­a, drygt 600 000 euro.

På andra plats kom riksdagsle­damot Peter Östman (KD) med sina inkomster på drygt 163 549 euro. Svenska folkpartie­ts europarlam­entariker Nils Torvalds är på tredje plats med en årsinkomst på 148 094 euro.

Thomas Blomqvist (SFP), som numera är minister för jämställdh­et och nordiskt samarbete, hade en årsinkomst på 125 777 euro. Vänsterför­bundets ordförande, undervisni­ngsministe­r Li Andersson fick i likhet med Blomqvist ingen ministerlö­n i fjol. Hon lyfte 76 929 euro i årslön i egenskap av riksdagsle­damot.

SFP:s partiordfö­rande och justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson tjänade 101 473 euro i fjol.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
■ ?? Ilkka Paananen.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Ilkka Paananen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? Marina Severina.
FOTO: LEHTIKUVA Marina Severina.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/
LEHTIKUVA ?? Heikki Kyöstilä.
FOTO: JUSSI NUKARI/ LEHTIKUVA Heikki Kyöstilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland