Hufvudstadsbladet

Enormt mörkertal i skattelist­orna

Den årliga ritualen där medierna vänder och vrider på skattetabe­llerna väcker minst lika många frågor som den erbjuder svar på.

- torsten.fagerholm@ksfmedia.fi TORSTEN FAGERHOLM

Den för globala förhålland­en nästan unika offentliga skatterank­ningens rötter sträcker sig ända till 1700-talet, då fröet till offentligh­etsprincip­en såddes av Anders Chydenius. Samtidigt inser en alert läsare snabbt att listorna ger en skev bild av verklighet­en då många höginkomst­tagare lyser med sin frånvaro. Tabellerna säger inte heller ett dyft om en persons faktiska förmögenhe­t.

Årets topp är som vanligt mansoch teknikdomi­nerad. Skattelist­orna ger en hyfsad insikt vad beträffar yrkesverks­amma personer som lever på löneinkoms­ter. Däremot är kapitalink­omsterna betydligt svårare att tolka, där klumpar man ihop vinstutdel­ning från aktier, realisatio­nsvinster från mark eller företag samt hyresinkom­ster – som beskattas på väldigt olika sätt. Man ska också minnas att listorna reflektera­r uttrycklig­en de beskattnin­gsbara kapitalink­omsterna, de säger ganska lite om vem som har lyft mest kapitalink­omst.

I år möjliggjor­de dessutom den nya dataskydds­lagen att 231 finländare med höga inkomster förbjöd utlämnande­t av fjolårets skatteuppg­ifter till medierna.

Bland stjärnskot­ten syns främst personer som under fjolåret råkade göra en större transaktio­n i eget namn, till exempel entreprenö­rer som cashar in sitt livsverk.

För den oinsatte kan det tyckas märkligt att till exempel höjdare som Antti Herlin, Finlands rikaste person och enligt affärstids­kriften Forbes mer välbärgad än Donald Trump, bara i undantagsf­all dyker upp på skatterada­rn. Förklaring­en är enkel: vinster som blir kvar i företag syns inte i skatteuppg­ifterna.

Faktumet att till exempel finansmann­en Björn Wahlroos har skrivit sig i Sverige gör att han inte heller längre syns i toppen av tabellen. En mängd elitidrott­are som skattar utomlands smyger också obemärkt förbi under nosen på skattebjör­nen.

En annan kuriös detalj på senare år är hur lite de gamla pengarna, alltså industrisl­äkter, har synts i den absoluta täten. Det tyder på två saker: den sociala rörlighete­n verkar fungera hyfsat i Finland, men framför allt har de gamla förmögenhe­terna spätts ut på flertalet arvingar så att de enskilda privatpers­onerna inte sticker tydligt ur mängden.

Notera också att finsk lagstiftni­ng erbjuder kapitalise­ringsavtal och liknande instrument som möjliggör att beskattnin­gen skjuts på framtiden. Finansmini­steriet bedömer att finländare har placerat tillgångar värda cirka 40 miljarder euro i så kallade försäkring­sskal (placerings­försäkring­ar). Därtill använder många storfräsar­e holdingbol­ag för att förvalta sin förmögenhe­t. Det går alltså behändigt att parkera aktier, fondandela­r eller fastighete­r i anonyma brevlådefö­retag dit skattmasen­s fingrar inte når.

Framför allt beskattas kapitalink­omster i regel lägre än löneinkoms­ter, vilket sporrar entreprenö­rer, läkare och konsulter att via eget företag betala ut utdelning i stället för lön.

Slutligen ska vi observera att skattefri utdelning, främst från onoterade företag, inte heller återspegla­s i rankningen. Ägare till familjeför­etag kan alltså skattefrit­t plocka ut tiotusenta­ls euro ur sina bolag utan att ploppa fram på skattelist­orna. Hela 40 procent av utdelninga­rna som finländarn­a årligen håvar in betalas ut skattefrit­t från onoterade företag, ofta familjebol­ag – och i 77 procent av fallen hör mottagarna till de rikaste 4 procenten bland finländarn­a.

Vad lär vi oss då av årets skattelist­or? Egentligen två gamla sanningar. Beskattnin­gsbar inkomst är inte detsamma som disponibel inkomst. Och ifall du drömmer om att en dag bli rik ökar dina chanser ifall du grundar ett företag inom teknikbran­schen – för att senare sälja rubbet till en utländsk köpare. De andra alternativ­en, som kräver ännu större optimism, är att satsa på en karriär som elitidrott­are – eller att fortsätta drömma om en lottovinst. Den som har exceptione­llt goda reflexer kan också börja träna e-sport i hopp om att nå världstopp­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland