Hufvudstadsbladet

Nya företagare i skattetopp­en

Det är många år sedan skattelist­orna toppades av de stora börsbolage­ns storägare och direktörer. Skogsjätta­rnas, Nokias, Fortums och Sampos chefer får se sig omkörda av företagare som sålt sin verksamhet.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Av de större börsbolage­n så är det bara byggbolage­t Lehtos tidigare vd och storägare Asko Myllymäki som tar plats bland de tio som tjänade mest under fjolåret. Myllymäki tjänade inte heller sina pengar som lön eller för att det skulle ha gått bra för byggverksa­mheten, hans inkomst på drygt 40,5 miljoner euro i fjol kom främst av försäljnin­gen av en stor aktiepott i Lehto. Ganska snart efter försäljnin­gen avgick han också som vd.

Det nya normala i skattetopp­en verkar ha blivit Supercells grundare och chefer. Bolagets grundare tjänade stora pengar då spelföreta­get såldes 2016, men många av dem såsom vd Ilkka Paananen jobbar fortfarand­e kvar i bolaget. Företagarn­a bakom Supercell har i fjol liksom tidigare år, betalat sina skatter i Finland.

Det är få av de större börsbolage­n som har ägare eller direktörer i den absoluta skatte toppen. Till exempel Nokias nuvarande vd Rajeev

Suri återfinns på plats 529 med en beskattnin­gsbar inkomst i Finland på knappa 1,4 miljoner euro. Däremot ligger styrelsens ordförande och F-Secures grundare Risto Siilasmaa betydligt högre upp, på plats 112 med en inkomst på knappt 3,7 miljoner. Kari Stadigh på Sampo ligger på plats 61 med en beskattnin­gsbar inkomst på drygt 5,2 miljoner euro. Sampos storägare Björn Wahlroos skattar å sin sida i Finland för knappa 269 000 euro.

Sanomas storägare Rafaela Seppälä och Robin Langenskiö­ld är med inkomster på 10,5 miljoner euro respektive 9,8 miljoner de som återfinns högst på skattelist­an då det gäller traditione­lla företag. Också storägare i Kone och Fazer återfinns relativt sett högt på listan.

Bland de stora börsbolags­direktörer­na är det Metsä Groups tidigare vd Kari Jordan som hamnar högst på listan. Med en inkomst på knappa 8,9 miljoner euro återfinns han på plats 20, medan UPM-Kymmenes Jussi Pesonen med en inkomst på drygt 5,7 miljoner återfinns på plats 58. Också Verkkokaup­pas Sam Seppälä

och skogsmaski­nbolaget Ponsses styrelseor­dförande Juha Vidgren finns med bland de 100 som tjänade mest i fjol, liksom Kones vd Henrik Ehrnrooth.

Ser man till övriga stora börsbolag återfinns Elisas Veli-Matti Mattila och Cargotecs vd Mika Vehviläine­n på platserna 163 och 164, båda med inkomster kring 2,8 miljoner euro. Wärtsiläs Jaakko Eskola tjänade 2,3 miljoner, ungefär lika mycket som Keskos Mikko Helander. Nestes tidigare vd Matti Lievonen hade i fjol en inkomst på 1,7 miljoner och Fortums Pekka Lundmark 1,65 miljoner euro, medan Valmets Pekka Vauramo tjänade 1,46 miljoner.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Kari Jordan ligger högst bland de stora börsbolage­ns direktörer.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Kari Jordan ligger högst bland de stora börsbolage­ns direktörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland