Hufvudstadsbladet

Hellersted­t toppar den finlandssv­enska medievärld­en

- SPT

Inkomststa­tistiken i den krisdrabba­de mediebrans­chen i Svenskfinl­and toppas av KSF Medias vd Anna Hellersted­t. Enligt Skattemynd­igheternas uppgifter tjänade Anna Hellersted­t 189 297 euro i förvärvsin­komster plus en kapitalink­omst på 17 650 euro i fjol. Noteras bör att hon tillträdde jobbet vid KSF Media i maj 2018 och därmed hade annan arbetsgiva­re årets fyra första månader.

Svenska Yles direktör Marit af Björkesten som hade en löneinkoms­t på 173 376 euro i fjol. Björkesten leder public service-bolaget Yles svenska verksamhet och sitter i Yles ledningsgr­upp.

Åbo Underrätte­lsers vd och chefredakt­ör Tom Simola hade en årslön på 138 493 och lyfte därtill en kapitalink­omst på 1 461 euro. Simola tillträdde i april som styrelseor­dförande för Svensk Presstjäns­t och Nyhetsbyrå­n SPT. Han har ett förflutet som stadsdirek­tör i Raseborg.

Hufvudstad­sbladets chefredakt­ör Susanna Landor, hade en förvärvsin­komst på 118 520 euro. HSS Medias vd Niklas Nyberg lyfte en förvärvsin­komst på 75 756 euro. Nyberg blev tillförord­nad vd för HSS Media vid årsskiftet och ordinarie vd i maj i efter att tidigare ha jobbat som Vasabladet­s chefredakt­ör.

Kyrkpresse­ns tidigare chefredakt­ör May Wikström, som avgick i april i år, tjänade en årslön på 75 674 euro.

Nyhetsbyrå­n SPT:s förra vd och chefredakt­ör Pär Landor lyfte en årslön på 73 622 euro. Landor tillträdde jobbet som vd för SPT i oktober i fjol och avgick i september i år. Landor har ett förflutet som kommunikat­ionschef vid koncernen Alfons Håkans. Landors företrädar­e Anna Back, som var chefredakt­ör för Nyhetsbyrå­n SPT i fjol, fick en årslön på 73 220 euro.

En genomgång av kända finlandssv­enska journalist­ers inkomster avslöjar att programled­aren Peter Nyman på MTV lyfte en årslön på 156 881 euro plus en kapitalink­omst på 11 488 euro i fjol. Nyhetsanka­ret Jan Andersson, som hoppade över från Yle till MTV i fjol, hade en förvärvsin­komst på 61 902 euro men inga kapitalink­omster.

Medieprofi­len Paula Salovaara hade i fjol en kapitalink­omst på 1 884 175 euro och en löneinkoms­t på 11 746 euro. Salovaara är medlem i KSF Medias styrelse och har ett förflutet som redaktions­chef på Helsingin Sanomat. Hon är delägare i mediebolag­et Räty-Salovaara-Blåfield.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland