Hufvudstadsbladet

Det krävs ett trendbrott i april

-

En boxare med tillräckli­gt mycket krut i nävarna har alltid en chans. Ett fotbollsla­ndslag med en glödhet målskytt likaså.

Linda Sällströms mål var ologiskt och nästan lika oförtjänt. Visst hade Ria Öling ett vasst skott och samma Sällström en halvchans mot slutet av matchen nere i regnsjuka Famalicao men att kvittering­en hade hängt i den fuktiga luften är en lika stor överdrift som att påstå att valet av matcharena var lyckat.

Men där stod hon, Sällström, uppskattni­ngsvis 82,1 centimeter från mållinjen och styrde in ett av sina mindre eleganta mål i landslagst­röjan i stopptid.

Snyggt? Nej. Viktigt? Oerhört. Då kvalet summeras hösten 2020 kan det där smalbensmå­let vara, om inte guld, så åtminstone EM värt.

Inledninge­n av kvalet tyder på att Skottland är det bästa laget i gruppen. Portugal känns näst starkast med Finland som farlig utmanare.

Med undantag av ett par bättre sjok under matchen 40 kilometer nordost om Porto, var det Portugal för nästan hela slanten. Portugisis­korna skapade mest och bäst, höll bollen inom laget och de snabba omställnin­gar som landslagst­ränare Signeul varnat för inför match var just så farliga som befarat.

I synnerhet som Finlands centrala mittfältar­e Emmi Alanen och Eveliina Summanen inte hade sina bästa dagar på jobbet. Mot Cypern några dagar tidigare dominerade duon stort, mot Portugal fick man en lektion i dynamiskt mittfältss­pel med storstjärn­an Claudia Neto som överlärare.

Neto var överallt och är så smart på planen att det nästan gör ont. Inget under att hon hört till kontinente­ns bästa mittfältar­e i flera år.

Finland tappade för mycket boll och balansen inom laget var stundtals lite sisådär. Straffen Emmi Alanen orsakade var totalt onödig. Neto, vem annars, hade bollen nere till vänster i straffområ­det men var på väg bort från målet. Finland hade två mot en i situatione­n och att i det läget sträcka ut ett ben och ge Neto möjlighete­n att falla duger inte.

Alanen, som efter alla skadeprobl­em kanske inte håller för spel i 180 minuter inom loppet av några dagar, kan tacka Sällström för att misstaget inte blev ödesdigert.

Den regnsjuka planen satte sin prägel på matchen. Pölarna var så djupa att bollen stannade upp helt på vissa partier av planen. Den här planen var inte värdig en kvalmatch och något säger mig att en herrmatch av samma betydelse inte hade avgjorts på detta underlag.

Fotboll är sporten nummer ett i Portugal och någon brist på dugliga fotbollsst­adion råder inte. Famalicao kändes som ett pekfinger i ögat på damfotboll. Med tanke på att november är den näst blötaste månaden i regionen kunde man kanske ha tänkt sig match på ett stadion med adekvat dränering? Varför inte spela matchen lite längre ner i söder i stället för att välja snålblåste­n och skyfallet uppe i norr?

Retur mot Portugal

i april, sannolikt i Helsingfor­s. Signeul menade efter matchen att Finland nu har fem månader på sig att bli bättre. De månaderna måste användas klokt för något formbesked var inte remin i Portugal. Allt måste bli bättre spelmässig­t, nu var det i stort sett endast resultatet som gladde.

En seger i april och EM-drömmen kryper en bit närmare. Med tanke på hur svårt Portugal och Neto varit för Finland under senare år krävs en hundraproc­entig insats för en trepoängar­e då.

Och så krävs det ett rejält trendbrott av damerna. Finland har i tävlingssa­mmanhang inte slagit en toppnation på över sex år. Den senaste stora skalpen tog man mot Österrike i september 2013.

Den dystra sviten måste se annorlunda ut på hösten 2020. Annars blir det ett EM till utan finsk medverkan.

”Då kvalet summeras hösten 2020 kan det där smalbensmå­let vara, om inte guld, så åtminstone EM värt.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Linda Sällström räddade Finland nere i Portugal.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Linda Sällström räddade Finland nere i Portugal.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland