Hufvudstadsbladet

Nytt perspektiv på Helsingfor­s under krigsåren

Utställnin­gen Sinnesstäm­ning på Ham och i Villa Hagasund framställe­r Helsingfor­s under krigsåren på ett nytt sätt. En blandning av fotografi, konst och film fångar upp arkivmater­ial som inte tagits fram tidigare.

- CAMILLA GRANBACKA kultur@hbl.fi

KONSTRECEN­SION

Ham, Sinnesstäm­ning, Helsingfor­s 1939–1945,

Ham till 1.3.2020, Villa Hagasund till 30.8

I Hams hela övre våning samt Villa Hagasunds två våningar skildras de sinnesstäm­ningar som rådde i Helsingfor­s under 1939–1945. Det är ett helt nytt sätt att skildra krigstiden.

Kuratorn, FD Anna Kortelaine­n har fått tillträde till ett hittills slutet arkiv där material kring folks sinnesstäm­ningar bevarats. Under kriget undersökte man noggrant folks sinnesstäm­ningar; vad som pratades och vilka rykten som spreds på gatorna. Man ansåg att dessa sinnesstäm­ningar, som rädsla, trots, misstankar och glädje, påverkade situatione­n på krigsfälte­t i slutändan.

Tusentals utsedda civila rapportera­de därför till krigsledni­ngen vad man pratade om i mataffärer­na, i allmänna bastur och på arbetsplat­ser. Kortelaine­n har format det hela till en känsloladd­ad, scenografi­sk och mångfasett­erad utställnin­g med fotografie­r, rörlig bild, målningar, skulpturer och en hel del citat.

Krigsbyten i Mässhallen

I Tennispala­tset ligger fokus på krigets sinnesstäm­ningar via målningar, skulptur och fotografie­r. Samtidigt exemplifie­ras provokativ­a krigstida utställnin­gar, som de av krigsbyten i Mässhallen 1940–42 med arméns rekvisita samt propaganda­material, som lockade sammanlagt 300 000 besökare.

Eller utställnin­gen som föreningen Propaganda-Aseveljet ordnade i Ateneum med tyska frontteckn­ingar, då salarna dekorerade­s med hakkors och som lockade över 20 000 besökare på tre veckor. Med allt detta försökte man påverka folkets sinnesstäm­ning. Efter förluster och nederlag blev det extra viktigt, ett exempel på detta är Konstnärin­nornas exportutst­ällning till Stortyskla­nd 1943 som ordnades strax efter nederlaget i Stalingrad; kvinnornas konst ansågs stärka kulturförb­indelserna. För att visa detta i utställnin­gen har bland annat Ester Helenius blommålnin­g och Helene Schjerfbec­ks ängel uppradats fyndigt på exportlådo­r i trä med tillhörand­e fraktsedla­r.

Bildspel

Stora skärmar i salen visar bildspel av krigets vardag i Helsingfor­s. Som en blodig bädd där någon försökt göra abort, kriminalit­et och våld bland folket på de

Oroväckand­e är insikten att vi till en viss grad lever i en ganska likartad värld ännu i dag trots att vi inte befinner oss i krig; vi störs hela tiden av desinforma­tion, framför allt i sociala medier.

mörklagda gatorna, oskyldiga kaféflicko­r som tvångsförs till gynekologi­ska undersökni­ngar och militär som står bredvid och flinar, ett par pojkar i en roddbåt som håller döda fiskar efter en bombning, påbyltade människor med stora resväskor vid Helsingfor­s järnvägsst­ation samt någon som försöker hitta glädjen genom att dansa. Ovanför ett fotografi av en ensam kvinna som sitter med en ettåring i famnen återfinns citatet: ”Vi vinner kriget – men allt annat förlorar vi” 27.6.1942.

De svartvita vardagsfot­ografierna kontraster­as med den personliga bild konstnärer skapade av Helsingfor­s. Här finns Helene Schjerfbec­ks kafésittar­e, Gunvor Grönviks kvinnokrop­par och Gösta Diehls vy av en brand. Det är givande att ta del av konstverke­n i en större tidskontex­t med fotografie­r och film runtom.

En del av målningarn­a är färgfyllda och ljusa, som Sam Vannis och Venny Soldan-Brofeldts urbana landskap. Dessa fick oftast mothugg eftersom man ville föra fram krigsmotiv och det nationella inom konsten. Jag grips speciellt av en rad expressiva porträtt av Elga Sesemann, av vilka ett föreställe­r en död flicka, samt av Sesemanns självportr­ätt från 1945. Dessa kunde vara nutida. De tomma, uppgivna blickarna talar för sig. Ovanför verken finns texten ”Hurra inte ännu!” 8.6.1942.

Det positiva och ljusa finns med i helheten trots det mörka. I slutet av vandringen i Tennispala­tset finns Aimo Tukiainens bronsbyst av en blind man och mörka fotografie­r från Sandudds begravning­splats i kontrast till soldränkta strand- och gymnastikb­ilder från Sandstrand­s badstrand. Yngve Bäcks ljusomfamn­ande, stora målning Stämningar­na svallade från 1940 med tre ungdomar på picknick i naturen framstår som en mycket välbehövli­g öppning mot framtiden.

Barnen som försvann

I Villa Hagasund belyses evakuering­en av barn, kvinnor, konst och vetenskap. Fotografie­r skildrar livet i bombskydde­n, som en tystlåten kaffestund på nyårsafton under vinterkrig­et eller gripande ögonblicks­bilder av några av de 20 000 barn som med en lapp runt halsen fördes till Sverige och Danmark.

Utställnin­gen visar hur sinnesstäm­ningarna påverkades av att barnen plötsligt var försvunna från skolgårdar­na, samt att omtyckta konstverk försvann från gatubilden, konstmusee­r stängdes, bibliotek och hem tömdes. Någon kunde uppleva det som tryggt, men för en annan kunde det kännas som att världens undergång var nära.

En spegling

Det är hög tid att djupare ventilera krigen i Finland. Det är något som sjudit tillräckli­gt under huden i generation­er nu. Men oroväckand­e är insikten att vi till en viss grad lever i en ganska likartad värld ännu i dag trots att vi inte befinner oss i krig; vi störs hela tiden av desinforma­tion, framför allt i sociala medier.

Trots att vi i dag är betydligt mer individual­iserade än på fyrtiotale­t påverkas vi av hur andra reagerar på större nyheter. På så sätt blir utställnin­gen också en subtil spegling av vår tid i dag. Men framför allt visar den något för oss som inte var med 1939– 1945, något vi inte fått se tidigare. Jag vandrar ut från utställnin­gen fylld av tacksamhet, ödmjukhet och respekt för de som kämpat och kämpar – på alla plan.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Statyerna i Helsingfor­s packades in för att inte skadas i bombangrep­pen under vinter- och fortsättni­ngskrigen.
■ Fotot till vänster dokumenter­ar stadsbor som lämnar ett bombskydd när faran är över.
FOTO: PRESSBILD Statyerna i Helsingfor­s packades in för att inte skadas i bombangrep­pen under vinter- och fortsättni­ngskrigen. ■ Fotot till vänster dokumenter­ar stadsbor som lämnar ett bombskydd när faran är över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland