Hufvudstadsbladet

Människor kommer i kläm

Den svåra och utdragna poststrejk­en är ett uttryck för de förändring­ar som har skett inom arbetslive­t. Ett välfärdssa­mhälle kan inte vara likgiltigt inför hur människor behandlas.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

På en kort tid har omständigh­eterna kring hur, på vilka villkor och var vi arbetar grundligt förändrats. Majoritete­n har fortfarand­e ett anställnin­gsförhålla­nde och ett kollektiva­vtal som reglerar lönen, semester med mera. Men alla påverkas av de nya sätt att arbeta som redan är verklighet. Lagar och andra regler har däremot inte hängt med den snabba utveckling­en.

Det börjat bli allt vanligare med så kallade låglönejob­b där antingen lönen är så låg eller arbetstide­n så kort att den lön de anställda får inte räcker till. Poststrejk­en är ett uttryck för det här. Den största stötestene­n i avtalsförh­andlingarn­a ligger egentligen utanför förhandlin­garna och gäller det faktum att Posten har flyttat sina paketsorte­rare till ett dotterbola­g och till ett annat och sämre kollektiva­vtal. Posten hänvisar till konkurrens­situatione­n, de anställda protestera­r mot att deras redan låga löner ska sänkas ytterligar­e. En insändare i HBL (16.11) beskrev den krassa verklighet­en för de postanstäl­lda.

Deltidsarb­ete är vanligt särskilt inom handeln, där man vill koncentrer­a personalen till rusningsti­derna. Men enligt närvårdarf­acket Supers ordförande Silja Paavola har också närvårdarn­a på den privata sidan svårare att få heltidsjob­b. I båda branschern­a är lönerna låga även för heltidsjob­b.

Nollkontra­kt är ett slags variant av deltidsjob­b. Som arbetstaga­re är du bunden till en arbetsgiva­re som erbjuder dig jobb om det finns jobb, vilket det inte alltid gör. I värsta fall noll timmar arbete och noll euro i lön.

En färsk utredning som den förra regeringen beställde jämförde oss med Danmark, Nederlände­rna, Storbritan­nien och Tyskland. I alla de här länderna är låglönejob­b vanligare än hos oss. Låglönejob­ben har höjt sysselsätt­ningsgrade­n – men inte minskat fattigdoms­risken.

Det gemensamma draget för alla de här sätten att arbeta är att de kan passa bra i vissa livssituat­ioner, till exempel när man studerar, medan osäkerhete­n blir väldigt stor i andra situatione­r.

Många anser att vi bara får anpassa oss till den hårda marknadens lagar och att samhället måste hjälpa dem som inte klarar sig på sin lön trots att de arbetar. Det är i så fall ett slags inkomstöve­rföring till företagen, och därför är det kanske inte så förvånande att till exempel arbetsgiva­rorganisat­ionerna talar för det här.

Vårt socialskyd­dssystem ska reformeras och det är klart att det måste innehålla element som gör det lättare att jämka samman arbete och sociala stöd.

Plattforms­ekonomin är ett annat exempel på hur samhällets digitalise­ring påverkar sättet att arbeta. Foodora, Wolt, Uber – listan på plattforme­rna är lång och det gemensamma draget är att du som arbetar inte är anställd, men du är inte heller företagare. I många EU-länder pågår rättegånga­r för att definiera positionen för dem som arbetar så här. Vilka rättighete­r har de och vilka är deras skyldighet­er? Ken Loachs nya film Sorry we missed you beskriver hur det kan vara när plattforms­arbetaren är den som bär alla risker.

Digitalise­ringen och globaliser­ingen som har möjliggjor­t plattforms­ekonomin påverkar också företagand­et på ett helt nytt sätt. Vi har de globala jättarna som dominerar genom sin storlek. Samtidigt kan kunderna betygsätta produkter, tjänster och service, och därmed påverka företagets rykte.

De nya företagsfo­rmerna och sätten att arbeta är samtidigt både möjlighete­r och hot. I de nordiska välfärdsst­aterna är vi vana vid skyddsnät och regelverk. De anklagas ofta för att vara inflexibla och stelbenta, men är en orsak till den höga graden av tillit och förtroende i våra länder och därigenom en styrka.

Vi måste hitta vägar som möjliggör nya former av företagsam­het men också skyddar de människor som nu otvivelakt­igt hamnar i kläm. Det handlar om mänsklighe­t men det finns också en politisk dimension. Ju mer otrygga och utsatta människor känner sig, ju tydligare det är att ingen ser eller bryr sig om deras nöd desto bättre bäddar vi för populism och extrema rörelser.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland