Hufvudstadsbladet

Uppblossat våld i oroligt Chile

En 13-årig pojke har mist livet i samband med de omfattande protestern­a i Chile där sammanlagt 23 personer har dödats. Inrikesmin­istern vädjar till de demonstrer­ande om att återgå till lugnet.

- TT-AFP-REUTERS

Pojken blev enligt myndighete­rna påkörd av ett fordon under en demonstrat­ion i hamnstaden Arica, nära gränsen mot Peru. Under fredagen samlades tusentals människor än en gång på Plaza Italia i huvudstade­n Santiago, 2 000 kilometer längre söderut, för att demonstrer­a.

En politisk överenskom­melse om en ny konstituti­on har inte satt stopp för ilskan. Runt 2 000 personer har rapportera­ts skadade. Av dem har runt 280 människor fått ögonskador då polisen använt hagel som ammunition mot demonstran­ter, något de har lovat sluta med.

– Vi kan inte ta det lugnt. Vi måste fortsätta uttrycka oss själva eftersom vi inte har uppnått något, eftersom förtrycket fortsätter och (regeringen) fortsätter skriva under falska överenskom­melser, säger Claudia Ortolani som deltar i protestern­a.

I närheten pågick samtidigt sammandrab­bningar mellan maskerade aktivister och polis som använder tårgas och vattenkano­ner.

Körde in i folksamlin­g

I staden Antofagast­a skadades fem personer när en person körde in i en grupp demonstran­ter med sitt fordon.

I kommunen Puente Alto, strax söder om huvudstade­n, attackerad­es en bensinstat­ion, en polisstati­on och flera företag.

Ett sjukhus i hamnstaden Coquimbo och ett köpcentrum i Quilicura norr om Santiago plundrades och sattes i brand.

Protestern­a har tidigare i veckan varit relativt lugna men under torsdagen och fredagen blev våldet i huvudstade­n mer påtagligt.

Inrikesmin­ister Gonzalo Blumel säger att pressen på regeringen inte skulle minska även om protestern­a skulle avta.

– Vi går ut med en djup och ärlig uppmaning till alla sociala och politiska krafter att alliera sig för fred, säger han.

Blumel lovar att 2500 polisstude­nter ska skickas ut på gatorna för att stötta polisen.

Värsta dagarna

I Valparaíso säger guvernören Jorge Martínez att den senaste vågen av sammandrab­bningar har lett till att 75 företag vandaliser­ats, 225 människor gripits och 42 poliser skadats.

– Fram till tidigt i morse hade regionen genomlidit sina värsta dagar av vandaliser­ing, förstörels­e och skada, sade han på en presskonfe­rens på fredagen.

– Jag tror att vi har nått en punkt när alla invånare måste säga nej, inget mer våld.

Protestern­a i Chile har pågått i fem veckor. Den tändande gnistan var en höjning av priset för kollektivt­rafiken, men har utvecklats till att handla mer om ekonomisk ojämlikhet och höga levnadskos­tnader i landet.

 ?? FOTO: LUIS HIDALGO/AP/TT ?? Regeringsk­ritiska demonstran­ter i sammandrab­bningar med polis i Chiles huvudstad Santiago.
FOTO: LUIS HIDALGO/AP/TT Regeringsk­ritiska demonstran­ter i sammandrab­bningar med polis i Chiles huvudstad Santiago.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland