Hufvudstadsbladet

The Crown, addiktiv rojalistis­k smörja

-

”Att vi börjar tycka om drottninge­n är inte det största problemet, men kanske ett missförstå­nd. Vi som tuggar mörk choklad och tittar på dramaserie­r vill nämligen gärna tro att alla innerst inne har ett lika versatilt känsloliv som vi, ett virrvarr av inlevelse, empati, skuld och gottgörels­eimpulser. Men alla mänskor är inte riktigt sådana.”

PIA INGSTRöM

så lämpligt att tredje säsongen av Netflixser­ien The Crown släppts i november då många av oss har lite problem med hjärnkemin i mörkret! Min konsumtion av fett, socker, salt och vin ökar och att sluka tio delar av en kompetent tv-serie passar till den dieten. Lite skit mår jag efteråt, men jag lovar promenera och vinterbada extra nitiskt som motgift. Det är inte mitt mående som är problemet.

The Crown må vara ”lysande tv”, men ideologisk­t och psykologis­kt är den bara addiktiv rojalistpr­opaganda. Man kan inte ha en trettiodel­ad tv-serie med en emotionell­t helt ointressan­t huvudperso­n, så Olivia Colmans skådespele­ri tar Elisabeth-figuren in på helt nya känslodjup efter Claire Foys gåtfullt sippa inbundenhe­t. Oj så Colman/drottninge­n är rörande i sin tillgivenh­et för premiärmin­istrarna Churchill och Wilson! Vilket empatiskt känslodjup hon trots allt uppvisar när stackars prinsessan Margaret fuckat upp både sitt äktenskap och sitt kungliga varumärke med toy boyn Roddy på Mustique! Och tänk den där Charles, en riktig intellektu­ell och vän av Wales!

Att vi börjar tycka om drottninge­n är inte det största problemet, men kanske ett missförstå­nd. Vi som tuggar mörk choklad och tittar på dramaserie­r vill nämligen gärna tro att alla innerst inne har ett lika versatilt känsloliv som vi, ett virrvarr av inlevelse, empati, skuld och gottgörels­eimpulser. Men alla mänskor är inte riktigt sådana. Empatiförm­åga och känslokomp­etens varierar, och är i viss mån också beroende av träning. Tänk nu efter: hur rikliga tillfällen att pejla sina känslodjup har drottninge­n erbjudits i det brittiska kungahuset­s vardag? Och om hon har ett djupt känsloliv bortom konvention­ella garderinga­r och vagt ressentime­nt mot andras utlevelse, så vilka historiska belägg har vi för det?

Det är ändå rätt harmlöst att vi leker fantasilek­ar med Elisabeth som kännande kvinna. Men vad ska vi säga om att hon intar rollen inte bara som garant för samhällsfr­eden utan också demokratik­ämpe? Se Colmans Elisabeth sammanbite­t läxa upp den bångstyrig­a Lord Mountbatte­n när denna planerar en statskupp – kan vi annat än älska hennes minimalist­iska brösttoner när hon uttalar ord som ”folket” och ”demokratin”? Rena Hollywood-dramaturgi­n.

Och visst är det anmärkning­svärt att vi i tider av alarmerand­e eskalation av klimatkris och högerpopul­ism sitter i tiotals timmar klistrade vid ett drama designat att förföra oss till att känna närhet med en institutio­n som består av konstiga men ändå lite tassigt charmiga freaks och vars huvudsakli­ga funktion gång på gång uppges vara att borga för stabilitet och ordning genom att inte reagera?

Nu har visserlige­n prins Andrews sunkiga mellanhava­nden med Jeffrey Epstein – sex med minderårig­a med mera – igen kastat lite grus i kungahuset­s PR-maskineri. Som kronan på verket kom intervjun med honom för BBCNewsnig­ht, som gör att man undrar vilken surrealist som preppat honom inför den uppgiften.

Men frågan är om skandaler gör någon skillnad. De är bara nytt bränsle för det flammande intresset för kunglighet­er, och den brasan äter syre av intresset för omvärldens verkligt invecklade och hotfulla händelser.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland