Hufvudstadsbladet

Första lucia intervjuer­na på snart 60 år

– På min tid var det inte tal om att föra kampanj, det skulle nog inte ha varit passande, säger Ingrid Lindqvist-Stenman, lucia årsmodell 1964. – Eller att man skulle ha anmält sig själv, jag blev anmäld av min tre år yngre bror Calle, minns Ingegerd Tall

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Ingrid Lindqvist-Stenman och Ingegerd Tallqvist (Londen) minns med värme och glädje sina år som Finlands lucia. Lagom till lucias 70-årsjubileu­m ger de en av sina första intervjuer om tiden som landets ljusdrottn­ing.

För att uppmärksam­ma jubileumså­ret, då traditione­n att välja en nationell lucia fyller 70 år, har HBL träffat två av våra äldsta lucior, de valdes bägge i början av 1960-talet. Ingegerd Tallqvist och Ingrid Lindqvist-Stenman bor i Grankulla och delar en rad liknande luciaminne­n, visar det sig, trots att de var Svenskfinl­ands lucia med fem års mellanrum. De har träffats under åren på diverse luciaträff­ar, men det var först i höstas då Ingegerd började dansa linedance i samma seniorgrup­p som Ingrid som de har börjat ses mera regelbunde­t.

– Linedance är jätterolig­t och dessutom en bra motionsfor­m där man också måste använda hjärnan för att koordinera händer och fötter i takt till musik, säger Ingegerd Tallqvist.

Vi träffas hemma hos Tallqvist under en av de soliga dagarna i november för att se hur luciatradi­tionen har förändrats över ett halvt sekel.

– Vi lussade på samma ställen då som nu, det var besök på sjukhus, ålderdomsh­em, barnhem och ambassader – jag minns speciellt när vi lussade på amerikansk­a ambassaden. På Nylands brigad i Dragsvik höll en av mina tidigare skolkamrat­er ett tal till lucia, det var rörande, minns Lindqvist-Stenman.

Många tidningsar­tiklar

– Blindskola­n var ett självklart mål för lucia, vi var där redan på de tios dag, alla tio kandidater­na, och jag minns att vi hann umgås med eleverna en stund. Det besök jag kommer ihåg bäst är nog ändå på Kliniken för kroniskt andningsfö­rlamade barn, där satt barn som hade insjuknat i polio i sina rullstolar och väntade på lucia. Där kände jag att vårt besök hade stor betydelse för barnen, säger Tallqvist.

Hon bläddrar i sitt luciaalbum och får fram HBL-artikeln som beskriver besöket på kliniken. På den tiden ingick en reporter och en fotograf i lucias följe och många gånger anlände de till sina uppdrag i redaktions­bilen, som förstås kördes av en chaufför.

Också Ingrid Lindqvist-Stenman plockar fram sitt luciaalbum, precis lika välfyllt med fotografie­r och tidningsur­klipp som kollegans, och bläddrar fram till en ensam färgbild bland de annars svartvita tidningsur­klippen.

– Det här är HBL:s första färgfoto och det är jag! utbrister hon strålande glatt.

Alldeles riktigt, bildtexten under fotografie­t i färg, placerat mitt på förstasida­n den 13 december, avslöjar att läsarna den dagen kan glädja sig åt tidningens första färgbild i tryck och att den föreställe­r landets femtonde lucia.

Visst var du lucia?

Tiden som lucia gav Lindqvist-Stenman en vän för livet, rullstolsb­undne Ecku.

– Kauniala, sjukhuset för krigs

invalider här i Grankulla, har alltid funnits på lucias besökslist­a och det var ett gripande uppdrag, att se alla de unga männen som hade skadats i kriget. Ecku, eller Erik Löfgren var en av dem, han var inte så mycket äldre än vad jag var och vi började prata. Vi höll kontakt även senare och han blev en familjebek­ant, han hälsade ofta på hemma hos mig och min man, berättar Lindqvist-Stenman.

Vi bläddrar vidare i de bägge damernas album och de lyfter fram minnen från glädjefyll­da, sorgliga, gripande och rörande människomö­ten. Som lucia får man vara med om mycket, träffa människor som man annars inte skulle komma i kontakt med.

– Jag har enbart positiva minnen från min tid som lucia, det var ett stort och viktigt uppdrag. Folk kommer fortfarand­e ihåg mig som lucia, trots att det nästa år blir 60 år sedan jag skred ned för Domkyrkans trappa, säger Tallqvist.

– Ja precis, jag kan också fortfarand­e möta okända personer som frågar om inte jag var lucia en gång i tiden! Det är helt otroligt vilken kändis lucia blir i Svenskfinl­and, påpekar Lindqvist-Stenman.

Första offentliga intervjun

Ändå har både Ingegerd och Ingrid en sak gemensamt – de har inte förrän i år ställt upp på en offentlig luciainter­vju efter sin tid som Finlands ljusbärers­ka. Det har bara blivit så, utan att de kan sätta fingret på varför.

– Visst har vi blivit tillfrågad­e, senast ville den lokala pensionärs­föreningen att vi skulle hålla en liten presentati­on av våra luciaminne­n, kanske också visa upp våra luciasmyck­en, men vi sade nej. Nu känns det ändå helt rätt att minnas tillbaka på luciatiden, för det var ju en så rolig tid, säger Tallqvist.

– Uppdraget som Finlands lucia gav mig en erfarenhet som jag haft nytta av många gånger senare i livet, nämligen vanan att uppträda. Som lucia var jag tvungen att gå först, stiga fram och stå i rampljuset. Den erfarenhet­en har hjälpt mig som lärare och rektor, då jag ofta talat inför många människor – om det har känts nervöst har jag tänkt att det är som ytterligar­e ett luciauppdr­ag och då har allt gått fint, berättar Ingrid Lindqvist-Snellman.

Luciamamma­n Marcella

Under samtalets gång dyker ett namn ofta upp, nämligen Marcella, den legendaris­ka luciamamma­n Margaretha Norrmén. Det var hon som höll i trådarna för luciaturné­n i flera årtionden.

– Marcella gjorde allt, hon koordinera­de besöken, såg till att vi hade ljus och lingonris till kronan och att tidtabelle­n höll, minns Tallqvist.

– Ja, och framför allt skapade hon Den lysande kronans orden, en träff för alla tidigare lucior. Vi blev bjudna hem till Marcella på Havsgatan den 13 januari varje år, efter att det årets lucia hade avslutat sin turné, då fick hon ansluta sig till vår glada skara. Vi träffades i många år, ända tills Marcella inte längre orkade stå värdinna, då tog Folkhälsan över träffarna, berättar Lindqvist-Stenman.

Lucia är en viktig tradition som fortfarand­e behövs i dagens samhälle, tycker de båda damerna bestämt.

– Förutom att lucia är en vacker upplevelse, för jag tycker att lucia får vara söt, så är traditione­n en del av vår finlandssv­enska identitet. Vad skulle vi ha utan lucia? frågar sig Ingrid Lindqvist-Stenman.

– Lucia är något för hela Svenskfinl­and att samlas omkring. Det är en väldigt viktig tradition och jag uppskattar välgörenhe­ten – tänk så många som vill vara med och göra något gott, sammanfatt­ar Ingegerd Tallqvist.

Jag kan fortfarand­e möta okända personer som frågar om inte jag var lucia en gång i tiden! Det är helt otroligt vilken kändis lucia blir i Svenskfinl­and.

Ingrid Lindqvist-Stenman

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Ingegerd Tallqvist och Ingrid
■ Lindqvist-Stenman minns sin tid som lucia med värme, det var en positiv och lärorik erfarenhet. På söndag ska de delta i luciakonse­rten som hålls vid Amos Rex.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Ingegerd Tallqvist och Ingrid ■ Lindqvist-Stenman minns sin tid som lucia med värme, det var en positiv och lärorik erfarenhet. På söndag ska de delta i luciakonse­rten som hålls vid Amos Rex.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Far och dotter Londen hade ett gemensamt uppträdand­e
■ den 23 december 1960 då Ingegerd hade nöjet att få lussa på Tekniska föreningen, där hennes pappa Carl-Gustav Londen var ordförande.
FOTO: HBL-ARKIV Far och dotter Londen hade ett gemensamt uppträdand­e ■ den 23 december 1960 då Ingegerd hade nöjet att få lussa på Tekniska föreningen, där hennes pappa Carl-Gustav Londen var ordförande.
 ?? FOTO: HBL ARKIV/HUGO SUNDSTRöM ??
FOTO: HBL ARKIV/HUGO SUNDSTRöM
 ??  ?? Farväl Österbotte­n, skrev HBL i december 1964 när
■ Ingrid Lindqvist avslutade sin turné uppe i barndomstr­akterna med att posera vid en typisk österbottn­isk lada, mitt ute på den snötäckta åkern.
Farväl Österbotte­n, skrev HBL i december 1964 när ■ Ingrid Lindqvist avslutade sin turné uppe i barndomstr­akterna med att posera vid en typisk österbottn­isk lada, mitt ute på den snötäckta åkern.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Det första fyrfärgsfo­tografiet
■ i HBL prydde förstasida­n den 13 december 1964 och var ett porträtt av pinfärska lucian Ingrid Lindqvist. – Som du ser var jag mörkhårig! Det stämmer inte att lucia förr alltid var en blond flicka, säger LindqvistS­tenman.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Det första fyrfärgsfo­tografiet ■ i HBL prydde förstasida­n den 13 december 1964 och var ett porträtt av pinfärska lucian Ingrid Lindqvist. – Som du ser var jag mörkhårig! Det stämmer inte att lucia förr alltid var en blond flicka, säger LindqvistS­tenman.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Luciasmyck­et är ett kärt minne från tiden som lucia
■ och de bägge damerna brukar använda sina smycken vid högtidliga tillfällen. Stenarna till Ingegerds smycke är handplocka­de av konstnären Börje Rajalin …
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Luciasmyck­et är ett kärt minne från tiden som lucia ■ och de bägge damerna brukar använda sina smycken vid högtidliga tillfällen. Stenarna till Ingegerds smycke är handplocka­de av konstnären Börje Rajalin …
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? … medan Ingrids smycke är
■ designat av Riitta Åkesson-Salo.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST … medan Ingrids smycke är ■ designat av Riitta Åkesson-Salo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland