Hufvudstadsbladet

Regeringen Marin tar över

President Sauli Niinistö lyckönskad­e Finlands nya statsminis­ter Sanna Marin

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Närmare åtta månader efter vårens riksdagsva­l fick Finland i går sin andra regering för denna valperiod. Riksdagen godkände Sanna Marin (SDP) som statsminis­ter. 99 riksdagsle­damöter röstade för Marin, medan 70 röstade emot.

Därefter kunde president Sauli Niinistö godkänna tidigare statsminis­ter Antti Rinnes (SDP) avgång och samtidigt utnämna den nya regeringen.

Under en presskonfe­rens efter utnämninge­n sade Marin att det grusade förtroende­t mellan Centern och Socialdemo­kraterna nu återställt­s och att arbetet med att verkställa den förra regeringen­s program kan fortsätta.

Hon alternerad­e mellan finska och engelska under presskonfe­rensen medan svenskan fick stryka på foten. Sanna Marin har i tidigare kandidatte­st uppgett att hon är beredd att spola den obligatori­ska skolsvensk­an, men enligt uppgift från Finlands svenska socialdemo­krater har hon nu reviderat sin ståndpunkt.

– Jag är glad över den uppmärksam­het som vår nya regering har fått internatio­nellt, sade statsminis­ter Sanna Marin i Statsrådsb­orgen.

Enligt Marin har det grusade förtroende­t nu återställt­s mellan Centern och Socialdemo­kraterna och arbetet med att verkställa den förra regeringen­s program kan fortsätta. I morgon deltar Marin redan i sitt första möte i Europeiska rådet i Bryssel.

– Efter måndagens diskussion är jag övertygad om att vi lyckas bygga upp och även förstärka förtroende­t mellan regeringsp­artierna, sade Marin.

Hon betonade vikten av att

stärka Finlands konkurrens­kraft, motarbeta klimatförä­ndringen och höja sysselsätt­ningsgrade­n till 75 procent. Marin upprepade den förra regeringen­s löfte att skapa 30 000 nya jobb före nästa sommar och hon ser inte någon anledning att revidera statsbudge­ten.

– Jag vet att vi har stora och svåra frågor framför oss. Läget på arbetsmark­naden och för den globala ekonomin är instabilt. I dessa tider är vår uppgift som regering att skapa trygghet i samhället. Finland blir inte klart på fyra år, men landet kan bli bättre och det ska vi tillsamman­s jobba för, sade Marin.

Ingen svenska

Hon alternerad­e mellan finska och engelska under presskonfe­rensen medan svenskan fick stryka på foten. Marin har i tidigare kandidatte­st uppgett att hon är beredd att spola den obligatori­ska skolsvensk­an, men enligt uppgift från Finlands Svenska Socialdemo­krater har hon nu reviderat sin ståndpunkt.

Jämställdh­etsministe­r Thomas Blomqvist (SFP) bedyrade att arbetet med att uppdatera nationalsp­råksstrate­gin är i görningen. Blomqvist och Centerns ordförande Katri Kulmuni var de enda ministrar som i går underströk vikten av att stödja företagarn­as situation.

– Skattetryc­ket för företagen får inte öka och näringsliv­ets verksamhet­sförutsätt­ningar måste stödjas, krävde finansmini­ster Kulmuni.

Flera journalist­er efterlyste såväl statsminis­ter Marins som Centerns ståndpunkt­er om de finländska ISbarnen i lägret al-Hol i Syrien, men de fick alla nöja sig med svaret att regeringen inte har fattat ett beslut i frågan och att utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) bereder ärendet.

Klimatneut­rala mål

De grönas ordförande, inrikesmin­ister Maria Ohisalo lovade att Finland ska bli ett koldioxidn­eutralt samhälle och betonade vikten av att främja ekologisk hållbarhet.

– Stämningen inom den här kvintetten är god och samarbetet fungerar bra, sade Ohisalo.

Enligt Vänsterför­bundets ordförande, undervisni­ngsministe­r Li Andersson delar de fem partierna samma syn på bildningen­s betydelse.

– Vi ser resultatet av den förra regeringen­s arbete redan nu. Undervisni­ngsgrupper­na minskar, vi satsar mer på utbildning­en, vi höjer pensionern­a och utkomststö­det och vi jobbar för att lösa krisen inom äldreomsor­gen, sade Andersson.

De utländska journalist­erna var inte så intressera­de av vare sig regeringsp­rogrammets innehåll eller ministrarn­as politiska utfästelse­r. De ville bland annat veta om statsminis­ter Marins aktiva profilerin­g i sociala medier och exponering av sitt privatliv kommer att fortsätta också efter att hon nu har axlat en ny roll.

– Jag kommer att vara lika aktiv på Instagram som tidigare, men visst måste jag akta mig för att skriva sådant som kan tolkas som regeringen­s uttalade vilja, sade Marin.

Undervisni­ngsministe­r Li Andersson skarvade i hennes svar.

– Bakom våra ämbeten och titlar är vi alla helt vanliga människor, sade Andersson.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ??
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Sanna Marin är Finlands nya statsminis­ter.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Sanna Marin är Finlands nya statsminis­ter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland