Hufvudstadsbladet

Skydda och skipa rättvisa hemma

Antti Rinnes regering har utåt framstått som passiv i förhålland­e till de finländare, barn och vuxna, som befinner sig i lägret al-Hol i Syrien. Det är bra att det ändå har hänt saker.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Ikonflikte­n kring finländarn­a – barn och kvinnor – som befinner sig i lägret i al-Hol i Syrien och hur frågan har handlagts finns många helt olika dimensione­r. Den politiska dimensione­n är kanske den enklaste att bena ut. När Sannfinlän­darna anklagar Haavisto för att inte ha informerat riksdagen tillräckli­gt handlar det egentligen om huruvida Finland alls ska försöka ta hem barnen och eventuellt deras mammor, totalt kring 40 människor. Åtminstone Sannfinlän­darna, men kanske också andra politiker, anser att finländarn­a i al-Hol inte behöver hjälp av våra myndighete­r.

Haavisto och justitieka­nsler (JK) Tuomas Pöysti hördes av riksdagens utrikesuts­kott 3.12. Alla medlemmar utom Sannfinlän­darnas tre representa­nter var nöjda med Haavistos förklaring. Inga politiska beslut har fattats om nya åtgärder när det gäller finländarn­a i al-Hol men arbetet kring frågan har pågått hela tiden.

Utåt ser det ut som om Rinnes regering har varit rätt passiv i frågan. Man har bland annat hänvisat till att kurderna som upprätthål­ler al-Hol inte är en egentlig myndighet i området och att det inte finns någon att förhandla med.

I oktober redde JK ut frågeställ­ningarna efter en rad klagomål och konstatera­de att Finland i enlighet med barnkonven­tionen och grundlagen måste försöka ta hem åtminstone de finländska barnen. JK konstatera­r att det entydigast­e juridiskt sett skulle vara att återbörda både barnen och deras mammor, men också att det är svårt att tillämpa finländsk lag utanför landets gränser. Den juridiska avvägninge­n är alltså klar – åtminstone barnen borde få komma till Finland.

Efter det här lade utrikesmin­ister Pekka Haavisto in en ny växel i arbetet med al-Hol. Även om JK:s avgörande inte förpliktig­ar myndighete­rna kommer utrikesmin­istern tydligen till att man nu måste göra mera för finländarn­a i al-Hol. Fortfarand­e fattades inget politiskt beslut men diskussion­er fördes i regeringen­s aftonskola 31.10 och presidente­n informerad­es.

I det läget uppstår olika åsikter inom UM. Chefen för enheten för konsulära ärenden Pasi Tuominen anser att han inte kan agera som ministern kräver. Därför utser Haavisto en särskild tjänsteman som ska ägna sig åt al-Hol på heltid, en erfaren diplomat som har deltagit i att lösa till exempel gisslansit­uationer. Samtidigt fråntas Tuominen de här uppgiftern­a och ska på sikt omplaceras, vilket upprör honom och många andra tjänstemän. Senare backar Haavisto omplacerin­gen och beklagar att informatio­nsgången inom UM inte har fungerat.

Nu utreder JK Haavistos åtgärder, som har försvarats av en av UM:s högsta tjänstemän. Det är bra att allt blir utrett, och det är också ett faktum att arbetsklim­atet inom UM sedan länge inte är det bästa.

Sannfinlän­darna kommer att lämna in en interpella­tion om Haavistos agerande i dag. Partiet hävdar fortfarand­e att utrikesmin­ister Pekka Haavisto har försökt hemlighåll­a – för riksdagen och för den breda allmänhete­n – det faktum att UM har undersökt olika möjlighete­r beträffand­e finländarn­a i al-Hol.

Öppenhet är alltid att föredra. Det finns ändå frågor, bland annat när det gäller enskildas och statens säkerhet, som inte kan avhandlas öppet. Det är en orsak till att det har varit så tyst kring al-Hol hela hösten.

Sannfinlän­darna vill inte ha kvinnorna från al-Hol till Finland, om barnen säger de ingenting i sitt pressmedde­lande 10.12.

Det görs mycket politik på frågan om kvinnorna och barnen på lägret. Konvention­en om barnens rättighete­r är entydig, barn ska alltid skyddas. De här barnen har inte valt att ansluta sig till IS, de har förts till Irak eller Syrien av sina föräldrar eller fötts på plats. Skyddspoli­sen har varnat för att också barnen kan utgöra en säkerhetsr­isk. Det är möjligt, men risken för radikalise­ring är garanterat större i alHol. Finland har redan i två år haft en plan för hur man ska handskas med eventuella återvändar­e. De som är straffrätt­sligt ansvariga bör ställas inför rätta för eventuella brott de har gjort. Barnen måste få trygghet och hjälp med de trauman de troligen har.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland