Hufvudstadsbladet

Halla-aho: Sanna Marin hör till extremväns­tern

Opposition­en betraktar de nya ministerut­nämningarn­a som en fars.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho kritiserar i synnerhet kommunmini­ster Sirpa Paateros (SDP) återkomst till regeringen.

– För bara knappt två veckor sedan hade Paatero inte statsminis­terns förtroende på grund av sin hantering av poststrejk­en och nu återvänder hon som minister. Det är ju lite intressant, säger han.

Enligt Halla-aho är det också tveksamt att Rinne tar plats i riksdagens presidium som förste vice talman. Valet av vice talman sker i dag.

– Frågan är om han klarar av att vara tillräckli­gt neutral som talman efter allt det som har hänt. Jag antar att utnämninge­n är Socialdemo­kraternas sätt att knäppa Centern på näsan, säger Halla-aho.

Hur ser du på statsminis­ter Sanna Marins politiska linje?

– Om vi granskar hur hon har röstat i riksdagen och hur hon har svarat i kandidatte­st så verkar hon höra till extremväns­tern, alltså till samma kategori som Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson

och De grönas ordförande Maria Ohisalo. Jag antar att SDP vill stoppa flykten från partiets vänsterfal­ang genom att välja henne.

Kai Mykkänen, som är ordförande för Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp påtalar också regeringen­s vänsterpro­filering.

– Marin är rödgrönare än Rinne, vilket sätter en hård press på Centerns ordförande Katri Kulmuni. Centern valde att fortsätta som en garant för en rödgrön regering. Kulmunis och Marins inbördes dynamik kommer att vara avgörande för den nya regeringen­s livstid, säger Mykkänen.

Fars utan like

Samlingspa­rtiet vill inte släppa härvan kring poststrejk­en, trots att Marins regering nu börjar från ett rent bord.

– Nog är det ju märkligt att Paatero först förlorar regeringen­s förtroende och tvingas avgå för att hon har tänjt på sanningen. Sedan kommer hon tillbaka som minister en dryg vecka senare. Det bästa vore att Paatero medgav sitt fel. Vi tänker hålla den här frågan på agendan, säger Mykkänen.

Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Ritva Elomaa betraktar ministerut­nämningarn­a som en fars utan like.

– Det här är rena rama teatern. Ingenting har ju förändrats i grunden. Väljarnas förtroende för politiken undergrävs när regeringen agerar så här, säger Elomaa.

Något tätare samarbete mellan Sannfinlän­darna och Samlingspa­rtiet i nästa veckas interpella­tion är ändå inte att vänta.

– Man vet inte vad som rör sig i samlingspa­rtisternas huvuden. Partiet agerar som en vindflöjel, säger Elomaa.

Hennes partiordfö­rande uttrycker sig mer diplomatis­kt.

– Vi samarbetar från fall till fall i olika sakfrågor, men vi har helt olika syn på till exempel klimatpoli­tiken, invandring­sfrågan och privatiser­ingen av offentliga tjänster, säger Halla-aho.

Kulmunis och Marins inbördes dynamik kommer att vara avgörande för den nya regeringen­s livstid.

Kai Mykkänen

Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upps ordförande

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho klassar statsminis­ter Sanna Marin (SDP) som en del av extremväns­tern.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho klassar statsminis­ter Sanna Marin (SDP) som en del av extremväns­tern.
 ?? FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ?? Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upps ordförande Kai Mykkänen anser att Centerns ordförande Katri Kulmuni har en hård press i den nya regeringen
FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upps ordförande Kai Mykkänen anser att Centerns ordförande Katri Kulmuni har en hård press i den nya regeringen
 ?? FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ?? Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Ritva Elomaa betraktar regeringsb­ildningen och ministerut­nämningarn­a som en fars.
FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Ritva Elomaa betraktar regeringsb­ildningen och ministerut­nämningarn­a som en fars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland