Hufvudstadsbladet

Utrikesmin­isteriet bestrider Halla-ahos uppgifter om finländarn­a i Syrien

- HBL-SPT

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho säger till Uutissuoma­lainen att han fått informatio­n om att alla de flyktingar som vill återvända till Finland kommer att transporte­ras med charterfly­g redan denna vecka.

Enligt Halla-aho finns det planer på att hämta hem finländarn­a från al-Hol i Syrien redan den här veckan.

– Jag har uppgifter vars riktighet jag inte kan bestyrka just nu. Enligt de här uppgiftern­a skulle IS-krigares familjemed­lemmar som befinner sig i al-Hol hämtas som en grupp med charterfly­g till Finland, säger Halla-aho till Uutissuoma­lainen.

Utrikesmin­isteriet bestrider Halla-ahos uppgifter. Ärendet bereds men just nu kommer ingen att hämtas från lägret, skriver Uutissuoma­lainen.

– Vi bereder ärendet liksom tidigare, alltså utifrån olika scenarier, meddelar ministerie­ts kommunikat­ionsavdeln­ing.

Inte heller riksdagens utrikesuts­kott har fått informatio­n om att finländarn­a skulle vara på väg hem den här veckan, skriver IltaSanoma­t.

– Ingen har berättat när och om de är i antågande, säger Ilkka Kanerva (Saml), medlem i utrikesuts­kottet.

I går meddelade Sannfinlän­darna också att de inlett förhandlin­gar med de övriga opposition­sgrupperna om att lämna in en interpella­tion om planerna för finländarn­a i al-Hol och utrikesmin­ister Pekka Haavistos agerande i saken. Sannfinlän­darna har för avsikt att lämna in interpella­tionen i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland