Hufvudstadsbladet

Finland kastade ut twittrande ungrare från EU-möte

Utveckling­en går bakåt, varnar EU-kommission­en om rättsstats­läget i Ungern och Polen. Inte alls, tycker ungrarna – vars regeringst­alesman avkrävs en ursäkt efter flitigt twittrande från ett stängt ministermö­te i Bryssel.

- TT-SPT

Över femtio tweetar skickades i rask takt från regeringst­alesmannen Zoltan Kovács inifrån gårdagens EUminister­möte i Bryssel.

De flesta bestod av sågningar av vad de övriga EU-länderna valde att ifrågasätt­a under ministrarn­as diskussion om rättsstats­läget i Ungern.

”Svenskarna är som vanligt ’oroliga’, men i stället för att fråga ger de som vanligt en föreläsnin­g om demokrati. Löjligt: sedan när har något annat EU-land fått rätten att agera överhus för det ungerska parlamente­t”, skrev Kovács bland annat.

Utkastad

Kruxet var bara att mötesdisku­ssionen inte var offentlig. Och till sist fick ministerrå­dets nuvarande ordförande­land Finland nog. Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n ledde mötet.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrå­n STT begärdes en skriftlig ursäkt från Ungern, varpå talesmanne­n Zoltan Kovács ombads lämna lokalen – vilket han å andra sidan redan gjort, enligt nyhetssajt­en EU Observer.

Utfrågning­en av Ungern var ännu ett led i den utdragna process som de senaste åren pågått mot först Polen och sedan Ungern. I båda länderna har förändring­ar inom domstolsvä­sendet och situatione­n för massmedier väckt skarp kritik från såväl övriga EU-länder som EU-parlamente­t och EU-kommission­en.

Och kritiken har inte direkt avtagit.

– Olyckligtv­is har vi sett en negativ utveckling under de senaste veckorna och månaderna efter den senaste diskussion­en om Polen och Ungern, konstatera­de nye justitieko­mmissionär­en Didier Reynders på väg in till mötet.

 ??  ?? Zoltan Kovács är statssekre­terare för internatio­nella kommunikat­ioner och relationer och internatio­nell talesman för Ungerns regering. FOTO: LARS LARSSON/TT
Zoltan Kovács är statssekre­terare för internatio­nella kommunikat­ioner och relationer och internatio­nell talesman för Ungerns regering. FOTO: LARS LARSSON/TT
 ?? FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ?? Europamini­strarnas möte i Bryssel leddes av Finlands Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n.
FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT Europamini­strarnas möte i Bryssel leddes av Finlands Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland