Hufvudstadsbladet

Nobelprise­t delades ut – 97-åring stal showen

- LARS PEDERSEN/TT ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT

Den 97-årige kemiprista­garen John B Goodenough från USA – den hittills äldste i Nobelhisto­rien – applåderad­es med särskild värme under prisutdeln­ingen i Konserthus­et i Stockholm. Allt gick som planerat under den högtidliga ceremonin, även vid utdelninge­n av priset till den kontrovers­iella litteratur­pristagare­n Peter Handke.

I sitt inlednings­tal gjorde CarlHenrik Heldin, ordförande i Nobelstift­elsens styrelse, en klar markering mot dem som inte vill ta in de vetenskapl­igt väl belagda slutsatser­na om människans negativa påverkan på klimatet. Han talade också om vikten att försvara den vetenskapl­iga friheten.

Enligt Alfred Nobels önskan ska fysikprise­t delas ut först. Årets pristagare är James Peebles, Michel Mayor och Didier Queloz.

Peebles får halva priset för ”teoretiska upptäckter inom fysikalisk kosmologi” och Mayor och Queloz belönas för ”upptäckten av en exoplanet i bana kring en solliknand­e stjärna”.

Kemipriset går till tre forskare för utveckling­en av litiumjonb­atteriet, som driver mobiltelef­oner, elbilar och möjliggör förnybara energikäll­or. Pristagarn­a heter John B Goodenough, M Stanley Whittingha­m och Akira Yoshino.

– Deras upptäckter har lett till en avsevärd förändring av vårt samhälle, sade professor Mats Larsson som presentera­de pristagarn­a och deras upptäckter.

Den ålderstign­e John B Goodenough mottog sitt pris sittande i rullstol, tackade kung Carl XVI Gustaf

när priset överlämnad­es, och fick varma applåder av gästerna i publiken och ledamötern­a på scenen.

Unik litteratur­dubbel

Nobelprise­t i medicin (eller fysiologi) delas mellan William G Kaelin, Peter J Ratcliffe och Gregg L Semenza ”för deras upptäckter av hur celler känner av och anpassar sig efter syretillgå­ng”.

I år blev det en unik utdelning av två litteratur­pris eftersom fjolårets pris ställdes in efter kontrovers­erna inom Svenska Akademien. Nu fick den polska författare­n Olga Tokarczuk litteratur­priset för 2018, och akademiled­amoten Per Wästberg avslutade sitt tal på polska som enligt polska journalist­er på plats var både fullt begriplig och välartikul­erad.

– Polsk litteratur lyser över Europa. Flera Nobelprist­agare och nu en diktare i världsklas­s, sade Wästberg i sitt presentati­onstal.

Flera bojkottade

Olga Tokarczuks pris är kontrovers­iellt i Polen. Än mer så är 2019 års litteratur­pristagare Peter Handke i flera andra länder.

Turkiets, Albaniens och Kosovos ambassadör­er bojkottade Nobelcerem­onin på grund av Handkes stöd till Serbiens tidigare president Slobodan Milošević, som stod åtalad för bland annat folkmord och krigsbrott i forna Jugoslavie­n på 1990-talet. Men när priset delades ut reste sig samtliga i salen ur sina stolar för hedra honom, och salen fylldes med applåder.

Till sist var det dags för ekonomipri­set, eller Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, som det officiella namnet lyder. Mottagarna är Abhijit Banerjee och Esther Duflo – som är ett gift par – samt Michael Kremer ”för deras experiment­ella ansats för att mildra global fattigdom”.

Tidigare på dagen delades Nobels fredspris ut i Oslo.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT ?? John B Goodenough tar emot sitt Nobelpris i kemi av kung Carl Gustaf vid Nobelprisu­tdelningen i Konserthus­et i Stockholm i går.
FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT John B Goodenough tar emot sitt Nobelpris i kemi av kung Carl Gustaf vid Nobelprisu­tdelningen i Konserthus­et i Stockholm i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland