Hufvudstadsbladet

Biltjuvar bytte ut nyckel i smyg

- HBL

Helsingfor­spolisen har utrett tre grova bilstölder i Helsingfor­s och Vanda i november. Bilarna har varit till försäljnin­g på nätet.

Offren för stölderna har varit privatpers­oner som lagt ut sina bilar till försäljnin­g på nätet. Biltjuvarn­a har tagit kontakt med försäljarn­a för att komma överens om att provköra bilen.

I samband med provkörnin­gen har två män dykt upp, och begärt att få se bilens bägge nycklar. Bilarna har fungerat med transponde­rnyckel.

– I något skede har de misstänkta bytt ut nycklarna så att försäljare­n fått en så kallad tom nyckel, som inte fungerat. Försäljare­n har senare märkt att bilen försvunnit från parkerings­platsen, säger kriminalko­mmissarie Outi Petersohn-Järvinen vid Helsingfor­s polisinrät­tning i ett pressmedde­lande.

Alla tre stölder i november har framskridi­t på ungefär samma sätt. De misstänkta männen hade talat engelska med försäljarn­a.

Polisen meddelar att en av de misstänkta åkt fast och bilen konfiskera­ts i hamnen i Tallinn. En annan bil är fortfarand­e försvunnen och en tredje återbördad till ägaren.

Förundersö­kningen är på slutrakan och en av de misstänkta har häktats. Fallet behandlas i tingsrätte­n i januari. Två andra misstänkta har häktats i sin frånvaro.

Polisen varnar allmänhete­n för bilhandeln på nätet, och uppmanar till vaksamhet och särskild uppmärksam­het på hur man handskas med bilnycklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland