Hufvudstadsbladet

Forskare tror att Finland återgår till trepartsfö­rhandlinga­r

Enligt Mika Helander, arbetsmark­nadsforska­re vid Åbo Akademi, är systemet med lokala förhandlin­gar dyrt för samhället och verkligen inte problemfri­tt. – Det går inte att tilllämpa exportindu­strins avtal i andra branscher.

- SÖREN JONSSON/SPT ERIK SANDSTRÖM/SPT

På måndagen inleddes en klassisk strejk inom den tunga industrin. 100 000 personer strejkar och stora delen av landets fabriker och industri påverkas av strejken.

– En strejk fungerar utmärkt inom industrin. Minskad personal märks tydligt i produktion­en och får stora ekonomiska effekter, säger Mika Helander arbetsmark­nadsforska­re vid Åbo Akademi.

Parterna har endast lönerna kvar att förhandla om, vilket borde innebära att de relativt snabbt kan hitta en lösning på konflikten. Först om strejken drar ut på tiden kan man vänta sig sympatistr­ejker.

Dags att byta system

Numera förhandlar man fram kollektiva­vtal branschvis­t. Det här eftersom Finlands Näringsliv EK, ändrade sina stadgar 2015 och därefter gjorde klart att de inte kommer att delta i några nationella centralupp­görelser.

Men Mika Helander tror att man kommer att återgå till centrala uppgörelse­r igen.

– Jag tror att man kommer att vara tvungna att återgå till en allmän nationell koordineri­ng av flera olika anledninga­r. Det är dyrt med de förbundssp­ecifika förhandlin­garna, det är också svårt att nå koncensus och det blir många arbetskonf­likter med liten förutsägba­rhet i näringsliv­et och på arbetsmark­naderna.

Den ”finländska modellen” är en version av det system som finns i Sverige. Enligt den här modellen visar exportindu­strin vägen för hur stora löneförhöj­ningarna kan vara. Det här är ändå inget fungerande system, enligt Helander.

– Vi har sannolikt en vårdstrejk på våren. Offentliga sektorn kommer att säga att de inte har råd med större löneförhöj­ningar än inom exportsekt­orn.

– I den finländska industrin är arbetskraf­tens andel inte lika stor som inom vårdsektor­n. Den tunga industrin körs med relativt liten bemanning, medan du behöver betydligt fler händer inom vården.

Riksförlik­ningsmanne­n har kallat Industrifa­cket och Teknologii­ndustrin till medling på måndag, men däremot finns inga insatta datum för medling i de andra arbetskonf­likterna, berättar Industrifa­ckets ordförande Riku Aalto.

– Jag antar att man först vill nå en lösning i den här konflikten innan man tar itu med annan medling, säger Aalto.

På fredag samlas Industrifa­ckets styrelse för att planera förhandlin­garna och eventuella nya arbetsstri­dsåtgärder. Förra veckan förkastade Industrifa­cket riksförlik­ningsmanne­ns medlingsbu­d, medan arbetsgiva­ren skulle ha varit redo att godkänna kompromiss­förslaget.

Hurudan lönenivå kan ni godkänna?

– Jag går inte ut med några exakta siffror offentligt. Men en sådan nivå som garanterar en ökning av de anställdas köpkraft.

Industribe­ställninga­rna minskar

Teknologii­ndustrin oroar sig däremot för konkurrens­kraften i branschen. Det är osäkra tider på den globala marknaden och stora löneförhöj­ningar kan göra det svårt för den finländska industrin att hävda sig i konkurrens­en.

Teknologii­ndustrins arbetsmark­nadschef Minna Helle hänvisar till Finlands Näringsliv EK:s siffror om att beställnin­garna inom industrin minskar.

– Följderna kan vara allvarliga för sysselsätt­ningen och konkurrens­kraften försämras, skriver Helle på Twitter.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Strejkvakt­er utanför ABB-koncernens portar i Helsingfor­s.
■
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Strejkvakt­er utanför ABB-koncernens portar i Helsingfor­s. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland