Hufvudstadsbladet

Baltiska bolag redo leverera naturgas till Finland

Konkurrens­en på den finländska marknaden för naturgas kommer i gång på allvar vid årsskiftet då den finsk-estniska gasledning­en Balticconn­ector tas i kommersiel­l användning.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Det strömmar redan gas på prov i ledningen mellan Paldiski i Estland och Ingå vid den finska kusten. När den tas i användning vid årsskiftet är estniska Elenger, ett dotterbola­g till Eesti Gaas, redo.

– Det ger oss möjlighet att erbjuda kunder i Finland naturgas via Estland. Intresset har varit stort, säger Elengers finländska vd Jarko Alanko.

Baltic Connector som projektbol­ag avvecklas så småningom under början av nästa år, medan gasöverför­ingen tas över av ett separat företag, Gasgrid Finland. Kommersiel­la aktörer som finländska Gasum och Elenger köper sedan kapacitet för gastranspo­rter i ledningen. När gasnäten i Finland och Estland knyts ihop ger det finländska konsumente­r möjlighet att välja leverantör. Konkurrens­en kommer också att sänka priserna, tror Alanko.

– Vi har exempelvis fyllt naturgasla­gren i grottorna i Lettland under sommaren när prisnivån var lägre och kommer att kunna erbjuda gas till priser som motsvarar den, säger Alanko.

Elenger finns redan i Finland genom leveranser av flytande naturgas, LNG, till fartyg och Alanko uppger att företaget i förlängnin­gen också är intressera­t av att eventuellt öppna gasstation­er för att förse gasbilar med bränsle. Den verksamhet­en finns redan i Estland.

Många registrera­de

Det är inte bara det estniska gasbolaget som har intresse av den finländska marknaden. Gasgrids blivande vd Olli Sipilä uppger att intresset har varit stort, men alla aktörer vill inte i det här skedet ha sina namn offentligg­jorda. För att få sälja gas i Finland krävs en registreri­ng och bland de registrera­de bolagen finns redan företag från Lettland och Litauen förutom en lång rad finländska energibola­g.

– I vilken riktning gasen strömmar klarnar i början av nästa år när marknaden väl har öppnat och företagen kan reservera kapacitet i ledningen. Men intresset för att leverera till Finland verkar stort, säger Sipilä.

Gasgrid Finland inleder formellt sin verksamhet den första januari nästa år. Samma dag klockan sju på morgonen öppnas också gasnätet. Hittills har företaget Gasum varit den enda importören av naturgas till Finland och gasen har kommit i två parallella rör från Ryssland.

EU-kommission­en har varit med och finansiera­t Balticconn­ector. En motivering har varit Finlands behov av att diversifie­ra sin gasanskaff­ning och skapa möjlighete­r till import från fler håll. Gasleveran­serna från Ryssland till Finland har ändå fungerat utan problem.

Byggarbete­t på Balticconn­ector och rörnedlägg­ningen på Finska vikens botten blev klart i somras. Ledningen är nu i provdrift och allt har fungerat enligt planerna, omtalar projektdir­ektör Tom Främling.

– När Gasgrid Finland tar över det operativa avvecklar vi så småningom vårt projektbol­ag. En del av personalen övergår i det operativa företagets tjänst, säger Främling.

Just nu pågår också en förbättrin­g av gasdistrib­utionsförb­indelserna mellan Estland och Lettland och mellan Polen och Litauen. Det innebär att Finland i framtiden kan bli en del av EU:s gemensamma gasmarknad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland