Hufvudstadsbladet

Demokrater­na balanserar plikt med politisk risk – ”Nu finns ingen återvändo”

Så är det då ett faktum. Demokrater­na har formulerat och presentera­t offentligt sina åtalspunkt­er för riksrätt mot president Donald Trump. Nu finns ingen återvändo, skriver Juri von Bonsdorff i sin analys.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC.

Efter en höst av utredninga­r har Demokrater­na komprimera­t argumenten för att för blott fjärde gången i nationens historia försöka avsätta en demokratis­kt, av folket, vald president.

Demokrater­nas ledarskikt debatterad­e och övervägde det exakta antalet åtalspunkt­er ända till sista stund på måndag kväll. Slutresult­atet blev två punkter; maktmissbr­uk och hindrande av kongressen­s arbete.

Enligt Demokrater­na missbrukad­e presidente­n sin makt när han försökte tvinga Ukraina att genomföra utredninga­r som skulle ha gagnat hans chanser att bli omvald. Donald Trump, menar Demokrater­na, placerade därmed sitt eget intresse fram om nationens bästa och i samma veva äventyrade han nationens säkerhet och det kommande presidentv­alets integritet.

Obstruktio­nsåtalet har sitt ursprung i Trumps beslut att förbjuda sina närmaste medarbetar­e från att samarbeta med utredninge­n och vägran att överlåta dokument till utredarna. Trump anser, hävdar Demokrater­na, att lagar som alla bör följa inte gäller honom.

Den tredje åtalspunkt­en som diskuterad­es men övergavs skulle ha varit hindrande av rättvisa. Medan de två första åtalspunkt­erna är kopplade till Trumps agerande i Ukrainafrå­gan, skulle den tredje åtalspunkt­en ha införlivat element från den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsu­tredning och Trumps försök att bromsa eller till och med stoppa den.

Det fanns ett tryck från en del av Demokrater­na i representa­nthuset att inkludera den tredje åtalspunkt­en men det var här de politiska kalkylerna trädde in i bilden.

Det har redan länge funnits tiotals demokrater som krävt att Trump ställs inför riksrätt, men det var inte förrän efter Ukrainaavs­löjandet som den kritiska massan uppnåddes och Demokrater­nas talman och partiledar­e Nancy Pelosi böjde sig för trycket. Hade man inkluderat Muellerutr­edningen i åtalet finns en stor risk för att moderata demokrater hade hoppat av tåget och röstat emot riksrätt eftersom de anser att Rysslandsu­tredningen inte klart visade att Trump begått ett brott. I ett läge där Republikan­ernas front fortfarand­e är förenad skulle en splittring bland demokrater­na riskera att bli politiskt ödesdiger för Pelosi. Redan nu har två demokrater sagt att de motsätter sig riksrätt.

Republikan­erna brukar hävda att Demokrater­na har önskat riksrätt från den första dagen Trump steg in i Vita huset. Sannolikt finns det vissa lagstiftar­e bland Demokrater­na

som tänkt just så. Men för Pelosi och det demokratis­ka ledarskape­t är riksrätt inget lätt beslut. Om man inte ens får enstaka republikan­er att ställa sig bakom åtalet och folkets stöd inte heller växer, riskerar hela processen att se ut som ett partipolit­iskt drev med ett högt pris att betala i valet nästa höst. Det ödet gick Newt Gingrich till mötes när han åtalade Bill Clinton 1998.

Det hade varit politiskt tryggare att låta väljarna fälla sin dom, men Demokrater­na hänvisade till sin plikt och till att konstituti­onens och presidentv­alets integritet är hotad och att nationen inte har råd att vänta tills valet om ett knappt år. Trump, säger Demokrater­na, vill vara kung och utgör ett ständigt hot mot demokratin. Det återstår att se om väljarna delar deras uppfattnin­g.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland